B&Os nye bestyrelsesformand kom brat ind i sin nye rolle – men fik hurtigt slået én ting fast

Juha Christensen måtte hurtigt træde til, da Ole Andersen pludselig døde i juni, og B&O stod uden bestyrelsesformand. Nu har han med en bemærkelsesværdig melding udstukket en ny retning for selvforståelsen – sådan som han også har bevist i sin internationale karriere i teknologiverdenen, hvor han har sat markante aftryk.

Serieiværksætter og mobilguru Juha Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

B&O kan stå på egne ben. Vi har det, der skal til.

Omtrent sådan lød det tidligere på ugen i Børsen, da B&Os nye bestyrelsesformand, Juha Christensen, gav sit første interview, siden han med kort varsel overtog bestyrelsesposten efter Ole Andersen, der pludselig døde i begyndelsen af juni.

»B&O kan køre fantastisk som et selvstændigt firma, og det er det udgangspunkt, vi arbejder ud fra. Vi har skabt en platform nu, som helt klart giver B&O gode forhold som et selvstændigt selskab,« som Juha Christensen sagde til Børsen.​​

Væk med til salg-skiltet

Med den melding har Juha Christensen effektivt pillet det »til salg«-skilt ned, som i årevis har været smækket på nationalklenodiet fra Struer. I stedet slår han fast, at B&O er rustet til at køre ind i fremtiden uden nye (med)ejere på bagsmækken.

Dermed sadler den nye formand ikke alene om i forhold til sin forgænger. Han signalerer også en ny selvsikkerhed, som kan være med til at piske nyt håb ind i en virksomhed, der ikke har performet i årevis, og som kun få har store forventninger til.

John Strand, teleanalytiker, direktør i Strand Consult, om Juha Christensen

»Han er en blandt mange danskere, som vi ofte ikke lægger mærke til i Danmark, men som ude i verden sidder i fantastisk spændende jobs. Vi hører meget sjældent om dem og kender meget ofte ikke engang de virksomheder, hvor de er. Men pludselig dukker de op herhjemme.«


Juha Christensen har siddet fire år i B&Os bestyrelse som næstformand og har dermed haft god tid til at iagttage og overveje, hvad der er den rette medicin for det trængte nationalklenodie.

Den 55-årige serieiværksætter blev hentet til selskabets bestyrelse i 2016 og kom med en solid baggrund. Han er beskrevet som en af verdens absolutte mobileksperter og stod bag den såkaldte Symbian-software, som gjorde Nokia kæmpestor som mobilproducent. Alene i 2010 – tre år efter lanceringen af den første iPhone – blev der solgt 110 millioner Symbian-telefoner på verdensplan.

Blandt de 25 mest indflydelsesrige europæere

Efter succesen i Nokia var han siden en vigtig spiller i Microsofts mobilstrategi som en af de højestplacerede danskere hos den amerikanske softwaregigant, mens der endnu var udsigt til, at Microsoft faktisk kunne udfordre Google og Android på mobilområdet. Han har desuden stået i spidsen for en del af Macromedia og har hjulpet svenske Teleca med at udvikle sig til den største systemintegrator i mobilindustrien, inden Teleca blev solgt for et milliardbeløb.

Juha Christensen har boet i USA i over 25 år og har skabt sig et navn internationalt. Amerikanske Time Magazine har kåret ham blandt de 25 mest indflydelsesrige europæere inden for teknologiverdenen.

»Jeg har ikke rigtig haft en karriere i Danmark. Men jeg er her mindst en gang om måneden,« fortalte han i 2018 til Finans.

I august 2016 fik Ole Andersen ham med i B&Os bestyrelse, hvor også tidligere SAP-topchef og nuværende Mærsk-bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe som et andet dansk internationalt topnavn er med. En måned senere trådte han ind i den danske IT-succes Netcompanys bestyrelse og senere samme år i regeringens vækstpanel.

Ikke bange for at smøge ærmerne op

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, har fulgt Juha Christensens karriere.

»Han er meget atypisk i forhold til dem, man normalt ser i dansk erhvervsliv, hvor han tilfældigt kom ind som den nye generation. Han er manden, der spørger ind til alt og alting – stiller ufatteligt mange spørgsmål og er ekstremt nysgerrig for at sætte sig ind i noget og ønske at forstå, hvordan tingene fungerer, hvor vi er på vej hen, og hvilke muligheder der er. Han er meget engageret og et menneske, som alle kan lide. Samtidig er han ikke typen, der stikker af. Han er ikke bange for at smøge ærmerne op og give den en skalle. Og så har han altid været god til at delegere og give folk ansvar,« siger John Strand.

Han beskriver Juha Christensen som »nok en af de mest danske personer, jeg kender, selv om han har boet i USA så længe«.

»Og så er han den samme Juha, som jeg mødte for godt 25 år siden i London. Han har ikke ændret sig trods sin succes – og han ser næsten heller ikke ældre ud ...« tilføjer John Strand.