Yahyas nye digtsamling sælger fortsat stort: »Bestillingerne går så hurtigt, at vi ikke kan nå at registrere dem«

Den kontroversielle digter Yahya Hassans anden digtsamling, »Yahya Hassan 2«, der ud af det blå kom på gaden sidste uge, sælger forrygende ligesom debuten.

Yahya Hassans anden digtsamling siden hans debut, »Yahya Hassan« i 2013, i ruden ved Gyldendal i København fredag den 8. november 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix 2019

Anmeldere og litteraturinteresserede blev i sidste uge overrasket, da Gyldendal pludselig uden varsel og de vanlige PR-fremstød udgav den anmelderroste og kontroversielle digterkomet Yahya Hassans nye digtsamling, »Yahya Hassan 2«.

Simon Pasternak, forlagschef for dansk skønlitteratur på Gyldendal

»I den første uge ligger vi på et sted mellem 13.000 og 15.000 solgte eksemplarer.«


Allerede mandag meldte boghandlere rundtom i landet, at digtsamlingen var udsolgt, og Gyldendal fortæller nu, at der er blevet solgt mellem 13.000 og 15.000 eksemplarer i den første uge.

»Det er svært at give et præcist tal, fordi bestillingerne går så hurtigt ind, at vi ikke kan nå at registrere dem, men i den første uge ligger vi på et sted mellem 13.000 og 15.000 solgte eksemplarer,« fortæller Simon Pasternak, forlagschef for dansk skønlitteratur på Gyldendal, til Berlingske.

»Vi havde forventet meget, men jeg synes, det er enormt svært at beregne noget, som er så exceptionelt som Yahya,« fortæller Simon Pasternak om interessen for Yahya Hassans seneste digtsamling, der er 114 sider lang.

Da Yahya Hassans selvbetitlede debutdigtsamling udkom i 2013, blev den med det samme en sensation og fik blændende anmeldelser. Digtene åbnede en dør på klem til et voldeligt og belastet indvandrermiljø i Aarhus Vest og gjorde Yahya Hassan til centrum for en mediestorm, der gjorde ham danmarkskendt fra den ene dag til den anden. Førsteoplaget på 800 eksemplarer blev revet væk, og bogen endte med at sælge omkring 122.000 eksemplarer.

Simon Pasternak, forlagschef for dansk skønlitteratur på Gyldendal

»Vi har lavet et første oplag på 25.000 eksemplarer, og nu har vi sat 10.000 til i gang, fordi vi regner med, vi kan sælge det.«


Derfor har Gyldendal også taget deres forholdsregler denne gang.

»Vi har lavet et førsteoplag på 25.000, og nu har vi sat 10.000 til i gang, fordi vi regner med, vi kan sælge det,« fortæller Simon Pasternak.

Den pludselige udgivelse uden den sædvanlige PR-kampagne var efter Yahya Hassans eget ønske. Et ønske, som forlagschefen var enig i. Yahya Hassan ville eje sin egen historie og undgå alt den støj, en annoncering ville have ført med sig.

»Det, som vi var interesserede i, var at få bogen i cirkulation først – få folk til at læse den,« fortæller han.

Yahya Hassan har siden udgivelsen af sin første bog levet et turbulent liv med stofmisbrug og modtaget flere domme for hærværk, vold og trusler. Han modtog sidste år en psykiatrisk behandlingsdom og er i dag frivilligt indlagt på Retspsykiatrisk Afdeling på Skejby Sygehus i Aarhus.

»Yahya Hassan 2« behandler denne transformation fra digterkomet til kriminel og i modsætningen til debuten, har anmeldelserne ikke udelukkende været fremragende.

Berlingske kulturredaktør, Anne Sophia Hermansen, gav bogen tre stjerner med ordene:

»Den nye digtsamling indeholder tilnærmelser til krænkelse af den offentlige moral, til latterliggørelse af #MeToo og ganske hårdtslående kritik af PET, men det er, som om vi har hørt det hele før.«

Politiken gav ligesom Jyllands-Posten digtsamlingen fem stjerner, og anmeldelserne fra Weekendavisen og Information, der ikke uddeler stjerner, var overvejende meget positive.

Om bogen klarer sig lige så godt som sin forgænger, der solgte astronomiske 122.000 eksemplarer i alt, vil tiden vise.

»Vores minimumsalg var 25.000, og det når vi i hvert fald. Vi når også 35.000, men hvor vi så lander, ved jeg ikke,« fortæller Simon Pasternak.