Vejen er banet for livsvarigt fængsel til Harvey Weinstein

Retten i New York afviser at lade Harvey Weinstein slippe for de alvorligste anklager. Dermed kan den voldtægtsanklagede filmkonge risikere at blive idømt livsvarigt fængsel.

Harvey Weinstein er i øjeblikket løsladt mod en kaution på en million dollar. Foto: Shannon Stapleton/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

En dommer ved retten i New York gav onsdag anklagemyndigheden mulighed for at forsøge at få den omstridte filmkonge Harvey Weinstein dømt for fuldbyrdet voldtægt, når retssagen imod ham begynder 6. januar. Det betyder, at Weinstein risikerer livsvarigt fængsel, hvis han bliver kendt skyldig, skriver flere amerikanske medier.

Rettens afgørelse vedrører et vidnesbyrd fra skuespilleren Annabella Sciorra, der hævder, at Harvey Weinstein voldtog hende i 1993 eller 1994 – et vidnesbyrd, som hans forsvarer havde forsøgt at få afvist.

67-årige Harvey Weinstein har tidligere blandt andet erklæret sig »ikke skyldig« i anklager om, at han skulle have voldtaget en kvinde i et hotelrum på Manhattan i 2013. Han er i øjeblikket løsladt mod en kaution på en million dollar, og tidligere har han sammen med bestyrelsesmedlemmer fra sit nu opløste filmselskab indgået et forlig til 44 millioner dollar (ca. 295 millioner kroner) med en række kvinder, der beskyldte ham for seksuelle overgreb.

Hans advokater har forsøgt at få afvist Sciorras vidnesbyrd på en teknikalitet, idet anklagemyndigheden ønsker at bruge en lovparagraf om »gentagne seksuelle overgreb«. Dette har forsvaret anfægtet, idet Sciorras vidnesbyrd handler om et overgreb, der ligger flere år forud for, at denne form for anklage blev indført i amerikansk retspraksis. Det forsøg fra forsvaret har domstolen nu afvist, og skuespillerens vidnesbyrd vil dermed kunne bruges til at vise, at Harvey Weinsteins adfærd viser et tydeligt mønster af seksuelle overgreb. 

Weinsteins advokater har i alt forsøgt at få afvist to af anklagerne mod ham på dette grundlag. Begge anklager kan i yderste fald føre til en livstidsdom.

Annabella Sciorra, der blandt andet er kendt for sin større rolle i den populære TV-serie »The Sopranos«, har berettet, hvordan Harvey Weinstein tvang sig ind i hendes lejlighed på Manhattan, væltede hende omkuld på en seng og voldtog hende, efter at hun havde medvirket i en film, som han var executive producer på.

Hun gik ikke dengang til myndighederne, fordi hun frygtede gengældelse fra Harvey Weinstein, men i oktober 2017 hun fortalte hun historien til bladet The New Yorker, hvor andre vidnesbyrd mod filmkongen var blevet samlet i en undersøgende artikel. Denne artikel blev startskuddet til #MeToo-kampagnen.

Retten gik også imod Weinstein på flere andre punkter, idet den afviste Weinsteins påstand om, at visse inkriminerende e-mails, som han har sendt, og som tidligere er blevet udleveret med en dommerkendelse, ikke kan bruges som bevis under den kommende retssag. Dommeren afviste også et krav fra forsvaret om at afsløre identiteten på ​​de to kvinder, hvis beskyldninger førte til anklager mod Weinstein.