Han udløste #MeToo-bevægelsen: Nu har Harvey Weinstein indgået millionforlig med en række kvinder

The Weinstein Company er ved at blive opløst og afviklet, men filmselskabet og dets leder, Harvey Weinstein, er for længst gået over i amerikansk historie.

Den tidligere filmmogul Harvey Weinstein (i midten) forlader 26. april 2019 retsbygningen i New York under en pause i høringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Don Emmert/AFP/Ritzau Scanpix

Harvey Weinstein og hans tidligere filmselskabs bestyrelsesmedlemmer har indgået et forlig til 44 millioner dollar (ca. 295 millioner kroner) om en række sagsanlæg fra kvinder, der beskyldte ham for seksuelle overgreb. Også staten New Yorks anklagemyndighed indgår i forliget.

Resultatet af forliget er vigtigt, da sagsanlæggene er en af de vigtigste måder at holde Weinstein ansvarlig for hans påståede handlinger.

I New York er han anklaget for påstande om seksuelle overgreb på to kvinder. Men flere end 80 kvinder har beskyldt ham for krænkende adfærd, og mange af disse klager indeholder beskyldninger om seksuel chikane, hvilket er en civilretlig snarere end kriminalretlig overtrædelse. Så detaljerne i forliget kan have stor symbolsk betydning – ikke mindst hvis det indeholder en indrømmelse af forseelser fra Weinsteins side.

Den foreslåede pengesum er mindre end halvdelen af det, der sidste år blev kaldt en »fond for ofrene«. Diskussionen om beløbets størrelse var kommet i stand, fordi en gruppe investorer gerne ville købe en del af The Weinstein Company og derfor forhandlede med New Yorks daværende statsanklager, Eric Schneiderman. Aftalen faldt i sidste time på gulvet, men man var nået frem til en fond for ofrene på op mod 90 millioner dollar (ca. 603 millioner kroner).

Ifølge de foreslåede betingelser for den nye aftale vil omkring 30 millioner dollar – 201 millioner kroner – gå til gruppen af sagsøgere, herunder de påståede ofre, kreditorer i Weinsteins filmselskab og nogle tidligere ansatte, fortæller folk med kendskab til aftaleudkastet.

Harvey Weinstein besvarede ikke opkald, og en talsmand for New Yorks statsanklager afviste at kommentere sagen.

Selskabet under afvikling

Weinstein var længe en af de mest magtfulde mænd i Hollywood. Han var kendt for at have finansieret nyskabende film som »Pulp Fiction« og Oscar-vindere som »Shakespeare in Love«.

Men i oktober 2017 afslørede journalistiske gravergrupper på The New York Times og magasinet The New Yorker påstandene om, at han gennem årtier havde seksuelt krænket eller misbrugt talrige nuværende og tidligere ansatte samt andre kvinder.

The Weinstein Company, som blev grundlagt af Harvey Weinstein og hans bror og samarbejdspartner, Bob Weinstein, indgav konkursbegæring i marts 2018. Film- og TV-selskabet, der i sin tid var kendt for Oscar-vindende film som »Kongens store tale« og »The Artist«, havde på det tidspunkt små 3,3 millioner kroner i kassen, men kæmpede med en enorm gæld og et stigende antal sagsanlæg, blandt andet et fra New Yorks statsanklager.

Forsiden på Time Magazine december 2017 viser »Person of the Year« for 2017: Kvinderne, der brød tavsheden, som magasinet valgte at kalde dem. De afbildede er skuespilleren Ashley Judd, den tidligere Uber-ansatte Susan Fowler, lobbyisten Adama Iwu, musikeren Taylor Swift og den mexicanske landbrugsarbejder Isabel Pascual. Fold sammen
Læs mere
Foto: BILLY & HELLS.

Advokater for de kvinder, der siger, at de er ofre for Weinstein, har ligget i forhandlinger med repræsentanter for den tidligere studiechef siden sidste år. Flere andre parter var involveret i forhandlingerne, og målet var at nå et forlig, som kunne dække samtlige sagsanlæg mod den tidligere filmmogul, hans selskab og forretningsforbindelser.

The Weinstein Company er under afvikling. I en nylig konkursbegæring skrev advokater for selskabet, at bestræbelserne på at indgå forlig med nogle af kvinderne var gået i stå, og at det bidrog yderligere til at belaste selskabets svindende ressourcer.

Tvunget til oralsex

Harvey Weinstein blev oprindeligt anklaget for seksuelle overgreb mod tre kvinder, heriblandt en, som sagde, at Weinstein havde voldtaget hende på et hotelværelse i marts 2013. Kvinden er ikke identificeret i sagens akter.

Han blev også anklaget for at have tvunget to andre kvinder til oralsex. Marketingdirektør Lucia Evans sagde, at hun blev krænket på hans kontor i TriBeCa i 2004, mens produktionsassistenten Mimi Haleyi skulle være blevet overfaldet i hans lejlighed i 2006.

Den i dag 67-årige Harvey Weinstein har afvist anklagerne.

Oversættelse: Lars Rosenkvist