Ugen på kanten: Ét sted skal vi skrue markant op for den sociale udskamning af kvinder

En Hollywood-berømthed uddeler tvivlsom rådgivning igen, igen, igen, og der er også voksenskældud til kvinder på dansk jord. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

Gwyneth Paltrow har fundet på sin egen kur mod senfølger efter covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Det alternative amerikanske helseorakel, skuespilleren, forretningskvinden og forfatteren Gwyneth Paltrow, er atter blevet irettesat af de britiske sundhedsmyndigheder.

For lidt over et år siden gjorde hun sig upopulær med pseudo-dokumentarserien »The Goop Lab«, hvor hun præsenterede en række alternative behandlingsformer og helseprojekter, der blandt andet involverede psykedeliske stoffer, vinterbadning og arbejde med »energifelter«.

»... en ny tv-serie, hvor Gwyneth Paltrow og hendes team tester vampyransigtsmasker og en kropsterapeut, der hævder at helbrede både akutte psykologiske traumer og bivirkninger ved blot at bevæge hænderne to centimeter over klientens krop,« sagde den administrerende direktør for NHS, Simon Stevens, dengang.

Generelt har Gwyneth Paltrow været stor fortaler for alternativ behandling og anerkender blandt andet ikke de gavnlige effekter af solcreme. Samtidig har hun promoveret healende olier til behandling af depression og kaffelavement ved tarmskylning.

»Med blomstrede tørklæder om håndleddene kunne jeg så lægge mig til rette i et kar fyldt til randen af æteriske olier, og være anstrengende for alle omkring mig.«


Her må jeg hellere bekende kulør. Jeg tror jo som udgangspunkt ikke på social udskamning som et brugbart værktøj til afstemning af omgangsform blandt voksne mennesker. Men der er én undtagelse: Mennesker der tror på, at de med numerologi eller krystaller eller kaffe i numsen kan kurere, forudse eller påvirke deres eget og andre menneskers liv. Det er ikke til at holde ud at hverken se eller høre på, og hvis man er én af dem, skal man skamme sig.

Hvordan kan det gå til, at civiliserede, oplyste og veluddannede mennesker kan ytre ord som »har du også krebsen i ascendanten?« eller »jeg tror snart, jeg må forelske mig i en tyr« og stadig bevæge sig inden for, hvad der er socialt acceptabelt?

Det bør da være et samfundsansvar at sige »fy, skam dig!« hvis en voksen begynder at omtale en vanvidshobby som clairvoyance som et videnskabeligt fænomen.

Skal jeg lægge mig til rette i et kar fyldt til randen af æteriske olier og være anstrengende for alle omkring mig? Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD.

Og ved du, hvad det allerværste ved det hele er? Det er, at det typisk er kvinder, der dyrker det bras. Mit eget køn. Tarotkort mig her og krystaller mig der, og pludselig begynder jeg selv at skamme mig over at tilhøre en samfundsgruppe med hang til den slags.

Jeg kan blive helt rødglødende af raseri, når jeg står ansigt til ansigt med en voksen kvinde, der bortforklarer sine egne dårlige beslutninger med stjernernes placering.

Der opstår en hyletone i min øregang, mit syn bliver sløret, mine ben skælver, og angsten for med årene selv at blive en af dem slår mig næsten ud. Tænk, hvis jeg en dag finder mig til rette i en nedlagt nyttehaveforening og affinder mig med en tilværelse bag drømmefangere, ametyster og påfuglefjer i hjemmedrejede lervaser.

Med blomstrede tørklæder om håndleddene kunne jeg så lægge mig til rette i et kar fyldt til randen af æteriske olier og være anstrengende for alle omkring mig. Jeg håber virkelig, jeg holder mig for god til det. Også om 30 år.

Og hvis du er én af dem, så skal du skamme dig. Så simpelt er det. Det er i øvrigt også noget pjat, at folk aldrig må skamme sig over noget. Hvor var det, jeg kom fra? Nåh jo. Gwyneth Paltrow.

Hun har nu fundet på sin egen kur mod senfølger efter covid-19. På sin blog fortæller hun, hvordan desperate mennesker, der vil tro på hvad som helst for at få det bedre, bare skal behandle sig selv med blandt andet daglig faste til klokken 11, en keto-diæt (fedtrig, kulhydratfattig diæt, red.), kombucha-te og infrarød sauna.

»Nogle af de løsninger, hun anbefaler, er virkelig ikke de løsninger, vi vil anbefale,« udtaler professor Stephen Powis, der er lægelig direktør for det britiske sundhedssystem, NHS, til britiske medier.

Hvis ikke man er til fals for pseudovidenskaben, kan det synes indlysende, at covid-19-senfølger ikke kan kureres med faste til kl. 11, men sandheden er jo, at den pseudovidenskabelige helserådgivning også for alvor har slået rod på det danske marked.

Og i den forbindelse, er der noget, jeg ikke forstår: Hvorfor i alverden går forbrugerombudsmanden ikke hårdnakket efter alle de der selvhøjtidelige personlige coach-typer, som slår sig op på at have knækket koden til kost, psykisk sygdom, børneopdragelse, stresskur og så videre i én uendelighed?

Mennesker uden skyggen af kvalifikationer ud over egen mavefornemmelse, som har set, hvor meget desperate mennesker er villige til at betale for at få det bedre. Det er jo bondefangeri.