Udsigt til løsning på filmkonflikt: Skuespillere og forfattere opgiver omstridt aftale

En ny og dyr rettighedsaftale har lammet dansk film- og serieproduktion, men nu opgiver Create Denmark, der repræsenterer skuespillere og manuskriptforfattere aftalen og indleder forhandlinger med de store streamingtjenester.

Danske tv-serier som »Borgen« med Sidse Babett Knudsen i front har i mange år haft stor succes – også uden for landets grænser – men det seneste halve år har en konflikt om rettigheder bremset nye projekter. PR-foto: Mike Kollöffel/SAM Productions Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste uger har en konflikt om en ny rettighedsaftale, der trådte i kraft 1. januar, lammet dansk filmproduktion.

Aftalen har fået store streamingtjenester som TV 2 Play, Netflix og Viaplay til at stoppe al produktion af danske film og serier i Danmark, fordi de mener, at den nye aftale er for dyr.

Aftalen er indgået mellem Producentforeningen, der repræsenterer de danske film- og tv-producenter, og paraplyorganisationen Create Denmark, som repræsenterer rettighedshavere – blandt andet skuespillere, manuskriptforfattere og musikere.

Aftalen har, selv om begge parter har underskrevet den, vist sig at være uspiselig for streamingtjenesterne, men trods stærk kritik har Create Denmark hidtil ønsket at fastholde aftalen.

Nu ser det dog ud til, at der kan komme en løsning på konflikten.

Torsdag meddelte Create Denmark pludselig, at man nu vil nulstille aftalen. Man ønsker at forhandle nye rammeaftaler med de enkelte streamingtjenester, hedder det i en pressemeddelelse.

»Create Denmark forhandler i disse dage med flere af streamingtjenesterne og har på den baggrund besluttet ikke at fastholde rammeaftalen, indgået mellem Create Denmark og Producentforeningen. Vi fortsætter i stedet vores forhandlinger om nye rammeaftaler med hver enkelt streamingtjeneste,« hedder det i pressemeddelelsen.

Producentforeningens direktør Jørgen Ramskov siger til Berlingske, at han ikke vil kommentere forhandlingerne så længe, de pågår.

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Benjamin Boe Rasmussen, der er ordfører for Create Denmark og formand for Dansk Skuespillerforbund.

Filmindustrien er lammet

Konflikten har betydet, at alle underleverandører til filmindustrien i øjeblikket er lammet.

Det gælder blandt andet Ole Bendixen, som i 25 år drevet virksomheden FilmGear, der har 20 ansatte og 12 filmstudier i Skovlunde og på Refshaleøen i København, hvor blandt andet scener fra tv-serier som »Borgen« og »Rain« er optaget.

Ole Bendixen tog tidligere på ugen initiativ til et møde, hvor filmbranchens underleverandører mødtes med Producentforeningen og Create Denmark.

Resultatet af mødet var en opfordring til, at der indledtes individuelle forhandlinger streamingtjenester, og det er det, som man nu har taget fat på.

»Jeg står med 12 tomme studier. Hvis denne krise ikke var kommet, havde jeg nok ansat tre-fem nye medarbejdere. Nu risikerer jeg i stedet at skulle fyre tre-fem,« siger Ole Bendixen.