TV-vært i opråb til Politikens ledelse: Stop med at tale fornedrende til kvinder

Lise Rønne mener, at avisen taler fornedrende til kvinder, og at sprogbruget er en del af en »kulturelt nedarvet diskursivitet«, som gennemsyrer samfundets måde at se og forstå køn på.

»Var jeg jer, ville jeg tage en kulturforandrende snak på redaktionen om sprog og om det ansvar, I har,« skriver Lise Rønne i et opråb til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En anmeldelse i Politiken af DR-programmet »Helt Lyrisk«, hvor Lise Rønne er vært, har fået den 41-årige journalist og tv-vært til at råbe op i et debatindlæg i selvsamme Politiken.

Lise Rønne langer i debatindlægget ud efter sprogbruget i anmeldelsen, som Politikens Bo Tao Michaëlis' skrev i slutningen af november, hvor der blandt andet står, at: »den i andre sammenhæng ferme værtinde Lise Rønne vimser småneurotisk rundt i vanlig værtindestil.«

Indlægget handler i sidste ende ikke om hende selv, som hun skriver.

Lise Rønne mener, at sproget i anmeldelsen tager udgangspunkt i nogle usynlige samfundsstrukturer, »en kulturelt nedarvet diskursivitet«, som definerer vores måde at se og forstå køn på, og som mange ubevidst rider med på – inklusiv hende selv, der ofte må bide sig i tungen for ikke at bruge kvindenedsættende ord.

Derfor mener hun også, at Politikens ledelse svigter, når den tilsyneladende ikke tager stilling til, hvad der rammer avisens spalter i dens kommenterende formater.

»Var jeg jer, ville jeg tage en kulturforandrende snak på redaktionen om sprog og om det ansvar, I har. I er med til at skabe virkelighed, også for generationerne, der kommer, og den virkelighed sætter sig ikke kun i den enkelte, den forplanter sig også til familie- og samfundsstrukturer,« skriver Lise Rønne.

Behandles ikke ens

For ifølge tv-værten er Bo Tao Michaëlis' beskrivelse af hende blot et af mange eksempler på, at kvinder og mænd ikke behandles på lige fod i samfundet.

»Bo Tao Michaëlis er interesseret i at bruge det effektive ord vimse, fordi det er ladet med et hav af konnotationer, som ingen af os gider at forbindes med. Jeg behøver ikke at liste dem her. Men jeg vil vove at påstå, at det er et ord, du aldrig hører brugt om en 41-årig voksen mand, når han står i sine flade kondisko,« skriver Lise Rønne i debatindlægget.

Tv-værten er selv begyndt at gøre opmærksom på det, hun ser og hører i håb om, at kunne prikke til en bevidstgørelse hos folk.

»Når et i øvrigt skattet ældre familiemedlem siger til min syvårige datter, der larmende skraldgriner helt nede fra maven, at hun er en »krukke«, ja så må han gerne fornemme, at han bliver savet midt over, hvis han nogensinde gør den slags igen,« skriver hun.

Kulturredaktør: Lise Rønne har fuldstændig ret

Politikens kulturredaktør Mette Davidsen-Nielsen har i et indlæg besvaret Lise Rønnes kritik.

Hun giver hende først og fremmest ret i, at Politiken skal holde op med at tale fornedrende til kvinder og anerkender det ansvar, hun som redaktør har for blandt andet den daglige tv-klumme, som var det, Bo Tao Michaëlis skrev om »Helt lyrisk«.

»Tv-værten Lise Rønne har skrevet en skrap og saglig kronik, hvor hun kritiserer Politiken for at lægge spalteplads til sexistisk sprog. Det gør ondt på en avis, der går ind for ligestilling og er imod alle former for chauvinisme. Så hvad sker der for os?« spørger Davidsen-Nielsen indledningsvist.

Hun har været i dialog med de to parter, Lise Rønne og tv-anmelderen, Bo Tao Michaëlis, som har sendt Rønne en undskyldning. Men hun understreger, at en undskyldning ikke løser det bredere problem, som Lise Rønne beskriver, og som Politiken gerne vil medvirke til.

Det betyder ikke, at der vil blive udarbejdet retningslinjer på Politiken, hvor ord som »vimse« eller »småneurotisk« forbydes, skriver hun, når tv-klummerne er udtryk for skribenternes egne holdninger. Men hun vil ikke trække på skuldrene »af små-sexistisk sprogbrug«:

»Lise Rønnes kronik er endnu en anledning for os, der arbejder med sproget, til at blive mere selvkritiske og præcise og skarpere i redigeringen. På Politiken ønsker vi at bidrage til den tiltrængte bevidstgørelse, som Lise Rønnes kronik efterspørger. Så tak for det.«