TV-serie giver dig længsel efter det religiøse livs rene linjer

Den israelske dramaserie »Shtisel« giver et usædvanligt indblik i de ortodokse jøders verden, hvor urgamle traditioner styrer de troendes liv i alle detaljer.

Dov'el Glickman, Ayelet Zurer, Michael Aloni og Neta Riskin spiller dele af af den ortodoks-jødiske familie, Shtisel, i serien af samme navn. Foto: Netflix Fold sammen
Læs mere

Ofte kan man med held zoome ind på det meget særlige ved et bestemt menneskeliv for at få indsigt i det universelle, der gælder os alle. Med fare for selv at lyde som en gammel rabbi, er det indtil videre den lære, jeg har uddraget af den fine israelske TV-serie »Shtisel«, der følger en haredisk (ortodoks) jødisk families liv i Jerusalems Geula-kvarter. Serien har allerede fået undertegnede til at tillægge sig jiddische udtryk som »mensh« og »oy«, og ude i verden har publikums fascination af den mildt sagt konservative livsstil bag bydelens gamle stenmure bredt sig støt fra Israel, hvor serien første gang blev sendt i 2013.

Den megen omtale serien allerede har genereret er bemærkelsesværdig, eftersom serien kun indirekte berører områdets brændbare politiske konflikter, herunder den jødisk-palæstinensiske fejde, og som normalt er det, der får den største opmærksomhed på vore breddegrader.

Men hvad er det så serien kan byde på? Først og fremmest er Shtisel en fascinerende rejse ind i et fremmedartet land, hvor tro og religiøse regler betyder alt for den måde, kærlighed og menneskelighed får lov at udfolde sig. Portrættet af familien Shtisel bliver opbygget af et intimt, men også sært neutralt blik på de indre relationer i familien og i kvarteret. Handlingen bliver foldet ud i et langsomt tempo, der tester tålmodigheden, men giver dobbelt igen.

Seriens og familien Shtisels omdrejningspunkt er den vise patriark Sholem Shtisel (Doval’e Glickman), der med fast hånd og kærlig tyranni guider sine tre børn gennem deres voksenlivs udfordringer. Mest opmærksomhed får sønnen Akiva (Michael Aloni), der har nået en alder, hvor han skal rubbe sig lidt med at finde sig en ægtefælle. Selv er han lidt af en bohemé, i det omfang den ortodokse verden overhovedet tillader det.

Mens han tegner dyrene i en zoologisk have, møder han en smuk kvinde (spillet af Ayelet Zurer), som han ærbart forelsker sig i. Men ak, faderen og den ægteskabsmægler, der ifølge traditionen skal finde ham en passende mage, er begge imod forbindelsen, da kvinden to gange er blevet enke. Vil Akiva indordne sig under de evige love, eller vil han gøre oprør i kærlighedens tegn? Det er hårrejsende spændende, selv om historien nærmest fortælles i samme tempo som geologiske lag bliver aflejret.

Giti, en bortgift søster til Akiva, forsøger af al magt at skjule den skam, som hendes mand har kastet over familien ved at indlede et forhold til en ikke-jødisk kvinde under et ophold i Argentina. Endelig er det en mildt ironisk finte i den fortløbende historie, at familiepatriarken Sholem selv må bøje de snævre regler i det religiøse samfund, når han som ensom enkemand søger selskab hos jævnaldrende enlige kvinder.

Det er et særligt træk ved »Shtisel«, at den helt afholder sig fra at forklare det religiøse samfunds mange bizarre leveregler, medmindre forklaringen kan forekomme som en naturlig del af dialogen. Det betød, at jeg var helt uforberedt på en hjerteskærende scene, hvor enken forsøger at skræmme sin unge bejler Akiva væk - og stoppe deres håbløse affære - ved at fjerne den paryk, hun skal bære ifølge den hasidiske tradition, og afsløre sine grå hår.

Ved siden af religionens krav om rene linjer, men ikke nødvendigvis som deres modsætning, udmaler serien universelle menneskelige følelser, som ingen har kunnet tøjle siden Abrahams tid. Derved føler man sig alligevel hjemme i Shtisels mærkelige verden. Indimellem kan man ligefrem føle en modvillig længsel efter den autoritære, internetløse verden, som Sholem Shtisels slægt lever i, hvor tiden står stille i bønnens favntag. Ganske vist er deres livsrammer er snævre, men Sholems børn er aldrig i tvivl om, hvad de gør oprør imod.

»Shtisel«. TV-serie i to sæsoner på Netflix. Instruktør: Alon Zingman. Med Doval’e Glickman og Michael Aloni.