Jødisk filmfestival markerer: Jøder skal have lov til at være synlige på Nørrebro

»Hvis jøder føler, at der er steder de ikke kan færdes, er det et problem, uanset om det har noget på sig eller ej,« siger chefen for Copenhagen Jewish Filmfestival, Anne Boukris. »Forholdet mellem jøder og muslimer er løbende oppe at vende i en politiseret dagsorden, og derfor har vi valgt at spørge, hvad kan vi selv gøre for, at vi som jøder kan bevæge os frit, og hvordan vi kan vise samfundet, at vi føler os trygge?,« siger lederen af den jødiske filmfestival, Anne Boukris.

»Nørrebro er et stærkt symbol. Det er indvandrernes bydel, og derfor giver det også mening for os at være derude,« siger leder af den jødiske filmfestival, Anne Boukris. Arkivbillede af Blågårdsgade på Nørrebro. Foto: Andreas Beck. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck

Den årlige jødiske filmfestival i København, Copenhagen Jewish Filmfestival, starter symbolsk i den nyrenoverede synagoge 27. januar (Auschwitz-dagen) og afsluttes lige så symbolsk med en stor fest på Nørrebro 3. februar. Afslutningsfesten skal, ifølge festivalchef Anne Boukris, af-tabuisere snakken om jødernes sikkerhed i den københavnske bydel, hvor over 15.000 danske muslimer bor.

»Forholdet mellem jøder og muslimer er løbende oppe at vende i en politiseret dagsorden, og derfor har vi valgt at spørge, hvad kan vi selv gøre for, at vi som jøder kan bevæge os frit, og hvordan vi kan vise samfundet, at vi føler os trygge?,« siger Anne Boukris.

Hun er selv vokset op på Nørrebrohvor hun også arbejder og har sin daglige gange, og hun har aldrig oplevet nogen diskrimination. Hun har heller ikke følt sig i fare på noget tidspunkt, siger hun,  heller ikke selv om der i de senere år har været imamer på Nørrebro, der angiveligt opfordrede til drab på jøder.

»Men hvis der er danske jøder, der føler sig ufrie, og hvis der er ting, de ikke kan sige, eller hvis der er steder, de ikke kan færdes, så er det et problem, uanset om det har noget på sig eller ej,« siger Anne Boukris.

Hun er heller ikke blind for, at Nørrebro faktisk er et af de første steder i København, hvor jøder bosatte sig, nemlig helt tilbage i 1600 -tallet, hvor Mosaisk Nordre Begravelsesplads blev etableret i 1694.

Senere fik Møllegade og Guldbergsgade en kraftig jødisk indvandring.

»Nørrebro er et stærkt symbol. Det er indvandrernes bydel, og derfor giver det også mening for os at være derude,« siger Anne Boukris, der mener, at der er behov for en national forebyggelsesstrategi for at forhindre den forfølgelse af minoriteter, heriblandt jøder, der atter er begyndt at vise sig i lande som Frankrig, Polen og Ungarn.

De nye fjendtligheder mod jøder i Europa bliver der blandt andet sat fokus på i filmen »Why Do They Hate Us«, der vises på Copenhagen Jewish Filmfestival.
Den jødiske historie og identitet bliver også taget op i en lang række film om for eksempel det jødiske Nordafrika, med samtaler og erindringer om marokkanske og tunesiske jøder og disses rejse til og plads i det nye hjemland Israel.

»King Bibi« er en ny dokumentar af Dan Shadur om den israelske statsleder Benjamin Netanyahu. Anne Boukris anbefaler filmen som en »hårrejsende dokumentar, der sender enhver forestilling om demokratisk og humanistisk lederskab i skammekrogen«.

Filmen »Unsettling« af Iris Zaki, der gæster festivalen, undersøger bosætternes politiske dagsordener, mens »The Other Son« søger at af-tabuisere konflikten mellem israelere og palæstinensere. »The Other Son« er en del af festivalens fire dage lange skoleprogram.
Endelig byder festivalen på en aktuel hyldest af israels berømte forfatter Amos Oz, der døde for få uger siden. Han portrætteres i dokumentaren »Nature of Dreams«. Afslutningsfeste, der også er en prisuddeling, foregår i VerdensKulturCentret på Nørre Allé.
Find alle events og film på cjff.dk

Find alle events og film på cjff.dk