Tivoli slog dørene op til en anderledes tur i haven: »Nu skal man bruge sin telefon hele tiden«

Tivoli er åben igen. Mandag morgen slog man portene op for besøgende for første gang siden nedlukningen. Håndsprit, plexiglas, specialdesignet Tivoli-visir og en ny kø-app skal tilpasse den gamle have til den nye virkelighed. Køen til forlystelserne var kortere end normalt, og der var mindre trængsel i haven. Men i Grøften var stemningen, som den plejer.

Tivoli åbner for 2020 sæsonen, efter at have været lukket pga Covid-19. Her åbner Pjerrot Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En flok unge gardister står klar iført deres røde og hvide uniformer og bjørneskindshuer. Selv om det er måneder siden, at de har været samlet, har de ikke glemt melodien.

»Jeg har øvet mig hver dag derhjemme,« lyder det fra den ene af dem. »Men det er så keeedeligt. Det er meget sjovere at være i haven,« lyder det fra en anden dreng, der hiver trommestikkerne frem. Ikke et trommeslag eller et fløjt skal lyde forkert, når Tivoligarden spiller igen.

En halv time efter slår rådhusklokkerne 11, og stilheden sænker sig som en tung dyne over haven. Pjerrot er iført sin sædvanlige ansigtsmaling og står sammen med en ballerina klar foran indgangspartiet. »5, 4, 3, 2, 1, nu!« tælles der ned i kor.

Pjerrot klipper det røde bånd over, og portnere åbner portene til haven. Orkesteret sættes i gang, og gardisternes trommer og fløjter bliver til en genkendelig melodi. Det lyder, som Tivoli altid har lydt, og nu er de i gang igen.

Efter lang tids venten er det nu blevet forlystelsesparkens tur. I første omgang var der udsigter til at åbne 2. april, men det blev ændret til tidligst 10. maj, og nu – en måned senere – kan de åbne igen.

Tivoli åbnede mandag for 2020-sæsonen efter at have været lukket pga. covid-19. Pjerrot klippede snoren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En flok skoleelever løber i gadedrengehop, mens en familie triller afsted med barnevogne bag dem. Der er trængsel ved indgangen, men køen afvikles hurtigt, og som folk spreder sig i haven, er der god plads at boltre sig på. I haven er der flest skoleklasser og børnefamilier at spore. Thorbjørn Bromann er en af dem. For ham er Tivoli et sted, hvor man tager sine børn hen, og har altid været det. Det er dog ikke helt, som det plejer.

»Der er altid god stemning og mange oplevelser for ens børn, men lige nu er her jo helt tomt. Jeg har kommet i Tivoli i 35 år, og jeg har aldrig oplevet, at man kan gå rundt stort set uden andre mennesker,« siger Thorbjørn Bromann, der er taget i Tivoli for fejre datterens fødselsdag.

»Vi har fået at vide, at vi skal downloade en app, og den skal bruges, ligemeget om der er kø. Det er fint, at der bliver taget de nødvendige sikkerhedforanstaltninger. Det kan da være, at det fjerner lidt af den almindelige Tivoli-oplevelse. Hvis appen fortsætter længere frem i tiden, vil det nok være lidt irriterende, men her i starten må man indstille sig på, at det er sådan, og det er fint,« siger Thorbjørn Bromann.

I den klassiske restaurant Grøften er tjenerne ved at dække op med servietter og bestik. De forventer en travl dag, fortæller tjeneren. Et par pensionister spadserer rundt for at se på påfuglene, og et par børn diskuterer, hvilken forlystelse de skal prøve først.

I den ikoniske smørrebrødsrestaurant Grøften dækkes der op til gæster på restaurantens første åbningsdag efter nedlukningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En digital løsning

Skrigene er lavere end de plejer. Man kan først høre dem, når man nærmer sig den gammeldags rutsjebane. Også køen til forlystelsen er kortere og fylder kun starten af rampen. En flok børn står lidt for tæt, når de ivrigt rykker frem i køen. Et par stykker går rundt med deres mobiltelefoner i hånden. De kigger ned på en app. Den viser, hvornår det er deres tur til en karrusel, men der er forvirring at spore, som en flok børn diskuterer, om de bare kan stille sig i kø til rutsjebanen uden at have registeret det på appen. Det er en af de ting, som er lidt anderledes siden sidste besøg i Tivoli.

Foto: Søren Bidstrup.

Som noget nyt har man nemlig skruet op for det digitale i haven for at tilpasse sig den nye coronavirkelighed. Gæsterne bliver opfordret til at bestille tid til en tur i forlystelserne gennem Tivolis app, så de modtager en besked, når deres tur nærmer sig. Det sker for at undgå, at der opstår lange køer ved forlystelserne.

På samme måde kan man gennem Tivoli-appen bestille mad til afhentning. Det står i kontrast til den analoge oplevelse, som Tivoli, der er en af verdens ældste forlystelsesparker og har eksisteret siden 1843, er kendt for. Det har to unge kvinder, der står i kø til rutsjebanen, bemærket.

»Det er meget rart at slippe for at stå i kø, men man kan spørge, om det ikke netop er en del af oplevelsen ved at gå i forlystelsesparker, for så står man jo bare og hygger. Nu skal man bruge sin telefon hele tiden, men det er selvfølgelig bedre at have det, end at de er nødt til at holde lukket,« siger Frederikke Hvidberg.

De har mærket, hvordan oplevelsen er lidt anderledes, end den plejer. Blandt andet er der opsat plexiglas ved de forlystelser, hvor perosnalet er tæt på gæsterne og flere medarbejdere bærer visir.

»Man kan godt mærke, at der er nogle yngre børn, der ikke er så gode til at holde afstand, men ellers går det meget fint,« siger hendes søster.

Ved den gamle rutsjebane giver en medarbejder iført et specialdesignet Tivoli-visir i pangfarver tegn til, at næste barn i køen kan hoppe op i vognen. Han spritter af med en gennemsigtig spritflaske, inden han hiver i bøjlestangen for at sikre sig, at børnene foran ham er spændt sikkert fast.

På grund af coronanedlukningen har gardisterne været nødt til at øve derhjemme. Men det er nu bedst at gøre det i selskab med de andre, fortæller drengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Optimistisk for sommeren

Tivoli har presset på for at få lov at åbne, og det har tidligere været fremme, at forlystelsesparken har tabt omkring seks millioner kroner i omsætning om dagen under coronakrisen. Og med udsigt til en sommer med få turister, der ikke må overnatte i hovedstaden, ser det ikke ud til, at de vender tilbage til omsætningen før coronakrisen lige foreløbig. I et interview med Berlingske i sidste uge gav Tivoli-direktør Lars Liebst dog udtryk for, at han stadig er en »lille bitte smule optimistisk« for sommeren.

»Hvis vi trækker alle turisterne ud, så er det 30 procent svarende til 1,5 mio. gæster på et år. Vi ved ikke, hvordan danskernes mønster bliver, men vi forventer, at der kommer mange københavnere, og så må vi se, om de andre dele af landet får lyst til at besøge København. Så ved vi, at vi er attraktive,« siger Lars Liebst.

Køen foran Grøften er lang og når helt ud på stien. Den traditionsrige og ikoniske teatercafé, der har ligget i Tivoli i 131 år, får besøg af stamkunder, hvor der tælles mange kendte imellem. Af køen at dømme kan man forledes til at tænke, at Grøften måske er det mest savnede ved Tivoli. Stamkunderne er mødt op i god tid inden åbningen klokken 12. Flere kender hinanden og støder på bekendte i køen.

»Det er sgu godt; nu kan vi endelig komme i Grøften igen.. »Ja vi har sgu savnet det, så skal vi sgu have stjerneskud igen,« lyder det grinende fra to mænd i køen iklædt nydeligt tweed-jakkesæt og høj hat.

Foto: Søren Bidstrup.

Tivoli har valgt at køre med en bemanding svarende til højsæsonen for at sikre de nødvendige forholdsregler i forhold til coronavirus. Men samtidig kommer der færre gæster, og dermed bliver det dyrere at drive haven. På grund af nedlukningen har man besluttet at forlænge sommersæsonnen til 11. oktober. Alle forlystelserne er åbne bortset fra forlystelsen Tik Tak og Legelandet skærsilden, der ikke lever op til myndighedernes krav. Der vil heller ikke blive holdt musicals og koncerter, herunder Fredagsrock, i år.

Gardisterne marcherer i takt ned ad alléen: »badadum, badabum, bum, bum«, og en skoleklasse samler sig i siderne for at betragte dem.

Sevil Celik Skora er lærer i en specialklasse fra en skole i København. Hun fortæller, hvordan de har ventet på, at Tivoli åbnede igen, så de kunne tage eleverne en tur i haven.

»Vi har bare savnet det under nedlukningen. Vi kommer her ofte, for det er så godt givet ud for vores elever, så vi har faktisk manglet det. Nu er det endelig åbent, så derfor tog vi også afsted allerede i dag,« siger Sevil Celik Skora.

Hun var i begyndelsen skeptisk over for appen, som hun troede aldrig ville fungere, men fortæller, at hun oplever det som »mega gennemtænkt og smart«.

»Vores største bekymring har været køen. Det er altid det, der volder flest problemer og tager længst tid. Så muligheden for at stå i kø digitalt og stadig færdes ude uden at stå for tæt fungerer bare. For min skyld må det gerne fortsætte sådan. Det er som om, at verden føles lidt mere normal igen, når man kan komme afsted,« siger hun.

Tivoli åbner for 2020 sæsonen, efter at have været lukket pga Covid-19 Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.