Tidligere ministre vil gøre Kulturministeriet større og mere magtfuldt

De tidligere kulturministre Elsebeth Gerner Nielsen og Uffe Elbæk mener, at de Radikales forslag om et rent »kunstministerium« ville føre til, at kulturområdet får endnu lavere bevågenhed på Christiansborg.

Der er behov for at styrke erhvervsdelen i Kulturministeriet, mener Elsebeth Gerner Nielsen (til venstre), der tilbage i 2011 fik en snak med daværende miljøminister Ida Auken (i midten) på Designskolen i Kolding, hvor Elsebeth Gerner Nielsen var rektor. Arkivfoto: Marie Hald Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En »kulturgruppe« bestående af tre radikale folketingsmedlemmer smider nu et utraditionelt forslag ind i debatten om kulturpolitikken, hvor kulturminister Joy Mogensen (S) er kommet i stadig stridere blæst for sin stedmoderlige behandling af kulturlivet.

I en kronik, der bliver bragt i Berlingske onsdag, foreslår Zenia Stampe, Jens Rohde og Marianne Jelved, at det nuværende kulturministerium bliver splittet ad og erstattet af et kunstministerium og et idrætsministerium. Forslaget skal ses som et modsvar til socialdemokraternes aktuelle standpunkt om, at der skulle være »lige så meget kultur i håndbold som ballet«.

Med to ministerier ville de to områder komme bedre til deres ret, siger de, og samtidig ville man slippe for den begrebsforvirring, som de Radikale lige nu mener hersker på kulturområdet. De andre områder under Kulturministeriet, folkeoplysning og medier, foreslår trekløveret, at man kunne lægge ind under henholdsvis Undervisningsministeriet og Statsministeriet.

Forslaget får dog ikke opbakning fra to tidligere kulturministre, Elsebeth Gerner Nielsen og Uffe Elbæk, som Berlingske har talt med.

Elsebeth Gerner Nielsen, der i dag er generaldirektør for Folkehøjskolernes Forening, siger, at forslaget ganske vist ville give kunsten en tydeligere plads i det politiske landskab, men at det omvendt ville blive et meget lille ministerium med alle de farer, som det indebærer.

»Fremfor at splitte ministeriet op kunne man overveje at flytte for eksempel oplevelsesøkonomi og turisme, som i dag ligger i Erhvervsministeriet, over i Kulturministeriet. Det samme gælder for eksempel design. Coronakrisen har vist, at der inden for kulturområdet er behov for at tænke i helt nye organisationsformer og forretningsformer. Hvordan tjener man penge på kunst på de nye digitale platforme? Det kunne pege i retning af, at der er behov for at få erhvervsdelen på kulturområdet styrket,« siger Elsebeth Gerner Nielsen i en kommentar til forslaget.

Elsebeth Gerner Nielsen, der var kulturminister fra 1998 til 2001, påpeger, at erhvervslivet i stigende grad er afhængigt af kunstneriske og kulturelle udtryksformer.

»Ved at bygge drømme, fortælling og skønhed ind i produkter og services, stiger deres værdi – måske oven i købet til fordel for øget bæredygtighed, fordi produkterne bliver langtidsholdbare. Så i stedet for at afsnøre kunsten og give den sit eget ministerium var det måske mere nærliggende at give kunst og kunstnere meget mere spillerum på nye arenaer, herunder hjælp til at udvikle nye forretningsmodeller, så der bliver penge til at skabe kunst. Ikke bare til at formidle den. Derfor bør man gøre Kulturministeriet større,« siger Elsebeth Gerner Nielsen.

Forstår intentionen

Uffe Elbæk, der var kulturminister fra 2011 til 2012, siger til Berlingske, at han godt forstår »intentionen med at sætte politisk fokus på et mere snævert og klart kulturbegreb«.

»Men jeg tror, det er den helt forkerte vej at gå, for så gør man Kulturministeriet til et endnu mindre ministerium, end det er i forvejen. Vi ved allesammen, at Kulturministeriet allerede er det sidste i rækken af ministerier, og derfor skal man ikke undervurdere Christiansborgs logik i, at størrelsen af et kulturministerium er afgørende for dets gennemslagskraft og den minister, der er ansvarlig for det,« siger Uffe Elbæk.

Uffe Elbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Hvis han selv skulle tilbage til posten som kulturminister, ville han som Elsebeth Gerner Nielsen udvide antallet af ressortområder og blandt andet føre kunstuddannelserne tilbage til Kulturministeriet, efter at de i nogle år har sorteret under Undervisningsministeriet.

»Jeg ville også medtage arkitektur, mode og de øvrige kreative industrier, som i dag ligger under Erhvervsministeriet, så man fik et kultur- og innovationsministerium med alle leddene i den kulturelle fødekæde under samme tag,« siger Uffe Elbæk.

Et mere omfangsrigt kulturministerium ville gavne en meget større samtænkning af de forskellige områder og give kulturministeren større økonomiske og politiske muskler at arbejde med, mener han.

De tre forslagsstillere siger, at »kunst ikke er noget, man kan pudse møbler med«. Risikerer man at instrumentalisere kunsten, hvis man lægger den sammen med erhverv?

»Det er fuldstændigt afgørende at understrege kunstens egen værdi. Det skal man absolut skal have for øje i alle de situationer, hvor man kobler kunsten sammen med andre områder. Så hvis jeg fik mulighed for at sidde i Kulturministeriet igen, ville jeg holde fanen højt for kunstens egen værdi,« siger Uffe Elbæk.