Thor Heyerdahls genstande fra Påskeøen tilbageleveres til Chile

Den norske eventyrer Thor Heyerdahl tog tusindvis af genstande med sig fra Påskeøen. Nu er der indgået aftale om, at det norske Thor Heyerdahl Museum tilbageleverer genstandene.

Thor Heyerdahls Kon-Tiki. SCANPIX NORWAY / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Norge har accepteret at tilbagelevere tusindvis af genstande, som blev taget fra Chiles Påskeø af den verdenskendte norske eventyrer Thor Heyerdahl i 1956.

Aftalen blev underskrevet af Thor Heyerdahls søn på vegne af Oslos Kon-Tiki Museum og Chiles kulturministerium i Santiago. Genstandene omfatter genstande med mønstre og menneskeskeletdele.

I 1947 blev Heyerdahl verdensberømt for at sejle på træflåden Kon-Tiki godt 6.000 km fra Peru til Polynesien. Hans sejllads beviste, sagde Heyerdahl, at de gamle kulturer kunne have sejlet til og befolket øhavet i det sydlige Stillehav. Siden drog Heyerdahl på andre togter, herunder ekspeditioner til Påskeøen - eller Rapa Nui, som den hed på originalsproget.

På Påskeøen gennemførte Heyerdahl flere udgravninger på den forladte ø, hvis mange store stenansigter står som monumenter over en forladt kultur. Heyerdahl hjemtog tusindvis af genstande til Norge. Heyerdahls søn, Thor Heyerdahl Jr., siger til AFP News: »Tilbageleveringen er et løfte, som min far gav til chilenske myndigheder, hvor han lovede tilbagelevering, efter de var blevet analyseret og forskningsresultater publiceret.«

Kon-Tiki Museets leder Martin Biehl siger: »Vores fælles interesse er, at genstandene bliver tilbageleveret og til et ordentligt museum.«

Thor Heyerdahl døde i 2002 87 år gammel.

 

 

Chile forlanger også, at det britiske nationalmuseum tilbageleverer figuren Hoa Hakanani, som er en basalt statue fra Påskeøen. Den slags figurer blev lavet af den oprindelige befolkning for at mindes prominente stamfædre.