Teaterchef ved Det Kongelige Teater: »Jeg vil ikke brokke mig lige nu.«

Det Kongelige Teaters Kasper Holten er glad for, at dele af kulturlivet nu kan åbne igen. Men der er noget, teatret skal finde ud af, hvordan man skal håndtere.

Teaterchefen ved det Kongelige Teater, Kasper Holten, glæder sig over, at de nu kan åbne for forestillinger igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag klokken 18 afholdt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), flankeret af direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum og Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, pressemøde om coronarestriktionerne.

Sygdomskurvene er ved at flade ud, lød det fra sundhedsministeren på pressemødet.

Og det betyder nye lempelser af coronarestriktionerne, hvilket kommer det hårdt pressede kulturliv til gavn.

Epidemikommisionens anbefalinger lyder, at højskoler, dagshøjskoler, aftenhøjskoler, zoologiske haver, tivolier, museer og kunsthaller kan åbne igen søndag den 16. januar, men med krav om coronapas.

Biografer, koncertsteder, teatre, kulturhuse samt idrætsarrangementer kan ligeledes åbne igen denne søndag, igen med krav om coronapas, men også med krav om siddende publikum og loft over antallet af personer i tætlukkede rum. Et loft på 500 personer.

»Det er en kontrolleret, trinvis genåbning,« sagde sundhedsminister Magnus Heunicke på pressemødet.

Coronapandemien kan hurtigt komme ud af kontrol, og derfor denne gradvise genåbning, lød det.

»Vi savner at stå til en koncert med svedige mennesker omkring en, men det må vi vente med lidt tid endnu på grund af coronasituationen,« sagde kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun erkendte samtidig, at ikke alle kulturinstitutioner er klar til at åbne igen 16. januar og – måske – stadig mangler at få solgt billetter. Derfor har hun indkaldt Folketingets partiers kulturordførere til et møde, hvor man skal planlægge, hvordan man skal hjælpe disse institutioner i gang med genåbningen.

»Vi er glade«

Berlingske har spurgt teaterchef for Det Kongelige Teater, Kasper Holten, hvad de nye, lempeligere restriktioner kommer til at få af betydning for teatret. Vi fik Holten i røreret umiddelbart efter aftenens pressemøde, og han kommenterer derfor umiddelbart det, der blev meldt ud, men har samtidig noteret sig, at de politiske diskussioner om forsamlingsloftet på maksimalt 500 personer endnu ikke er færdige.

»Vi er selvfølgelig rigtig glade for, at det går den rigtige vej, og at vi så småt kan åbne op igen, men vi er kede af forsamlingsloftet. Det skal vi bruge natten på at finde ud af, hvordan vi håndterer,« siger Kasper Holten.

Hvis teatret skal åbne igen på mandag, kommer det til at betyde aflysninger af mange kunders billetter, lyder det.

»Jeg vil ikke brokke mig lige nu. Jeg vil glæde mig over, at store dele af kulturlivet igen kan åbne op. For mange af vores kollegaer er det et stort skridt i den rigtige retning,« siger Kasper Holten, men understreger samtidig, at der er nogle udfordringer, som Det Kongelige Teater skal håndtere.

Giver det overhovedet mening at åbne igen under de nye, lempeligere krav?

»Vi har tidligere under pandemien spillet for 500 mennesker – både ballet, opera, skuespil og koncerter. Og mange ting giver mening at åbne op, men vi skal finde en måde at forklare de publikummer, som har købt billet, hvordan vi skal »sortere« i dem, så vi når ned på de maksimalt 500 personer,« siger han.

Kasper Holten er dog fortrøstningsfuld, fordi det lyder til, at de nye, lempeligere restriktioner kun gælder i to uger.

»Det er sådan, det er, og jeg vil tro, det stadig giver mening at åbne. Vi skal bare finde ud af hvordan,« siger Kasper Holten.

Slutteligt er han rigtig glad for, at regeringen og de øvrige politiske partier har lyttet til kulturlivet og nu åbner op med et forsamlingsloft på 500 mennesker til indendørsarrangementer i stedet for de 350 personer, som Epidemikommisionen ellers indstillede til.