Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Psykologiprofessor Svend Brinkmann, er gennem flere år blevet stalket af en kvinde.
»Sagen er, at jeg gennem flere år er blevet chikaneret af en fremmed person. Ikke uafbrudt, men tilbagevendende. I begyndelsen var det med hundredvis af mails, og siden er hun mødt op, når jeg har optrådt offentligt. Hun har selv fortalt, at hun har en skizofrenidiagnose, og hun veksler mellem noget, der ligner forelskelse i mig, og stor vrede,« skrive Svend Brinkmann på Facebook.
Hidtil har han slået chikanen hen, men i sidste uge tog forfølgelsen en alvorlig drejning. Det skete, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) udpegede Svend Brinkmann til nyt medlem af Det Etiske Råd.
»Kvinden kontaktede både formanden og rådets medlemmer for at fortælle dem, at jeg havde begået en alvorlig forbrydelse mod hende. Og i går ringede hun til en af mine venner og samarbejdspartnere (som også er en halvoffentlig person) og fortalte ham, at jeg havde puttet psykofarmaka i hendes danskvand og derefter slæbt hende ud i en skov om natten,« skriver Svend Brinkmann mandag på Facebook.
Frygter at nogen tror på hende
Han skriver, at han har tænkt nøje over, om han skulle offentliggøre forfølgelsen.
»Indtil nu har jeg bare slået det hen, men for eksempel måtte sekretariatet i Det Etiske Råd reagere af princip (blandt andet fordi de tidligere har været involveret i en celeber krænkelsessag). Kvinden er begavet, velformuleret og var i gang med en ph.d.-uddannelse, da hun blev syg. Hun har også løbende oprettet falske profiler på sociale medier, hvor hun har rejst forskellige falske (og meget alvorlige) anklager mod mig. Min frygt er selvfølgelig, at nogen, der ikke kender mig, kan tro på, hvad hun skriver. Derfor denne orientering,« skriver Svend Brinkmann.
Han udtrykker medfølelse med kvinden, fordi han ved, »hvor ondt det kan gøre at være syg med vrangforestillinger.«
»Men det er også utrygt at vide, at der spredes virkelig alvorlige anklager mod mig – især i en tid, hvor krænkelser og sexisme (heldigvis) tages meget alvorligt. Selv er jeg ikke bange, men det er altså virkelig ikke sjovt for min familie. Ved at orientere om sagen på denne måde håber jeg, at andre, hun måtte kontakte, vil henvise hende til professionel hjælp,« skriver Svend Brinkmann.
98.000 bliver stalket
Et flertal i Folketinget vedtog i december en ny lov, der selvstændigt kriminaliserer stalking, som siden 1. januar haft sin egen paragraf i straffeloven.
Der er tre betingelser, som skal være opfyldt for, at en persons adfærd eller handlinger kan anses for stalking efter straffeloven:
* Gerningspersonen adfærd skal være chikanerende, for eksempel i sin kontakt/henvendelse, forfølgelse eller på en anden måde
* Adfærden skal være egnet til at krænke ofrets fred, ved for eksempel at være utryghedsskabende, ubehagelig eller forstyrrende
* Adfærden rettet mod ofret skal være systematisk og vedvarende. Det indebærer, at der skal være tale om, at gerningspersonen har foretaget flere chikanerende handlinger over en periode, som både kan være meget kort eller lang.
Ifølge en rapport fra Justitsministeriet, »Omfanget og karakteren af stalking. En befolkningsundersøgelse«, bliver mellem 67.000 og 98.000 årligt udsat for stalking.
Rapporten, som er udarbejdet af SocialRespons og udkom i februar 2019, viste, at stalking ofte strækker sig over flere år og har store psykiske konsekvenser for de stalkingudsatte og deres familie.
En række kendte danskere har offentligt fortalt om at være udsat for stalking, for eksempel musikeren Jenny »Lydmor« Rossander, tv-værten Lise Rønne, politikeren Naser Khader, sangeren Signe Svendsen og journalisten Jørgen de Mylius.
Artiklen er blevet rettet 19. januar 2022. Det er ikke, som der stod i den oprindelige udgave, Dansk Stalking Center, men Justitsministeriet, som står bag rapporten, som kortlægger stalking i Danmark.