Stor ejendom ved Strandvejen sælges af staten til spotpris

Efter en årelang strid mellem Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen er en stor bygning ved Strandvejen i Charlottenlund nu til salg til en kvadratmeterpris på under en tiendedel af postnummerets gennemsnitlige kvadratmeterpris. Det skyldes dog, at køberen skal gøre noget bestemt med bygningen.

Bilharziosebygningen ligger i Charlottenlund ved Charlottenlund Slot og Slotshave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Rahbek, Slots- og Kulturstyrelsen.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2920 Charlottenlund er et af Danmarks dyreste postnumre. Kvadratmeterprisen på de villaer, der lige nu er til salg, er 93.359 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit ifølge DinGeo.dk.

Men lige nu kan man gøre sig lidt af et kup, og det er endda på et af postnummerets fineste adresser, lige ved Strandvejen og Charlottenlund Fort.

Der er tale om Bilharziosebygningen, der ligger ved det tidligere Danmarks Akvarium og ved Charlottenlund Slot, der har givet navn til området.

Den er ejet af Slots- og Kulturstyrelsen, som nu udbyder bygningen for en skønnet kontantpris på mellem 5,8 og 6,5 millioner kroner, hvoraf bygningsarealet udgør 940 kvadratmeter eksklusive kælderen, skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Den skønnede pris giver en kvadratmeterpris på kun 6.500 kroner pr. kvadratmeter. Skulle bygningen have samme kvadratmeterpris som den gennemsnitlige villa i postnummeret, skulle den koste omtrent 87 millioner kroner.

Det er dog en hage ved slagtilbuddet.

Billig husleje

De kommende ungdomsboliger får Charlottenlunds slotshave som baghave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Bygningen skal nemlig afhændes til en almen boligorganisation med henblik på etablering af almene ungdomsboliger, skriver Slots- og Kulturstyrelsen. Ifølge loven om almene boliger, betyder det, at huslejen skal holdes på et niveau, som er muligt at betale for unge mennesker.

Dermed kan det se ud til, at de kommende beboere til en billig pris får en af Danmarks fineste adresser midt mellem Øresund og slotshaven i Charlottenlund.

Fredag kan Villabyerne dog fortælle, at adgangen til både skov og strand lige nu tilfalder nogle af de 396 ukrainere, som Gentofte Kommune skal huse ud fra den kvote, kommunen er blevet tildelt.

Gentofte Kommune lejer således bygningen af staten, men det ændrer ikke på beslutningen om, at der skal opføres ungdomsboliger. Når bygningen bliver solgt til en almen boligorganisation, vil kommunen gå i dialog med køberen om at fortsætte lejemålet, indtil byggearbejdet påbegyndes, udtaler Mette Mie Nielsen, juridisk chef i Gentofte Kommune, til Villabyerne.

Bygningen har sammen med fire andre bygninger i Charlottenlund Slotshave været centrum for en årelang strid mellem Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen. Bygningerne huser nemlig kontorer, hvilket Gentofte Kommune ifølge Villabyerne anfægtede var en lovlig anvendelse af bygningerne.

I december 2021 blev der indgået et forlig efter seks års slagsmål, og resultatet af forliget blev, at fire af de fem bygninger fortsat skal indeholde kontorer, mens den femte, Bilharziosebygningen, altså nu skal omdannes til ungdomsboliger.

Ejendommen kan besigtiges 7. juli 2022 kl. 10-13 og 3. august 2022 kl. 10-13. Tilbud skal ske ved anvendelse af den betingede købsaftale og skal afgives senest fredag 30. september kl. 12.