Snart kan man se ny film om Tony Soprano på HBO – men det er skaberen »ekstremt vred« over

»The Many Saints of Newark« fortæller forhistorien til den prisbelønnede tv-serie »The Sopranos«.

Edie Falco og James Gandolfini i rollerne som Carmela og Tony Soprano. James Gandolfini døde i Italien i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tv-serien »The Sopranos«, der blev sendt fra 1999 til 2007, anses for begyndelsen af fjernsynets guldalder, og i Berlingske kaldte Iben Albinus Sabroe, den daværende journalist og nuværende manuskriptforfatter, »The Sopranos« for tv-seriernes svar på Orson Welles' mesterværk »Citizen Kane« fra 1941.

Serien havde nu afdøde James Gandolfini i hovedrollen som Gud- og familiefaderen Tony Soprano, der mellem mord og pastaretter var plaget af voldsomme angstanfald, der sender ham i behandling hos psykiateren Dr. Melfi.

Nu kommer filmen »The Many Saints of Newark«, der fortæller historien om Tony Sopranos ungdom i 1960erne og 70ernes New Jersey.

Hovedrollen bliver spillet af James Gandolfinis søn, Michael Gandolfini, og de to trailere viser, at han i hvert fald har fanget – eller arvet? –  sin fars gestik. Se dem i bunden af denne artikel.

»The Sopranos«-skaberen David Chase er en af producenterne på filmen, og han har også skrevet filmens manuskript sammen med Lawrence Konner, der skrev flere afsnit af den oprindelige serie.

Men selvom serien stammer fra tv-kanalen HBO, er David Chase »ekstremt vred« over, at den nye film kommer på streamingtjenesten HBO Max, samtidig med den kommer i biografen. Det siger han til det amerikanske medie Deadline.

»Hvis en af de filmbosser sad her, mens jeg brokkede mig ad helvede til over det, ville de sige: ‘Der er 17 andre film, der har samme problem. Sådan er covid-19, hvad skal vi gøre?’,« siger David Chase til Deadline og forklarer, at filmen netop er tænkt som en biograffilm, fordi han gerne ville lægge filmens tv-forhistorie fra sig.

Scorsese-forbindelsen

David Chase er dog ikke kun vred. Han er stolt af produktet, og Michael Gandolfinis præstation får ordet »fascinerende« med på vejen af både Deadline-journalisten og Chase selv.

Alessandro Nivola spiller Richard »Dickie« Moltisanti, mens Billy Magnussen og John Magaro spiller yngre udgaver af de populære karakterer Paulie »Walnuts« Gualtieri og Silvio Dante.

Ray Liotta og Vera Farmiga spiller også med i »The Many Saints of Newark«, og de to har gangsterstamtavlen i orden. De spiller nemlig med i henholdsvis »Goodfellas« og »The Departed«, som begge er instrueret af Martin Scorsese.

David Chase har selv nævnt netop »Goodfellas« som inspirationskilde til »The Sopranos«, og den forbindelse kan man læse mere om i dette essay på The Ringer.

Serien får premiere i amerikanske biografer og på den amerikanske version af HBO Max 1. oktober. Skulle man være i New York-området, kan man dog allerede 22. september se den i Beacon Theatre.

Berlingske har talt med HBO Nordic, som endnu ikke har kunnet svare på, hvornår filmen kommer til at kunne ses i Danmark. Streamingtjenesten HBO Max afløser HBO Nordic i Danmark 26. oktober.