Sensationelt fund af ægyptisk skibsvrag giver gamle Herodot ret

Den græske historiker Herodot skrev beretninger fra de mange rejser, han foretog. I Ægypten beskrev han nogle store mærkelige fragtskibe. Man har tvivlet på hans sandhedsværdi, men nu er sådan et skib fundet.

ccc Fold sammen
Læs mere

Den græske historiker Herodot, der levede omkring 500 før Kristus var en rejsende herre. Hans rejseberetninger er meget fine historiefortællinger og rejseberetninger, men historikere har tvivlet på nogle af hans udsagn. Da han var i Ægypten berettede han om usædvanlige flodbåde på Nilen, der fragtede genstande op og ned af Nilen.

Historikere har diskuteret sandhedsværdien, fordi man aldrig har fundet den slags skibsvrag. Men nu er et sådant vrag fundet i den gamle havneby Thonis-Heracleion. Arkæologer har mirakuløst fundet et fint bevaret skib og arkæologen Damian Robinson siger til Guardian: »Det var først, da vi så nærmere på vraget, at vi indså, at Herodot havde ret. Vi så simpelthen på det skib, som Herodot havde beskrevet.«

I 450 før Kristus så Herodot, hvordan et sådan såkaldt baris-skib blev bygget. Han noterede i sin rejsebeskrivelse, hvordan planker blev skåret til i længder på ca. 1 meter og Herodot beskrev, hvordan  bådebyggerne oven på de lange planker lagde mindre stykker oven på og efterhånden byggede skibet op som på et hus, hvor man lagde mursten. Derefer forseglede de det indvendigt med papyrus og sejlede var også lavet af papyrus. Skibet og masten var bygget af akacie-træ.

Det vrag som man nu undersøger har en skibsbygning, der svarer nøje til Herodots beskrivelse. Det har været 28 meter langt og det er en af de første handelsbåde, som er blevet fundet. Ca. 70 % af skibsvraget er bevaret og akacie-træet er forbløffende velbevaret.

Fundet er vigtigt i sig selv, men også fordi det viser, at Herodot er en pålidelig kilde.