Seks stjerner: Bruce Springsteen kæmper mod sig selv og reparerer din fortabte sjæl undervejs

Bruce Springsteen forstår som få, at smerten kan føre os så langt ned i mørket, at vi opgiver at finde exit-skiltet, men også kan flytte os som mennesker. Med filmen »Western Stars« har mesteren begået et lille mesterværk.

Bruce Springsteen udgav albummet »Western Stars« tidligere i år. Nu har han lavet en film over albummet, og hvilken film! Fold sammen
Læs mere
Foto: Rob DeMartin

Det er sjældent, at Bruce Springsteen giver interview, men når han endelig stiller op, spilder han ikke tiden på ligegyldigheder. Da han forleden satte sig ned og talte med den amerikanske journalist Gayle King fra TV-stationen CBS i den lade, hvor filmen »Western Stars« er optaget, indrammede han både mantraet i sin nye film og hele sin enestående karriere.

»Her er det mandens kamp mod manden, Springsteens kamp mod Springsteen.«


»Musikken er et værksted, og jeg er en mand, der reparerer. I'm a repair man«, siger han.

Vi er mange, der er blevet repareret af The Boss, når livet har slynget saltsyre mod sjælen. Bruce Springsteen har i sine fem årtier som musiker sat lapper på knuste hjerter, sat klodser i bremserne på menneskets rastløshed og drejet på skruerne i det amerikanske samfund, når The Land of the Free blev lige frit nok.

Mesteren siger det selv i begyndelsen af sin instruktørdebut »Western Stars, som han indledningsvis dedikerer til den typiske amerikaners evige »kamp mellem individuel frihed og fællesskab«.

Hjem til Colts Neck

Bruce Springsteen, der fyldte 70 tidligere i år, er slet ikke færdig med at reparere. Tværtimod tager han nye værktøjer i brug i filmen, der er en hybrid mellem en intim koncert og korte, poetiske filmsekvenser.

(artiklen fortsætter under billedet)

Koncertdelen af »Western Stars« er optaget i en smuk, gammel lade på Springsteens ejendom i Colts Neck, New Jersey. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rob DeMartin.

I koncertdelen tager han os med hjem til Colts Neck, New Jersey, hvor han introducerer os for en gammel lade på sin store landejendom. Her, hvor loftshøjden både kan rumme et helt symfoniorkester og al den americana, det skal være, spiller han alle sangene fra sit nyeste album, »Western Stars«, foran et lille publikum af venner. Hans store ensemble er vidunderligt og består af både af symfoniorkesteret, der ser ud til at have sit livs fest, og et traditionelt rockband. Som sin partner in crime forrest på scenen har Springsteen selvfølgelig Patti Scialfa, hans hustru gennem 30 år og selv en fremragende guitarist og sanger.

På den musikalske skala placerer »Western Stars« sig et sted mellem folksy og introvert, og det bliver endda en anelse countrypoppet undervejs. På mange måder er albummet klassisk Springsteen, og det er i sig selv vidunderligt - men filmen som helhed når langt dybere end musikken.

Ud, hvor de vilde heste løber

Mellem sangene tager vi ud vestpå, derud, hvor de vilde heste løber frit, og USAs prærielandskab strækker sig i al sin endeløse, flade mægtighed. Det er derude, slaget om sjælen står. Her er det mandens kamp mod manden, Springsteens kamp mod Springsteen.

(artiklen fortsætter under videoen)

I de visuelle interludier får vi anekdoterne om flugt og forsagelse. Her præsenteres vi for sjælen, når vrangen er vendt ud, og for det menneskelige hængedynd, der er selve kilden til hans enestående musikalske og lyriske arv. Her åbner Bruce Springsteen, the repair man, for porten ind til mørket, men han viser også vejen ud. Vi er både med, når han løber om kap med de vilde heste på flugt fra hjertets uro, og senere, da det samme hjerte slår med erfaringens ro, og han frier til sin soulmate på en bænk på Manhattan.

Vi forstår, at vi bliver vejledt. Livet er ikke skabt til at være ufarligt. Meningsløsheden er en del af meningen.

»Jeg har brugt 35 år på at slippe de destruktive træk ved min personlighed. Og jeg har stadig dage, hvor jeg kæmper med dem,« fortæller The Boss.

Det er svært at forestille sig andre gå rundt og sadle en hest i slowmotion, iført cowboyhat, mens de filosoferer over tilværelsen, uden at det bliver latterligt. Men for Bruce virker det. Få andre formår som han at være uprætentiøs og uudtømmeligt dyb på samme tid, på scenen og i livet.

(artiklen fortsætter under billedet)

Hvis man gerne vil forstå, hvad Bruce Springsteens enorme lyriske og musikalske arv er vokset frem af, er »Western Stars« et godt sted at starte.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Rob DeMartin.

Ikke for begyndere

Filmen »Western Stars« er ikke for begyndere. Man skal kende og helst holde af Bruce Springsteen og hans univers for at forstå magien, og man skal skal værdsætte den dybde, der udspringer af 70 års levet liv. Men sætter man sig til rette i biografmørket og hægter sig fast til guitarremmen, forlader man salen med en udvidet forståelse af, hvad musikken kan. Og hvad mennesket kan.

Bruce Springsteens store styrke er, at han ved, hvad smerten kan bruges til. Den kan føre os så langt ned i mørket, at vi opgiver at finde exit-skiltet, men den kan også flytte os som mennesker. Han forstår, at det komplette menneske findes for enden af flugtvejen. Det er først, når vi stopper kapløbet med de vilde heste og overgiver os til erkendelsen af, at det smertefri liv ikke findes, at vi finder vej. Når vi anerkender livets evige uvished, opstår visheden. Når vi accepterer meningsløsheden, bliver det nemmere at finde meningen. Så enkelt er livet. Og så hamrende svært er livet.

(artiklen fortsætter under billedet)

Bruce Springsteen med sin hustru gennem snart 30 år, Patti Scialfa, og deres datter Jessica Springsteen ved premieren på filmen i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER FOLEY.

»Western Stars« er halvanden times balsam for fortabte sjæle og en opvisning i, hvad livserfaringen og musikken kan præstere i et smukt, poetisk fællesskab. The Boss viser igen, at han er en musiker af Guds nåde og en repair man af karat.

Filmen slutter med Springsteens sprøde stemme, der raspende konkluderer:

»So you walk on through the dark because that's where the next morning is.«

Som få formår Bruce Springsteen at gøre mørket mere gennemtrængeligt og mindre ensomt. Større bliver det næppe. Mesteren har begået et lille filmisk mesterværk.

Western Stars

Instrueret af Bruce Springsteen og Thom Zimny, 1 time og 23 minutter. Spilles i udvalgte biografer.