Scarlett Johanssons mistede Marvel-millioner bringer mindelser om Darth Vader-skuespiller og Axel Strøbye

Scarlett Johansson har sagsøgt Disney, fordi mediegiganten har udgivet »Black Widow« på streaming samtidig med, filmen er kommet i biografen. Det kan måske koste Scarlett Johansson millioner, og det bringer mindelser om skuespilleren David Prowse, som sagde, at Lucasfilm snød ham for pengene for hans medvirken i de tre første »Star Wars«-film.

Scarlett Johansson som Natasha Romanoff, som hun spiller i flere »Avengers«-film og nu i »Black Widow«, som kun kan ses i danske biografer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Duhamel
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skuespilleren Scarlett Johansson, der spiller Black Widow i Disney/Marvel-filmen af samme navn, har sagsøgt Disney, fordi mediegiganten har udgivet »Black Widow« på Disney+  samtidigt med, den kom i biografen. Det skriver Wall Street Journal, og det har også stået i nærværende avis.

Den nuværende juridiske krig mellem Scarlett Johansson og Disney minder om kampen mellem de danske biografer og streamingtjenesterne.

Disney har nu streamingtjenesten Disney+, Warner Bros. har HBO Max (HBO Nordic i Danmark), Paramount/ViacomCBS har Paramount+, og sådan kunne listen fortsætte. Nu når filmselskaberne kan udgive filmene selv og dermed tjene penge, som ikke skal deles med biograferne, er det selvsagt en fristende mulighed at gøre det.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, så vælger danske biografer oftere og oftere ikke at lave aftaler med de store filmselskaber om at vise deres storfilm. Sidst Berlingske skrev om det, handlede det om »Godzilla vs. Kong«, men også med »Black Widow« er der problemer. »Black Widow« kan således kun ses i to danske biografer, ifølge en søgning på kino.dk.

Årsagen til man kun kunne se »Godzilla vs. Kong« i seks danske biografer var, at mange biografer var utilfredse med, at filmen efter for kort tid ville blive udsendt på streamingtjenesten HBO Nordic, samtidig med at distributøren ifølge Berlingskes oplysninger skulle betale stort set det samme for at få lov at vise filmen. Ifølge Filmmagasinet Ekko er det samme gældende nu.

Dengang sagde direktøren for Nordisk Film Biografer Asger Flygare, at Warner Bros. forlangte for meget, og biograferne fik for lidt igen.

»Det er ret uskønt, det, der sker nu. Der er ingen tvivl om, at der er nogle filmstudier, som ser deres snit til at få biograferne til at betale for deres streamingindsats ved at få os til at betale den samme pris for dårligere vilkår. Og det regnestykke går simpelthen ikke op for os,« sagde Asger Flygare til Berlingske.

Dermed er biograferne bekymrede for den samme flytning af profit, som er årsag til Scarlett Johanssons søgsmål. Men at filmstudier prøver at slippe for regningen er ikke noget nyt. Scarlett Johansson skriver sig nemlig ind i en lang historie om skuespillere, der enten har snydt sig selv eller føler sig snydt af filmselskabernes (regnskabs) metoder.

Skuespilleren David Prowse, som lagde krop til Darth Vader i den oprindelige »Star Wars«-trilogi fra 1977-1983, skulle have en del af overskuddet fra »Jedi-ridderen vender tilbage«.

Men ifølge filmselskabet Lucasfilm har filmen, som har solgt biografbilletter for milliarder af kroner, aldrig genereret et overskud. Derfor har David Prowse ifølge flere medier, herunder engelske The Times, stort set ingen penge fået for de tre film. Det er resultater af såkaldt Hollywood accounting, altså Hollywood-bogføring, og hvordan det kan passe, at den sidste film i den oprindelige stjernekrigstrilogi ikke tjente penge, vender vi tilbage til.

Axel Strøbye (t.h.) i rollen som den driftige sagfører Viggo Skjold-Hansen i tv-serien »Matador«. Axel Strøbyes indledende gode forretning i forbindelse med aflønning i »Matador« kostede ham i længden en stor portion penge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Christensen.

Mister potentielt 300 millioner kroner

I USA bliver såkaldte box office-tal – altså hvor mange penge en film har tjent på biografbilletter – rapporteret og analyseret som sportsresultater.

Når en ny film kommer ud, er det i høj grad den første weekends indtjening, der holdes øje med, og ikke anmeldelserne. Filmstjerner bliver derfor også i høj grad vurderet på deres evne til at få folk i biografen, og hvis det går dårligt mere end én gang, kan de hurtigt få prædikatet box office poison, altså at skuespilleren er giftig for biografbilletsalget.

Grunden til Scarlett Johanssons søgsmål er dog ikke ovennævnte – i hvert fald ikke officielt – men derimod handler det om, at hendes løn for at medvirke i filmen blandt andet blev beregnet ud fra netop salget af biografbilletter, skriver Wall Street Journal.

Derfor hævder Johansson advokater, at når filmen kommer ud samtidig på streamingtjenesten Disney+, kommer Scarlett Johanssons indtjening til at blive mindre. Disney siger til avisen, at man ikke er enig, og at Scarlett Johansson indtjeningsmuligheder tværtimod bliver større på grund af den samtidige streaming. Hvordan det skulle udmønte sig, beskrives dog ikke.

David Prowse, der lagde krop til Darth Vader, døde i 2020. Stemmen til Darth Vader blev leveret af James Earl Jones. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pierre-Philippe Marcou/AFP/Ritzau Scanpix.

»Black Widow« solgte i sin åbningsweekend biografbilletter for omtrent en milliard kroner og derudover tjente den i første weekend 375 millioner kroner på digitale salg på Disney+. Ifølge Wall Streets Journals kilder, kan Disneys beslutning have kostet Scarlett Johansson mere end 300 millioner kroner.

Nu vender vi tilbage til den Hollywood-bogføring, som gjorde, at Darth Vader-skuespilleren David Prowse, som lagde krop, men ikke stemme, til Darth Vader, ikke har tjent en krone, selvom han skulle have en del af overskuddet fra en af filmhistoriens mest sælgende film.

Viggo Skjold Hansens næse svigtede ham

Ifølge The Atlantic er den praksis udbredt i filmbranchen. Det kan for eksempel gøres ved, at filmselskabet opretter et separat firma til hver film. Hvis filmen så genererer et overskud, kan filmselskabet sende en regning svarende til overskuddet til det nye selskab, der er oprettet til filmen.

Hvis du er forvirret, så har The Atlantic lavet en analogi:

»Forestil dig, at du har en saftevandsbod med din kammerat Steve. Din mor siger, at du skal dele din halvdel af overskuddet med din søster. Men det vil du ikke! Så du leger, at Steve faktisk er et firma – Steve A/S – som opkræver dig penge for leje af boden og røreskeen til saftevandet. Så kan du sige: 'Øv mor, jeg tjente ikke nogen penge, jeg skulle betale det hele til Steve A/S!', når du kommer hjem. Men i virkeligheden er pengene jo ikke væk, de er i Steves lomme og så godt som dine«, skriver mediet.

Der er et hjemligt eksempel på en skuespiller, der er gået glip af mange penge fra en succesfuld film. Det var dog skuespillerens, altså Axel Strøbyes, egen skyld.

DR indførte ifølge B.T. inden optagelserne til »Matador« en ny slags aflønning af skuespillere, der hed linjebetaling, og som gik ud på, at man fik betaling efter, hvor mange linjer, man havde i manuskriptet.

Det nægtede Axel Strøbye, som derfor fik et filmhonorar, som var betydeligt større end de andre skuespilleres. Til gengæld afskrev han sig retten til royalties for genudsendelser. Så da dvd'erne med Matador udkom, modtog Mads Skjern-skuespilleren Jørgen Buckhøjs enke en check på en halv million gode danske kroner, mens Axel Strøbye ikke fik en krone.

Men Axel Strøbye fortrød aldrig sin beslutning: »Det var et spørgsmål om princip. Hvorfor skulle jeg dog gå ned i løn, bare fordi DR var kunden, som købte,« udtalte han ifølge B.T.

Salget af »Black Widow«-billetter faldt kort efter åbningsweekenden, skriver Wall Street Journal. Om det skyldtes den samtidige streamingpremiere vides ikke, men indtjeningsfaldet er større end nogle af de andre 23 Marvel-film, skriver avisen.

I »Star Wars« lykkedes det jo som bekendt bondedrengen Luke Skywalker at vinde over Det Galaktiske Kejserrige, så måske Scarlett Johansson og de danske biografer alligevel kan håbe på en sejr over Disney-imperiet alligevel.

»Black Widow« kan ses i Park Bio på Østerbro og i Valby Kino – og på Disney+