Publikum svigter store museer – et af de mest populære har tabt ni ud af ti gæster

Gæsterne svigter museerne i stort tal. Glyptoteket havde i juni kun 28 procent af de gæster, man havde før corona, og Rosenborg var nede på kun ni procent. Ved genåbningen i 21. april 2020 var der en fornemmelse af Freedom Day, men i 2021 er gæsterne mere forsigtige, lyder en forklaring.

Statens Museum for Kunst er et af de museer, der trods et fald i besøgstallet klarer sig relativt godt. I juni 2019, inden coronakrisen, var besøgstallet 23.070. I juni i år var besøgstallet 16.459 – det svarer til et fald på 29 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af landets store museer lider tre måneder efter genåbningen under meget små besøgstal.

Især museer med mange udenlandske gæster er ramt, fordi coronakrisen fortsat betyder, at der kun kommer meget få turister til landet.

Det gælder blandt andet Glyptoteket, som i juni havde 11.143 gæster svarende til 28 procent af besøgstallet i juni 2019, altså inden verden blev ramt af corona.

Endnu værre ser det ud på Rosenborg i København, hvor man i juni kun havde ni procent af det antal gæster, man havde i 2019. Museet er en del af Kongernes Samling, der omfatter Koldinghus, Amalienborg og Rosenborg.

»Juni var interessant, fordi der var meget store geografiske forskelle på vores besøgstal. På Koldinghus var vi i juni på indeks 120 i forhold til juni 2019, og det var rigtig godt, men på Rosenborg var vi kun på indeks ni,« forklarer Thomas C. Thulstrup, direktør for Kongernes Samling.

Han begrunder den enorme nedgang på Rosenborg med, at de udenlandske turister, som normalt udgør 80 procent af de besøgende, udebliver.

»Det går dog bedre i juli. Ved skoleferiens begyndelse satte vi massivt ind på Rosenborg med publikumsaktiviteter – blandt andet skuespillere, der på Rosenborg og i Kongens Have levendegjorde historiske personer som Leonora Christina Ulfeldt, for at tiltrække publikum. P.t. er vi i juli nået op på indeks 23, og vi kommer højere op,« siger Thomas C. Thulstrup, som tror på, at man i juli vil nå budgettet for 2021, som ligger på en tredjedel af besøgstallet før coronakrisen.

»Strategien er at række ud efter danskerne, og det ser ud til at virke, men det kræver tålmodighed.«

Museer taber til restauranter

Thomas C. Thulstrup forklarer succesen på Koldinghus, der i juni 2021 altså havde 20 procent flere gæster end i juni 2019, med, at det først og fremmest er danskere og ikke udlændinge, der besøger museet, og at museet, som siden årsskiftet har vært en del af Kongernes Samling, har fået større synlighed.

Han forklarer desuden museernes generelt lave besøgstal med, at museumsbesøg ikke har haft første prioritet hos danskerne, da landet genåbnede 21. april.

»Folk har først og fremmest villet på café og restaurant og være sociale på en anden måde end at gå på museer. Jeg tror også, at kravet om coronapas spiller en rolle. Man kan ikke impulsivt tage på museum. Hertil kommer, at konkurrencen om folks opmærksomhed er meget stor i København,« siger Thomas C. Thulstrup.

Siden museerne efter coronanedlukningen i maj på ny kunne slå dørene op, har de haft svært ved at tiltrække gæster. Det gælder blandt andet Rosenborg Slot. Museumsdirektør Thomas C. Thulstrup vurderer, at mange har prioriteret café- og restaurantbesøg over museumsbesøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Forskellen på 2020 og 2021

To andre store museer, Statens Museum for Kunst i København og Louisiana i Humlebæk, er ikke lige så hårdt ramt som Glyptoteket og Rosenborg, men hos dem ligger besøgstallene ligeledes langt under tallene fra før coronakrisen.

Statens Museum for Kunst havde i juni 16.459 besøgende, hvilket svarer til 71 procent af besøgstallet for juni 2019.

Lousianas besøgstal i juni var 24.800, hvilket svarer til 43 procent af besøgstallet i juni 2019. På museet i Humlebæk glæder man sig over, at de svenske turister, som traditionelt udgør en stor del af museets gæster, i juli så småt er ved at vende tilbage – blandt andet for at se den aktuelle og roste udstilling med den svenske kunstner Mamma Andersson.

»Det er ærgerligt, at vi samlet set har mistet så mange gæster, for vi synes, at vi har gode og aktuelle udstillinger at byde på. Det belaster os også økonomisk, men vi har lagt budgetterne efter det. Allerede i 2020 skar vi ned på udgifter til personale og udstillinger,« siger Thomas Bendix, der er chef for kommunikation og marketing på Louisiana.

Han vurderer, at gæsterne er mere forsigtige, end de var efter genåbningen i 2020.

»Folk venter ikke kun med at gå på museum, til de har fået anden vaccination – de venter til andre er vaccinerede. Ved genåbningen i maj 2020 var der en fornemmelse af Freedom Day, og gæsterne var mere ubekymrede. Ved genåbningen i år er de mere afventende og forsigtige,« siger Thomas Bendix.

I sommeren 2020 var halv pris på entreen til museerne en del af regeringens sommerpakke, og det skabte tilstrømning på mange museer. Denne ordning er droppet i år.