Parterapeutens råd: Sådan kommer dit parforhold styrket gennem coronakrisen

Coronavirus har tvunget ægte- og kærestepar til at arbejde fra privaten, og flere af os går nu op og ned ad vores partner alle døgnets timer. AOK har spurgt parterapeut Katrine Axholm, hvad dette gør ved parforholdet, og hvordan man kommer igennem coronakrisen med parforholdet i behold.

Parterapeut Katrine Axholm har mest travlt efter sommer- og juleferien: »Når vi har været meget sammen, bliver det, vi normalt kan gemme os fra i hverdagens stress, mere tydeligt. Det er ikke, fordi vi får det værre med hinanden, men fordi uforløste ting bliver forstærket af, at vi er meget sammen,« siger parterapeuten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Hvorfor efterlader hun altid sin kaffekop lige netop der? Og hvor er det dog irriterende, at det altid er mig, der skal ordne vasketøjet!

Irritationen kan mange måske genkende, når ægte- og kærestepar i denne coronatid opholder sig sammen indendøre i alle døgnets timer.

Og den særlige situation kan hurtigt mærkes på parforholdet og skabe grobund for konflikter, for når vi går op og ned ad hinanden, træder uoverensstemmelser og forskelligheder meget tydeligere frem, fortæller parterapeut Katrine Axholm.

»Vores konflikter, uoverensstemmelser og forskelligheder bliver tydeligere, når vi er meget sammen. Kommunikation er alt: Det, at kunne tale sammen om, hvad der foregår, vise sårbarhed og bekymring, er limen, og det binder os sammen i en svær tid. Hvis ikke vi deler dette og kun tænker på de praktiske gøremål, får vi ikke bearbejdet de følelser, som coronakrisen afføder hos os,« forklarer parterapeut Katrine Axholm, som har egen praksis i Vedbæk nord for København.

Værdier kommer under pres i krisetid

Når vi er i krise og oplever noget uvant komme tæt på, bliver vores værdier forstærkede. Mange lever med en partner, som på en række punkter er forskellig fra én selv, og netop forskelligheder kan blive tydelige under coronakrisen, når vi bliver tvunget til at tage stilling til, hvordan vi skal agere.

»Vi bliver ramt på vores værdier, når vi bliver presset af noget udefrakommende, der føles farligt, og det forstærker værdierne. Når man er sammen med en partner, der er anderledes end en selv, har man ofte clashes i forhold til værdier om, hvordan vi håndterer det her,« siger Katrine Axholm.

Hun fremhæver blandt andet den seneste uges debat på sociale medier om hamstring og samfundssind, og hvordan man bør agere i en krisetid: Kan man stadig tage på café, og er det i orden, at børnene har venner på besøg?

Svaret på spørgsmålene afgøres ofte af vores værdier, og de kan være vidt forskellige. Dette kan skabe grobund for konflikter hos mange par.

»Må børnene have legeaftaler, eller skal børnene isoleres? Må du løbe en tur med en veninde, eller burde du i virkeligheden blive hjemme? Alt det, hvor vi taler om, hvordan vi skal håndtere situationen, vi nu er i, træder tydeligt frem. Det er vigtigt at få talt om det, så vi hele tiden mærker efter og melder ud til hinanden, hvor vi står,« siger Katrine Axholm.

Terapeutens råd: Find tid til at være par

Selv om vores hverdag er kaotisk, er det vigtigt, at man stadig tager sig tid til at være sammen som par, mener parterapeuten. Hvis ikke kan de kommende uger hurtigt gå med praktik og logistik, når alt fra hjemmeskoling af børn og indkøb skal gå op med arbejde og det at være par.

»Man skal sørge for at holde forbindelsen til hinanden som par. Sørg for at tune ind på hinanden undervejs, så det ikke bare bliver ren overlevelse og et spørgsmål om praktiske forhold, der skal gå op,« siger Katrine Axholm.

Parterapeuten peger desuden på, at konflikter kan blusse op, fordi mange nu har fået tid til at mærke, hvordan vi har det. Coronavirussen får mange til at stoppe op, idet vi mærker vores følelser, når vi er tvunget til at være derhjemme og har tid til at tænke over dem.

Katrine Axholm mener, at det er meget vigtigt, at man giver sig tid og ro til at tale om det, der foregår. Ja, faktisk er det her, hvor man kan bruge sin partner til at bearbejde og til at komme igennem krisen.

»I denne tid er mange taknemmelige for at have hinanden som par og for at kunne tale med hinanden om det, der foregår. At kunne sparre med hinanden er enormt værdifuldt, og det er også derfor, vi som regel klarer det, imens krisen står på,« siger Katrine Axholm.

Krisen behøver altså ikke føre til forliste forhold og skilsmisser. Hvis man formår at tale sammen om alt det, der fylder i hovedet, kan det styrke parforholdet.

»Krisen kan gøre os klogere på os selv, hinanden, kærligheden og familien. Den kan bringe os tættere sammen, for her klarede vi det fandeme som par og som familie. På denne måde er der meget livserfaring at høste, og kommer man godt igennem krisen sammen, vil langt de fleste føle sig styrkede. Hvis vi kan blive ved at holde hinanden i hånden gennem krisen, kan vi også komme ud på den anden side og være styrkede.«