Overblik: Frank Jensen forsvarer sig i stort interview – her er, hvad vi ved om de tidligere sager

Fra 1996 eller 1998 og frem til 2017. Her er, hvad forskellige medier har skrevet om tidligere overborgmester Frank Jensen (S), efter han i et stort interview i Berlingske har forsvaret sig.

 
Frank Jensen trak sig mandag fra posten som overborgmester i København. Her er sagerne. Video: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Omgivet af blomsterbuketterne i sin lejlighed er Frank Jensen blevet interviewet af Berlingske om de sager mod ham, som førte til hans afgang som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet.

I interviewet går Frank Jensen i rette med både #metoo, og de beskyldninger mod ham, som han mener, krænker hans retssikkerhed.

Han gentager flere gange, at der aldrig har været sager mod ham – hverken strafferetslige eller personalemæssige. Det eneste sted, han er dømt, er ved den udefinerbare folkedomstol, og skal den dømme, så må alle forklaringerne frem, siger den nu forhenværende overborgmester. Frank Jensen gik officielt af som overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet mandag 19. oktober.

Her er en oversigt over de Frank Jensen-sager, som er kendte af offentligheden, og hvad der er blevet sagt om dem.

2004

Den første sag er fra 2004, hvor Se & Hør skrev om, hvordan den daværende politiske ordfører Frank Jensen havde været grænseoverskridende over for en ung kvindelig student i Socialdemokratiet til en julefrokost 3. december.

Dengang sagde han til Se & Hør, at han ikke kunne huske præcis, hvad der skete, men at det handlede om komplimenter. Han undskyldte siden, ifølge en artikel i Ekstra Bladet i 2004, sin opførsel over for kvinden, som dog allerede inden julefrokosten havde sagt sit job op:

»Men jeg har åbenbart fået sagt noget, hun blev meget fornærmet over. Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt.«

I dag siger Frank Jensen til Berlingske, at kvinden gik til sin chef og spurgte til, hvordan hun skulle forholde sig til Frank Jensens opførsel, og den pågældende chef bad derfor Frank Jensen om at styre den sin adfærd.

2011

Frank Jensen var siden blevet overborgmester i København, og ifølge Jyllands-Posten var der flere kvinder som følte sig krænket over borgmesterens opførsel til en julefrokost.

Ifølge Ekstra Bladet slikkede Frank Jensen på to forskellige kvinders ører og hals, og han havde også forsøgt at kysse andre.

Der blev lavet en skriftlig redegørelse på Københavns Rådhus om festen, og i den kunne man ifølge Information læse, »at nogle af de kvindelige AC-medarbejdere følte, at deres grænser var blevet overskredet i forbindelse med, at de havde danset med overborgmesteren sidst på aftenen under julefrokosten«.

Frank Jensen sagde dengang til Information, at han havde »danset for tæt«, og at nogen følte sig krænkede. Derudover, havde han tænkt sig ikke at blive så længe til festerne fremover:

»Jeg er et glad og positivt menneske, der godt kan lide at være til fest. Jeg skal nok finde ud af, at jeg også sørger for at gå hjem i rette tid,« sagde overborgmesteren.

Citatet blev ifølge Information leveret med et stort smil, ligesom han også smilede ved det pressemøde 19. oktober, hvor han gik af som overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet.

I dag gentager Frank Jensen, at han dansede for tæt, men siger derudover, at han ikke har slikket på nogen:

»Jeg er blevet beskyldt for, at jeg har kysset på øret eller slikket på halsen: Helt ærligt: Det gør jeg altså ikke. Det passer ikke. Og jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at jeg på den måde er kommet til at fremstå i et lidt komisk lys,« siger Frank Jensen i Berlingskes nye interview.

I samme interview siger den tidligere overborgmester, at han undskyldte, at nogen følte sig krænket. En særlig slags undskyldning, der falder nogen for brystet, som man blandt andet kan læse i Femina.

2012

Maria Gudme, som var ansat i partiet og aktiv i DSU, har til Jyllands-Posten fortalt, hvordan hun sad ved siden af Frank Jensen, som på et tidspunkt lægger en hånd på hendes lår og fører den op ad hendes inderlår. En partifælle ser det og får hende væk fra bordet. Flere har over for Jyllands-Posten bekræftet forløbet.

Til Berlingske sagde Maria Gudme i den forbindelse, at hun opfordrede andre kvinder i partiet til at melde sig, hvis de var blevet krænket af Frank Jensen:

»Der er mange ting, som Frank Jensen ikke genkender, så det er et værktøj, vi har, som vi må bruge,« sagde Maria Gudme.

At der er mange ting, Frank Jensen ikke genkender, stemmer med hans nye udtalelser i Berlingske.

»Jeg har aldrig haft noget med hende at gøre og – så vidt jeg ved – aldrig talt med hende før den aften. Jeg påstår ikke, at det ikke er sket, men jeg kan simpelthen ikke huske det,« .

Frank Jensen siger også, at han heller ikke kan huske, at den daværende formand for Socialdemokratiet i København, Jan Salling, på værtshuset i Nyhavn skulle have sagt, at Jensens opførsel ikke skulle gentage sig.

2017

En flok politikere mødtes til en øl efter et møde på Rådhuset i København, og her nussede daværende overborgmester Frank Jensen benet på kvinde, der i flere år har siddet i bystyret for et andet parti end Socialdemokratiet. Hun har fortalt sin historie til Jyllands-Posten, men har valgt at være anonym. Det skriver Ritzau.

Da hun rejste sig og gik på toilettet, fulgte Frank Jensen efter og ville med, hvilket han dog ikke kom. Den del af historien har Jyllands-Posten ikke kunne få bekræftet, da kun kvinden og Frank Jensen var til stede.

Om den historie siger Frank Jensen nu til Berlingske, at det er en smædekampagne:

»Det passer simpelthen ikke. Det er en politisk modstanders forsøg på at underminere en overborgmester og bruge det, som Søren Pind har brugt imod mig i årevis – nemlig at jeg har en dårlig moral, når det gælder omgang med kvinder. Og det vil jeg ikke stå model til. Det er en smædekampagne.«

Chefredaktøren

Annegrethe Felter Rasmussen er journalist og chefredaktør på pov.international. Hun skrev på Facebook, at i efteråret 1996 eller 1998, mærkede hun den daværende minister Frank Jensens hånd under sin kjole, hele oppe ved sit skridt. Det skete ved en middag på et slot. Grunden til, hun tvivler om årstallet er, at hun kun ved, at hun var gravid, hvorfor hun ved, det var i enten 1996 eller 1998.  Læs opslaget herunder.

"Frank Jensen viser sig jo at være det, man kunne kalde en vanekrænker. Han har ganske mange sager på samvittigheden af...

Slået op af Annegrethe Felter RasmussenSøndag den 18. oktober 2020

Til Berlingske sagde Annegrethe Felter Rasmussen efterfølgende, at hun ærgrede sig over, at hun ikke gjorde mere ved det dengang:

»Han er åbenbart ikke blevet klogere. Og så er jeg da også lidt irriteret over, at jeg ikke gjorde et større nummer ud af det dengang. Jeg tænkte overhovedet ikke over det. Det er sådan noget, jeg tit oplevede. Da jeg startede på »Orientering« som kommentator fik jeg også at vide, at der var politikere, man ikke skulle være i enerum med, ligesom der var folk, man ikke skulle køre i elevator med på Christiansborg,« sagde Annegrethe Felter Rasmussen.

Berlingske forsøgte på det tidspunkt at få en kommentar fra Frank Jensen, men det var ikke muligt.

Otte andre?

Formanden for DSU København, Cecilie Sværke Priess, sagde lørdag 17. oktober, hvor der var indkaldt til socialdemokratisk møde på rådhuset, at hun har fået otte nye henvendelser. Det var dagen inden, Frank Jensen gik af.

»De kvinder fortæller mig, at de vil kontakte advokaten, fordi de har oplevet episoder med Frank Jensen. Jeg er bekendt med i alt otte sager, hvor jeg ved, at de syv har besluttet at kontakte advokaten, og jeg ved, at nogle af dem allerede har kontaktet advokaten i dag. Seks af de syv er kvinder, som fortæller, at de har oplevet det på egen krop. Den sidste er en person, der har været vidne til episoder med flere kvinder,« sagde Cecilie Sværke Priess til Jyllands-Posten.

Om det siger Frank Jensen i Berlingske i dag, at han ikke ved, hvad det handler om, udover den ene sag, han fik fremlagt, som drejer sig om Cecilie Sværke Priess.

»Søndag bliver jeg ringet op af Jyllands-Posten, som siger, at der er nye sager på vej. Jeg siger, at jeg jo ikke kan svare, når jeg ikke ved, hvad det handler om. Journalisten siger så, at man har fået mulighed for at fremlægge en af sagerne, men at vedkommende vil være anonym. Jeg må dog gerne få at vide, hvem det er, og i Fælledparken i 2019 skulle jeg have givet hende et kys på kinden og et kram.«

Den sidste del af citatet handler som nævnt om Cecilie Sværke Priess, der er formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i København. Frank Jensen kom, ifølge ham selv, uforvarende til at afsløre hendes identitet, siger han nu.

Den fejl var Cecilie Sværke Priess dog ikke særlig tilfreds med:

»Frank fik fremlagt sagen i dag, og jeg har ønsket at være anonym. At han går ud og fortæller det og bryder min anonymitet, gør mig meget chokeret,« sagde hun efterfølgende til TV 2, ifølge Finans.dk.

TAK for jeres opbakning. TAK for jeres søde og opmuntrende beskeder. TAK for at dele jeres historier med mig. TAK for at...

Slået op af Cecilie Sværke PriessMandag den 19. oktober 2020

I TV 2 News-programmet Presselogen diskuterede deltagerne søndag formiddag Frank Jensens afgang samt mediernes omtale af de otte nye sager, som DSU-formanden i København, Cecilie Sværke Priess, har sagt, der er.

Det fik Frank Jensen til at skrive på Twitter, at han endnu ikke har hørt mere, om hvad de otte sager indebærer.