Ny svensk minister vækker vrede med rastafarihår og hyldest til islamist

Amanda Lind er blevet udnævnt til ny kultur- og demokratiminister i Sverige. Der er allerede ballade om hende. Er hendes frisure udtryk for kulturappropriation? Og hvorfor hylder hun en fyret svensk minister, der kom sammen med islamister og gav udtryk for antisemitisme?

Kulturminister Amanda Lind og statsminister Stefan Löfven ved pressekonferencen for den nye regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Wiklund/TT/Ritzau Scanpix

Det vakte opsigt i Sverige, at den nye socialdemokratiske regerings leder, Stefan Löfven, udnævnte en kultur- og demokratiminister, der ikke har gjort sig bemærket med kulturpolitiske synspunkter og ikke er politiker, men partisekretær i Socialdemokraternas koalitionspartner, Miljøpartiet. Hun hedder Amanda Lind og er 39 år gammel.

Endnu større overraskelse var det, at den tilsyneladende politisk korrekte Amanda Lind havde kunstige krøller i bedste rastafaristil, hvilket tidligere har været årsag til beskyldninger mod f.eks. Justin Bieber for »kulturel appropriation« – altså det at stjæle andre minoriteters kultur.

Den største opstandelse i svenske medier over Amanda Lind skyldtes dog en helt anden sag, nemlig at hun på de sociale medier har rost den tidligere boligminister i Löfvens tidligere regering, Mehmet Kaplan, og kaldt ham en »helt og pioner«.

Kaplan måtte gå fra den svenske regering, fordi det kom frem, at han havde kontakt med de tyrkiske ekstremister De Grå Ulve og den islamistiske bevægelse Mili Görüs. Desuden havde han sammenlignet Israels behandling af palæstinenserne med Nazitysklands handlinger mod jøderne.

Skarp kritik af Linds udtalelser

Amanda Lind er uddannet psykolog og har været aktiv i kommunalpolitik. Stefan Löfven sagde ved hendes udnævnelse, at »i en tid, hvor vi skal værne om kulturen, det frie ord og vort demokrati, er jeg glad for at byde Amanda velkommen i regeringen«.

Amanda Linds hyldest til Mehmet Kaplan skete på Instagram. Amanda Lind siger til svenske medier:

»Mehmet Kaplan begik en fejl, som gjorde, at han ikke kunne fortsætte som minister. Det var godt og helt rimeligt, at han gik af. Det, jeg ville sige med mit indlæg, var, at Mehmet Kaplan var med til at gennemføre grøn politik i vor første tid i regeringen.«

Hendes hyldest til Mehmet Kaplan har fået skarpe reaktioner fra politiske kommentatorer i Sverige.  De Liberales leder, Jan Björklund, siger, at Lind må tage tydeligere afstand fra Kaplans adfærd. Og den svenske talsmand for Komiteen mod Antisemitisme, Svante Weyler, udtaler:

»Det her påvirker vurderingen af hende som minister, og jeg går ud fra, at dette var en fejl, som hun hurtigt må korrigere.«

I STVs morgenudsendelse tirsdag forsvarede den socialdemokratiske minister for energi- og digitalisering, Anders Ygeman, Amanda Lind:

»Jeg opfatter det mere, som om hun som partisekretær ville takke de grønne ministre.«

Kritik af rastafarihår

Men også sagen om hendes frisure har fremkaldt vrede reaktioner. En Linnea Celik, der er initiativtager til et menstruationsmuseum i Amsterdam, siger ifølge nyhedssiden Nyheter i dag:

»@amandalind – din frisure er kulturel appropriering – en slags blackface for hår. Hvordan har du tænkt dig at arbejde med at modvirke racisme i Kultursverige?«

Blackface var den mode i det 20. århundrede, som benyttedes i revyer i USA, hvor hvide skuespillere sværtede deres ansigter sorte og spillede sorte karakterer. I dag anses den stil for at være diskriminerende.