Ny rapport: Kunstakademiet har generelt ikke større problemer end andre – men ledelsen var svag

Kulturministeren har oversendt en ekstern rapport om interne forhold på Kunstakademiet til Folketinget. Rapporten viser »med al tydelighed, at der er behov for en ny start,« mener ministeren. Selve rapporten peger på et ledelsesvakuum, men ikke en grundlæggende krise.

By & Havn måtte sende en dykker i vandet for at hente Frederik 5.-busten op til overfladen. Busten blev ødelagt af turen i havnen, og episoden blev efterfølgende politianmeldt og udråbt som hærværk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det skabte voldsomt postyr, da institutleder på Kunstakademiet Katrine Dirckinck-Holmfeld sammen med en kunstnergruppe sidste år stjal en buste af Frederik 5. fra Kunstakademiets festsal og kastede den i havnen.

Gerningsmændene så aktionen som en kunstnerisk happening, der skulle »italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort«. Ikke desto mindre blev sagen meldt til politiet, skabte stor uro på Kunstakademiet og åbnede for en række uløste konflikter på institutionen. Kort efter var både institutleder Katrine Dirckinck-Holmfeld og rektor Kirsten Langkilde fortid på Kunstakademiet.

Balladen fik i efteråret kulturminister Joy Mogensen (S) til at bede om en ekstern rapport om ledelsen og de organisatoriske udfordringer på Kunstakademiet. Den rapport er nu klar og konkluderer ifølge Joy Mogensen, at der har manglet en synlig og handlekraftig ledelse, som har kunnet tage ansvar for håndteringen af blandt andet identitetspolitiske episoder.

»Den eksterne rapport har afdækket ledelsesmæssige og organisatoriske udfordringer på Kunstakademiet og viser med al tydelighed, at der er behov for en ny start,« siger Joy Mogensen i en pressemeddelelse fra ministeriet offentliggjort tirsdag morgen.

»Første skridt bliver ansættelsen af en ny rektor for Kunstakademiet. Jeg har allerede bedt et udvalg se på, hvordan vi kan styrke ledelseskraften på de kunstneriske uddannelser. Jeg ser frem til at få udvalgets anbefalinger til, hvordan vi får sammensat kompetente bestyrelser med et højt kunstnerisk niveau, der kan sikre faglig ledelse, medindflydelse til de studerende og styrke det kunstneriske håndværk,« fortsætter Joy Mogensen.

Ingen grundlæggende i krise

Den eksterne rapport bygger på en række interview med ansatte og studerende på Kunstakademiet. Den konkluderer samtidig, at Akademiet ikke grundlæggende er i krise.

»Der er ikke fundet belæg for en konklusion om, at Kunstakademiet er præget af problemer ud over, hvad der almindeligvis kan opleves i tilsvarende offentlige forsknings- og uddannelsesinstitutioner,« lyder det i rapporten.

Den beskriver dog samtidig et »ledelsesvakuum«, hvor der har manglet en synlig ledelse med rektor i spidsen til at kunne tage hurtigt og konkret ansvar for håndteringen af blandt andet mobning og de identitetspolitiske episoder, som er blevet beskrevet i medierne.

»Der er en overdrevet optagethed af den rektorale position og samtidig en udtalt tradition for at foretrække at kunne bestemme for sig selv i de mange, ofte relativt isolerede enheder. Det er også en del af billedet, at institutionen er organiseret i et ganske kompliceret hierarki af »organer« med krydsende referencelinjer og til dels uigennemskuelige opgaver og ansvarsområder,« står der i rapportens konklusion.