Ny løsning for boligløse studerende i København: Flyt på hotel

Et flertal i borgerrepræsentationen vil give københavnske hoteller mulighed for at leje hotelværelser ud til studerende under coronakrisen. Hos brancheorganisationen er man ikke sikker på, at initiativet vil fungere i praksis.

Studerende skal kunne flytte ind på københavnske hoteller, som med en ny aftale kan omlægges til en form for studieboliger. Medlem af borgerrepræsentationen Christopher Røhl Andersen forsikrer, at de nye boliger ikke bliver til »D’Angleterre-priser«. Foto; Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Der er akut mangel på studieboliger i København, og med studiestart lige om hjørnet står flere unge over for at skulle finde bolig i byen. Det kan være svært. Men nu er der måske hjælp på vej.

Et flertal i Københavns borgerrepræsentation er, som led i en politisk aftale om at hjælpe erhvervslivet gennem coronakrisen, blevet enig om at give byens hoteller mulighed for at leje hotelværelser ud som »alternative« studieboliger. Der er tale om et bredt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten, SF og Venstre.

Ifølge medlem af Borgerrepræsentationen for Radikale Venstre Christopher Røhl Andersen er aftalen på plads, og studerende med studiestart til september vil kunne benytte sig af initiativet. Men det afhænger af, om hotellerne vil tage muligheden i brug, lyder det.

»Allerede fra i dag kan hotellerne rykke på det,« siger han.

De studerende skal selvfølgelig ikke forvente at betale prisen for et femstjernet luksushotel, siger Christopher Røhl Andersen. Aftaleteksten siger ikke noget om, hvad studerende skal regne med at betale for et hotelværelse omdannet til studiebolig pr. semester, men Christopher Røhl Andersen forsikrer, at det ikke bliver til d'Angleterre-priser.

»Det skal være i en standard, så studerende har råd til at bo i det, og hotellerne skal tilpasse sig det. Derfor skal der være en dispensation i forhold til boligerne, så de bliver til almindelige lejemålspriser.«

Horesta skeptisk

Hos brancheorganisationen for hotel- og restaurationsbranchen, Horesta, ser man positivt på forslaget og håber, at det kan hjælpe medlemmerne ud af krisen. Men man er bekymret for, om det vil fungere i praksis.

»Hotellerne er i en meget presset situation, så alt, der kan give dem en indtægt, er meget interessant i en situation, hvor vi ikke ved, hvordan det ser ud med grænseåbninger og turister. Hotellerne har plads til at huse de studerende i form af mange ledige værelser, og det kan give dem en indtægt under coronakrisen,« siger chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos HORESTA Annette Hyldebrandt.

Hun er dog i tvivl om, hvorvidt de studerendes stramme budget vil være muligt at imødekomme for hotellerne.

»De studerende lejer typisk værelser til 4.000-5.000 kr. om måneden, og det vil mange hoteller have svært ved at imødekomme,« siger hun.

Christopher Røhl Andersen tror stadig, at aftalen vil gavne hotellerne – også selv om udlejningen vil ske til andre priser, end de måske er vant til.

»Hotellerne får en fast lejeindtægt. Når du lejer dig ind som studerende, gør du det på månedsbasis som i andre lejemål. Hotellerne vil på den måde få en fast lejeindtægt i en tid, hvor de ikke har kunnet sikre sig indtægter fra turister. Så det giver en gevinst for hotellerne, at de kan få en fast lejeindtægt, for eksempel i de første to-tre måneder af uddannelsen, hvor vi ved, at de studerende har sværest ved at finde en bolig,« siger han.

Annette Hylebrand peger på, at det vil kræve tilpasninger at have de studerende boende. Hun er ikke sikker på, at de studerende vil benytte sig af værelserne.

»De studerende vil næppe benytte sig af takeaway hver dag, og mange hotelværelser er ikke indrettede til at lave mad. Initiativet vil nok være mest relevant for lejlighedshotellerne, for vi tror ikke, at de studerende har budget til kun at hente takeaway. Der er selvfølgelig suiter på hotellerne med denne type faciliteter, men vi tror ikke, at hotellerne kan se det økonomiske potentiale i at have studerende i de værelser,« siger hun.

Det fremgår ikke af aftaleteksten, hvor mange penge der er sat af til initiativet, men Borgerrepræsentationen har aftalt, at det skal prioriteres, at sagsbehandlinger og dispensationer bliver rykket frem, så hotellerne hurtigt kan omlægge hotellerne til lejemål.

Københavns Kommune har tidligere blandt andet omdannet plejehjemsboliger og skibscontainere på Refshaleøen til studieboliger.