Ny kritik af Michael Jackson-gudstjeneste i morgen aften: »Præsten sætter sig op på en vanvittig høj moralsk hest«

Trods kritik fastholder Helligåndskirken at afholde en musikgudstjeneste med sange fra den afdøde stjerne Michael Jackson, der er blevet anklaget for misbrug af børn. Musikeren og debattøren Henrik Marstal mener, at beslutningen er ude af trit med nutidens holdning til overgreb.

»Der er et kernekristent perspektiv på denne gudstjeneste, der handler om, at vi som kristne bør undgå at skelne mellem de rene og de urene,« siger natkirkepræst Jens Fogh (til venstre) om den forestående Michael Jackson-gudstjeneste. Arrangementet bliver kritiseret af Henrik Marstal (til højre) for at være ude af trit med tidens syn på seksuelt misbrug. Fotos: Amanda Appel og privat Fold sammen
Læs mere
Foto: Amanda Appel og privatfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods kritik og hånende bemærkninger fastholder Helligåndskirken på Strøget at afholde en gudstjeneste fredag aften med musik af den overgrebsanklagede Michael Jackson.

Ifølge Jens Biegel-Fogh, der som kirkens præst skal forrette gudstjenesten, bliver arrangementet afholdt, som det har været planlagt siden sidste år, også selvom valget af musik har ført til henvendelser fra personer, der mente, at det var upassende eller forargeligt.

»Der har været noget kritik på Facebook, og nogle har skrevet til mig personligt, også personer der kædede valget af Michael Jacksons musik sammen med børnemisbrug i den katolske  kirke,« siger Jens Biegel-Fogh.

Radiostationer verden over, heriblandt BBC, valgte at droppe Michael Jacksons musik, efter at den to timer lange HBO-dokumentar 'Leaving Neverland' blev udsendt i starten af marts.

I dokumentaren står de to mænd Wade Robson og James Safechuck frem og fortæller, at de blev seksuelt misbrugt af Michael Jackson, da de var børn. Siden er der blevet rejst tvivl om deres udsagn og en del af de radiostationer, der først vendte ryggen til stjernens musik, har siden ophævet deres boykot.

Arrangementet har også ført til selvransagelese hos præsten, ikke mindst da BT i marts skrev en artikel, der var udstyret med to lige store billeder: et af Michael Jackson og et af Jens Biegel-Fogh, præst i Helligåndskirken.

»Jeg skal ærligt indrømme, at det helt umiddelbart ikke føltes specielt godt at stå der. Det var ikke lige ham, jeg havde lyst til at blive associeret med på det tidspunkt. Men det gav også stof til eftertanke, for det fik mig til at tænke på, hvem Jesus blev set sammen med,« siger Jens Biegel-Fogh.

Han henviser til historien om Jesus, der spiste sammen med toldere i romernes sold, der var forhadte som landsforrædere af hans landsmænd.

»Der er et kernekristent perspektiv på denne gudstjeneste, der handler om, at vi som kristne bør undgå at skelne mellem de rene og de urene. Der er mennesker, der gør forkerte ting, der skal forhindres, retsforfølges, og hvis handlinger skal fordømmes. Men der er ingen der kan gøre ting, der kan dømme dem endegyldigt ude fra Guds tilgivelse,« siger Jens Biegel-Fogh, der vil tale om dette tema i sin prædiken.

Er overgreb på børn ikke en gerning i en særlig kategori?

»Jo, det er det da. Jeg har også set dokumentaren, og den gør et stærkt og overbevisende indtryk. Men jeg har svært ved at se, at man ikke ender i en meget problematisk  blindgyde, hvis vi fremover skal benytte et eller andet renhedskodeks for den musik, vi bruger,« siger Jens Biegel-Fogh.

Ude af trit

En af de danskere, der har lagt offentlig afstand til afdøde Michael Jackson efter afsløringerne i dokumentaren, er musikeren og debattøren Henrik Marstal. Han mener, at Helligåndskirkens Michael Jackson-gudstjeneste er »ude af trit« med nutidens holdninger til ofre for seksuelle overgreb.

»Jeg er selv kristen og har et forhold til Folkekirken, men jeg er skuffet over, at en præst kan synes denne gudstjeneste stadig er en god idé. Den folkekirke, jeg abonnerer på, befinder sig på de svage og udsattes side, og selvom Michael Jackson ikke er dømt og ikke kan blive det, mener jeg, at man alene ved at opføre en koncert med hans musik, kommer til at genere ofre for overgreb,« siger Henrik Marstal.

Samtidig forestiller han sig, at nogle af de fans, der fastholder deres loyalitet overfor Michael Jackson, vil møde op i Helligåndskirken for at støtte koncerten som i trods.

»Og det er jo ikke en god stemning at afholde en gudstjeneste i. Så alene på denne baggrund, mener jeg, at Helligåndskirken burde have ventet tre til fem år med en markering af Michael Jackson som denne,« siger Henrik Marstal, der mener at præst Jens Biegel-Fogh går fejl med sit ønske om ikke at skelne mellem rene og urene mennesker i tilfældet Michael Jackson.

»Præsten sætter sig op på en vanvittigt høj moralsk hest. Her burde kirken holde en lavere profil. Der er i nyere tid sket en vigtig udvikling i forbindelse med MeToo, således at man ikke længere er hævet over loven og anklager, bare fordi man er en stor stjerne. Den udvikling er det værd at fastholde, og derfor er det et ufølsomt tidspunkt for en Michael Jackson-gudstjeneste,« siger Henrik Marstal.

Præsten Jens Biegel-Fogh kalder det en blindgyde at benytte et renhedskodeks overfor kunstnere, og nævner den franske filosof Michel Foucault, der angiveligt havde ubeskyttet sex på trods af vished om sin AIDS-sygdom. Bør det være en anledning til at fjerne hans bøger fra ens bogreol?

»Det er et vanvittigt svært spørgsmål, for der er selvsagt utallige kunstnere, der som personer har begået moralsk set stærkt tvivlsomme ting. Det spørgsmål får vi aldrig et endegyldigt svar på. Men vi kan se, at der i tiden er en tendens til, at værk og kunstner i stigende grad er afhængig af hinanden, og det bliver stadigt sværere at have den lidt nonchalante holdning at skelne værket fra kunstneren, måske især når det handler om en person som Michael Jackson, som i særlig grad er indlejret i sin musik,« siger Henrik Marstal.

Musikgudstjenesten bliver opført med Gitte Degns Michael Jacksons Kor i Natkirken på Strøget. Natkirken åbner kl. 18, og der er gratis adgang.