Nu reagerer generaldirektør på flere gamle krænkelsessager fra DR Pigekoret

Ekstra Bladet og Politiken har talt med en række kvinder, der for mange år siden var med i DR Pigekoret, om uønskede berøringer og såkaldt psykisk terror fra lederen af pigekoret gennem 35 år.

I april satte DR en ekstern advokatundersøgelse i gang om forholdene i DR Pigekoret efter henvendelser til kulturdirektør Henrik Bo Nielsen om grænseoverskridende adfærd og sexchikane, der var foregået i 00erne. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere forhenværende medlemmer af DR Pigekoret samt den tidligere DR-generaldirektør Christian S. Nissen står i Ekstra Bladet og Politiken frem og fortæller om chefdirigenten Tage Mortensen, der stod i spidsen for Radiopigekoret i 35 år frem til år 2000.

Tage Mortensen har ifølge kvinderne og Christian Nissen opført sig upassende og seksuelt over for de unge piger og kvinder i det, der nu hedder DR Pigekoret. Den nuværende generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, kalder forholdene for »fuldstændig uacceptable«.

Det sker, efter at Politiken tidligere har beskrevet, hvordan der ifølge nogle medlemmer af DR Pigekoret var en seksualiseret kultur under dirigenten Michael Bojesen, der bestyrede koret fra 2001-2010. Michael Bojesen har undskyldt, men også sagt, at han ikke genkender alle anklagerne.

I Politiken fortæller Christian S. Nissen, at Tage Mortensens ansættelse blev bragt til ophør, efter at flere forældre havde klaget over adfærd af seksuel karakter.

Men det tog tilsyneladende lang tid for DR at reagere på klagerne.

Susanne Wiik Kalvåg sang i pigekoret fra 1978 til 1982, og hun siger til Politiken, at hendes forældre allerede dengang klagede over grænseoverskridende adfærd fra Tage Mortensen, som begyndte, da hun var 14 år.

»Det var befamlinger, blikke og berøringer. Og så tvungne tungekys. Det kunne ske til festerne, men jeg husker også engang før en korprøve, hvor de andre piger sad inde i et rum, og jeg var på vej derind via en bagvej. Han trak mig tilbage og væk fra de andre og ville tungekysse,« siger Kalvåg til Politiken.

Ekstra Bladet har talt med fire kvinder, der står frem og fortæller deres historier. Signe Kroner, der var med i koret i 1994, Kirsten Nybye, der var med i koret fra 1966, Susanne Elmark der var med i koret fra slut-70erne til midt-80erne og Siw Frederiksen, der begyndte i koret i 1986.

Berøringer i en sofa

Flere af dem kalder miljøet omkring pigekoret for stærkt seksualiseret og fyldt med psykisk terror.

Signe Kroner fortæller følgende om en tur til Nordjylland, som koret var på i 1994.

»På det tidspunkt er jeg lige fyldt 15 år. Efter den sidste koncert bliver der holdt en fest. Der bliver serveret alkohol. Der er flere voksne med til festen. På et tidspunkt sidder jeg i en sofa for mig selv. Tage Mortensen kommer hen og sætter sig helt tæt op ad mig og begynder at tage og røre ved mig på en intim måde, som var ekstremt ubehagelig. Jeg stivner fuldstændig. Jeg fryser simpelthen,« siger Kroner til Ekstra Bladet.

Derefter skulle Tage Mortensen have kysset hende på munden flere gange, indtil en korveninde trak hende op fra sofaen.

Tage Mortensen døde i 2001, kort tid efter at hans ansættelse sluttede.

Maria Rørbye Rønn, der er generaldirektør i DR, har i en længere tråd på Twitter skrevet, at DR nu skal til bunds i sagen.

»Det skylder vi de tidligere kormedlemmer. Derfor er en ekstern advokatundersøgelse i fuld gang. Men jeg vil allerede nu slå helt fast, at de forhold, der er beskrevet og kommer frem fra den periode, er fuldstændigt uacceptable og naturligvis også var det dengang,« skriver generaldirektøren på Twitter.

Fristen for at henvende sig til DRs eksterne advokater er forlænget til 1. juli.