Nu kan du ønske dig en Barbiedukke med hudsygdom

Legetøjsfirmaet Mattel introducerer nye dukker for at øge genkendeligheden hos kunder med særlige handikap.

 
Barbie-dukker vil snart kunne fås med handikaps. Film: Mattel

Legetøjsfirmaet Mattel, der producerer verdens mest solgte dukke, Barbie, har i weekenden præsenteret nye dukkemodeller, der atter trækker udvalget i retningen af større diversitet. Det betyder, at man nu blandt andet kan købe en Barbie uden hår og en Barbie med hudsygdommen vitiligo (hvide pletter på huden).

Mattel skriver i en pressemeddelelse, at firmaet ønsker at promovere et »flerdimensionelt syn på skønhed og mode«, og fortæller at et Instagram-billede af vitiligo-dukken blev dets mest likede billede nogensinde.

Vitiligo-dukken er designet, så at den ligner personer med pigmentforstyrrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mattel.

Hvad angår dukken uden hår, handler det om »at piger der oplever hårtab skal kunne genkende sig selv i udvalget af dukker«. De nye dukker er en tilføjelse til sidste års nyskabelser, hvor en Barbie med kunstigt ben og en Barbie i kørestol blev en del af sortimentet.

Dukken med kunstigt ben blev udformet i samarbejde med den 12-årige handikap-aktivist Jordan Reeves, der er født uden en venstrearm. De handikappede dukker indgår i Mattels såkaldte Fashionista-linje, der også tæller dukker med mindre barm, tykkere midje og arme. I dag tæller udvalget flere end 170 dukker, heriblandt en dukke med hijab, der blev introduceret i 2017.