Nu går kunsten på privat pengejagt

På lørdag afholder blog- og teatergruppen »Kussesumpen« en fundraising for at samle ind til genopsætningen af stykket af samme navn. Tidligere ventede kulturinstitutioner troligt på støttekroner fra offentlige kasser og fonde, men i dag tager aktørerne i højere grad sagen i egen hånd, fortæller kulturekspert Christian Have.

Kussesumpen da forestillingen blev spillet under CPH Stage i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Fotos hans hersoug
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På lørdag afholdes en fundraiser på Teatret ved Sorte Hest, fordi det feministiske blog- og teaterkollektiv »Kussesumpen« samler penge ind til genopsætningen af stykket med samme navn. Et stykke, der for første gang blev opført i 2017, og som tager udgangspunkt i kvinden, som hun er – på godt og ondt. Stykkets facon er uformel, og der lægges op til en debat om køn og seksuelle drifter. Uden filter.

»Første gang vi opførte »Kussesumpen« søgte vi mange fonde, men få ville støtte os. I alt fik vi 5.000 kr. Jeg synes, det er meget problematisk at en forestilling, der har et lidt kontroversielt navn, og som omhandler kvinder, der er i tyverne, ikke er en forestilling, man har lyst til at støtte. Det er et kæmpe problem, og det undrer mig, at det er sådan. Men det ser ikke ud til, at det kommer til at ændre sig, og vi har fået at vide, at det er endnu sværere at samle fondsmidler ved en efterfølgende opsætning, så derfor besluttede vi at tage sagen i egen hånd,« siger Jacobe Orry, der er teaterchef i »Kussesumpen« og som instruerer dette års genopsætning af stykket.

Christian Have

»Det, at private træder til, er for mig at se en naturlig reaktion på, at der gennem de seneste år er blevet givet færre og færre midler til kulturen.«


Stigende tendens for fundraising

Et andet nutidigt eksempel på private fundraises potentielt store betydning er sagen om tegneseriebutikken Fantask i Sankt Peders Stræde, der i sidste uge var lukningstruet, men som måske er blevet reddet efter en privat fundraising, som er startet af Benjamin Lund Preisler Herbst og i løbet af ganske få dage har samlet over 450.000 kr. ind. I alt har næsten 2.000 private doneret til bevarelsen af Danmarks ældste tegneseriebutik.

Ifølge Christian Have, der som debattør, foredragsholder og forfatter selv er en aktiv stemme i kulturlivet, og som står i spidsen for kommunikationsfirmaet Have Kommunikation, ses der i Danmark nu en stigende tendens inden for fundraising i stil med den, som Kussesumpen afholder på lørdag.

»Lige nu ser vi en stigende grad af fundraising, hvor private finansierer kulturelle institutioner og projekter. Det, at private træder til, er for mig at se en naturlig reaktion på, at der gennem de seneste år er blevet givet færre og færre midler til kulturen. Nu kan vi mærke konsekvenserne fra de politiske prioriteringer og økonomiske nedskæringer, og det har betydning for og påvirkning af danskerne,« siger Christian Have.

Han fortæller, at der er et langt større behov for støtte til kulturelle institutioner end fondene kan imødekomme, hvor meget de end gerne ville, og derfor er der et kæmpe behov for at private træder til, når der ikke er politisk vilje til at gøre det.

Christian Have ser dog ikke kun den nye tendens som udtryk for manglende politisk incitament, men derimod også som et udtryk for, at den enkelte dansker i højere grad begynder at føle et ansvar for kulturen, og at man derfor vælger at støtte op om projekterne. En udvikling han ser meget positivt på.

»Det er jo en meget spændende udvikling, fordi den er et udtryk for, at den enkelte borger føler et større ansvar for at sikre kulturen. Privatpersonernes interesse og engagement skyldes selvfølgelig også ren og skær begejstring for projektet, men jeg ser det også som et udtryk for kulturens vigtighed,« siger Christian Have.

Jacobe Orry

»Fundraisingen skal være en sjov oplevelse, hvor gæsterne har lyst til at deltage i debatten om de emner, som vi i Kussesumpen berører.«


Op at kysse de 10.000 kroner

Når arrangementet på Teatret ved Sorte Hest finder sted på lørdag, er det med Jacobe Orry som vært sammen med Karen Dich, der også er fra Kussesumpen. Det koster 100 kr. at deltage. Overskuddet går udelukkende til genopsætningen af stykket, der spilles fra 20. marts og frem til 30. marts på Teatret ved Sorte Hest, hvor fundraisingen også afholdes.

»Vi håber selvfølgelig at samle nogle penge ind, og vi håber at komme op og kysse de 10.000 kr. Men intentionen er i lige så høj grad at invitere alle interesserede ind til en spændende aften med plads til debat. Fundraisingen skal være en sjov oplevelse, hvor gæsterne har lyst til at deltage i debatten om de emner, som vi i Kussesumpen berører. En aften vi alle bliver klogere af,« siger Jacobe Orry.

I løbet af aftenen er der mulighed for at lytte til oplæg fra debattør og forfatter Geeti Amiri, hvorefter der vil være en paneldebat – styret af Karen Dich – hvor debattør og forfatter Ekaterina Krarup Andersen, instruktør Zinnini Elkington og teaterdirektør Maria Vinterberg vil tale om, hvordan der kommer flere interessante kvindefigurer på teaterscenerne og filmlærrederne.