Nu bliver mindeplade for koloniguvernør ændret: »Det er et slet skjult forsøg på at ændre danmarkshistorie«

I går stemte Borgerrepræsentationen i København for, at mindepladen ved guvernør Peter von Scholtens grav, skal ændres. Det er endnu uvist hvordan.

Peter von Scholten var guvernør i Dansk Vestindien. På mindepladen på hans grav står der, at han »ærefuldt bragte (...) slaveriet til ophør i vor tropebesiddelse«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ukendt maler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindepladen ved Peter von Scholtens (1784-1854) grav på Assistens Kirkegård bliver ændret, efter Borgerrepræsentationen i går stemte om det.

Oprindeligt var forslaget stillet af Enhedslisten i kommunens teknik- og miljøudvalg, og da Berlingske talte med Gorm Anker Gunnarsen (EL), sagde han, at det nuværende skilt skulle på museum, fordi det er utidssvarende, og at vestinderne selv ikke ser opgøret med slaveriet som en gave fra Peter von Scholten. Teksten på skiltet kan læses i bunden af artiklen.

Dansk Folkepartis medlemmer af Borgerrepræsentationen stemte imod forslaget om at lave en ny mindeplade, og en af dem er Finn Rudaizky,  der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget.

»Intentionen bag Enhedslistens forslag var at fjerne mindepladen, men da man ikke kunne få flertal for det, skal man nu ind og redigere i skiltet. Jeg mener, det er et slet skjult forsøg på omskrivning af vores danmarkshistorie. Det er helt på linje med, når der væltes statuer rundt omkring i landet.«

Da Berlingske talte med Gorm Anner Gunnarsen (EL), sagde han, at han ikke var interesseret i at vælte monumenter, men at dette netop handler om, at det er en forklarende tekst, som ikke stemmer overens med, hvad vi nu ved om historien.

Peter von Scholtens mausoleum på Assistens Kirkegård på Nørrebro. Foto: Caspar Andreas Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Men den forklaring køber Finn Rudaizky ikke.

»Hvis vi politikere skal vurdere historiefortællingen i samtlige gamle monumenter, statuer og mindesmærker, kunne vi jo ikke lave andet. Alle gamle monumenter afspejler jo den tid, de er lavet i. Derudover er jeg ikke overbevist om, at det kun var på grund af pres fra befolkningen, at von Scholten afskaffede slaveriet, han gjorde det jo også på trods af kongens ordrer, og det mener jeg, man bør hædre,« siger Finn Rudaizky.

»Bizart« at DF ikke vil være med

Mette Annelie Rasmussen (R), der også er medlem af Borgerrepræsentaionen, stemte for ændringen af mindepladen, siger hun til Berlingske. Hun mener ikke, det er en ændring af historien, men derimod et spørgsmål om, at mindepladen netop skal vise, hvad der skete.

»Jeg mener ikke, at cancel culture med denne beslutning er kommet til København. Der kommer til at følge en dialog med Dansk Vestindisk Selskab, som er et historisk selskab, der varetager von Scholtens minde, om hvordan mindepladen bedre kan reflektere, hvordan vi med nutidens briller ser på den tid,« siger Mette Annelie Rasmussen og fortsætter:

»Jeg finder det bizart, at nogle partier ikke engang ville indgå i en dialog om, hvordan man bedre kunne afspejle, hvad man i dag ved om historien.«

Til det siger Finn Rudiazky, at han ikke har noget imod, at man kigger på pladen med nutidens øjne, men at hele diskussionen i for høj grad handler om, at man gerne vil markere sig over for vælgerne.

»Det her efter min mening en forløber for, hvilken retning der kommer til at være for Borgerrepræsentationen fremover, og det handler om, at nogen gerne vil markere sig, fordi det  er valgår, og man vil have opmærksomhed,« slutter Finn Rudaizky.