Mystisk objekt i Utahs ørken bringer UFO-teorier i spil – men måske er forklaringen mere jordnær

En uforklarlig tre meter høj rektangulær monolit, der er placeret midt ude i Utahs ørken, har fået teorier om UFOer og kunstnere til at blomstre i en række amerikanske medier, heriblandt CNN.

Parkbetjente fra Utah Department of Public Safety's Aero Bureau var ved at optælle vildt i Utahs ørkenområder (billedet), da de opdagede den uforklarlige monolit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Baradat/AFP/Ritzau Scanpix

En uforklarlig tre meter høj rektangulær monolit, der er placeret midt ude i Utahs ørken, har fået opmærksomhed i en række amerikanske medier, heriblandt CNN.

Monolitten, der er lavet af et metallisk materiale, blev opdaget onsdag af nogle statsansatte, der var i gang med at optælle dyr i vildmarken.

Det var parkbetjente fra Utah Department of Public Safety's Aero Bureau, som var ved at optælle vilde væddere i det sydøstlige hjørne af ørkenstaten, der spottede objektet fra en helikopter. Da de landede i nærheden og undersøgte det nærmere, blev de ikke klogere på dets oprindelse, men slog fast, at objektet var »plantet« i jorden og ikke placeret oven på overfladen.

»Vi jokede med, at folk skulle tage benene på nakken, hvis en af os pludselig forsvandt,« sagde helikopterpiloten Bret Hutchings til CNN.

Betjentene bekræfter, at objektet mest af alt ligner den mystiske monolit, der optræder i science fiction-filmen »Rumrejsen år 2001«, men har efterfølgende efterlyst en forklaring på de sociale medier, heriblandt Instagram.

Endnu har ingen meldt sig med den endegyldige løsning på mysteriet, men nogle kunstkendere har en teori, der er mere jordnær end de UFO-teorier, der allerede er dukket op, hvoraf nogle mest virker som forsøg på vitser: »Den faldt ned fra en UFO, der besøgte Ogden forleden.«

De mener, at monolitten minder om de »plankeskulpturer«, som den afdøde kunstner John McCracken lavede indtil sin død i 2011. Han boede i New Mexico og skabte skulpturer i lignende materialer.

Kunstteorien har også affødt vittigheder:

»Det er en meget naturtro fremstilling af et stykke metal, der er stukket ned i noget sand,« skriver en Utah-indbygger.

Andre advarer mod at gå for tæt på objektet, før det er blevet målt, om det eksempelvis udsender radioaktiv stråling.