Medløberi og modstand: Sverigedemokraterna politianmelder udstilling om nazitiden

En udstilling om nazitiden på Norrköpings Stadsmuseum viste et billede af Sverigedemokraternas lokale bestyrelse. Det har ført til en politianmeldelse.

En udstilling på Norrköping Stadsmuseum fortæller om nazismen i Norrköping i 30erne og under Anden Verdenskrig og om modstanden mod den. Billedet, der er fra 1933, viser medlemmer af det svenske nazistparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX

Nazi-tiden i 30erne og under Anden Verdenskrig er stadig farligt sprængstof i Sverige.

Det kan Norrköping Stadsmuseum skrive under på. Museet er netop blevet politianmeldt af Sverigedemokraternas lokale partiforening.

Foreningen er oprørt over, at museet i udstillingen »Medløberi og modstand«, der beskriver de nazistiske bevægelser og modstanden mod dem i Nörrköping i 30erne og under Anden Verdenskrig, i første omgang viste et billede af Sverigedemokraternas lokale foreningsbestyrelse.

»Det er det laveste, jeg har oplevet. Det er den rene galskab, at man forsøger af koble 30ernes nazisme med Sverigedemokraterna. At min bestyrelse sættes i forbindelse med hagekors og uhyrligheder som nazismen, kan jeg ikke tolke som andet en smudskastning,« siger Darko Mankovic, Sverigemokraternes gruppeformand i Norrköping, til SVT Nyheder.

Ifølge museet var Sverigedemokraterna indbudt til at medvirke og se udstillingen, inden den blev åbnet 26. januar, men det afslog partiet.

Museumschef Maria Modig tog i første omgang anmeldelsen med sindsro.

»Jeg synes naturligvis, at det skal prøves (ved retten, red.), om vi har gjort noget forkert, men kommunens jurister har gennemgået alle vores tekster og kigget på det her,« sagde hun til Sveriges Radio P4 Östergötland, men dagen efter tog museet alligevel »indtil videre« billedet af Sverigedemokraternas bestyrelse ud af udstillingen.

Sagen har fået Sverigedemokraterna til at kræve en tydeligere styring af skatteyderbetalt kunst og kultur.

»Vi accepterer ikke, at der med skattefinansierede midler bedrives kampangne mod vort parti,« skriver partiet på sin facebookprofil.

Nazister og modstandere

Udstillingen er produceret i samarbejde med historikeren og forfatteren Johan Perwe, der selv kommer fra Nörrköping og har skrevet bogen »Mörkläggning – Nazismen och motståndet i Norrköping 1933-1945«.

Bogen beskriver nazismen og antisemitismen i byen, der dengang havde en stor industri- og tekstilproduktion, og de forbindelser, der var mellem byen og Tyskland. F.eks. fortælles det, at Rudolf Hess, der i en periode var Adolf Hitlers stedfortræder og efter Anden Verdenskrig blev idømt fængsel på livstid, i 1935 besøgte Norrköping, hvor bl.a. borgmesteren og politimesteren tog imod. I den lokale presse blev Hess beskrevet som »glad smilende, solbrun, smart og ungdommelig«.

Demonstration i Norrköping 7. september 2018 mod Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkessons valgmøde i byen. Modstandere beskylder partiet for forbindelse med nazismen, bl.a. fordi nogle af medlemmerne, da partiet blev stiftet, havde været medlem af racistiske og nazistiske partier og grupper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan NACKSTRAND.

Johan Perwe har til Expressen fortalt, at hans arbejde med bogen også mødte modstand, når han tog kontakt til slægtninge til byens nazister.

»En del har ikke svaret på mine breve. Nogle er blevet overraskede. Og nogle har sagt »ja«, jeg ved, at far var nazist, men jeg havde håbet, at han kunne få lov til at hvile i fred i sin grav. Og nogle har sagt, at det, jeg gør, er helt meningsløst. At jeg bare forstyrrer,« siger Johan Perwe til Expressen.

Den aktuelle udstilling trækker også en linje mellem nazismen dengang og nutiden, bl.a. fortæller den om en lokal kandidat for Sverigedemokraterna, som i 2018 blev afsløret i at have skrevet på det højreekstremistiske site Nordfront.

»I dagens samfund samfund ser vi forandringer i værdier, tolerance, medmenneskelighed og solidaritet. De seneste demokratiske valg i Sverige og globalt har vist denne tendens,« skriver museet i sin omtale af udstillingen.

Sverigedemokraterna, der er kritiske over for indvandring, er Riksdagens tredjestørste parti, men står i flere meningsmålinger til at blive næststørst ved et nyvalg.

Kærlighedsbomber og nethad

Modstandere af partiet, der de seneste år har vendt op og ned på svensk politik, trækker en linje mellem partiet og nazismen. En af årsagerne er, at partiet, der blev stiftet i 1988, i starten havde medlemmer med en fortid i racistiske og nazistiske grupper og partier.

Uden for museet i Norrköping, der ligger 160 km sydvest for Stockholm, er der blevet lagt en taske med antisemitisk materiale, og efter en ekstraordinær lukkedag i lørdags har man placeret vagter ved udstillingen.  Museet har også modtaget en del trussels- og hademails, skriver SVT, hvilket har fået en lokal forening, Ett Norrköping för alla, til at opfordre folk til at »kærlighedsbombe« museet ved at tape udklippede hjerter op på museet facade.