Mediekommentar: »Fællessang – hver for sig« gav mig en knugende fornemmelse af, at jeg havde set programmet før – for mange år siden

Som et spøgelse fra våren er »Fællessang – hver for sig« genopstået til sæson to af samfundssind på DR. I ni uger vil Mads Steffensen og Phillip Faber invitere til fællessang i den bedste sendetid, men programmet er mest af alt en parodi – på en parodi – på sig selv.

»I et forsøg på at lave et program med målgruppen »alle«, er man kommet til at opfinde et format, der er så dumt, at man selv i DR-regi har gjort tykt grin med det 16 år forinden,« skriver Aminata Amanda Corr i denne mediekommentar. På billedet ses fra venstre Simon, Kåre og Henrik Solgård spillet af Simon Kvamm, Rune Tolsgaard og Esben Pretzmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Clausen/DR

Vi befinder os i et lejlighedslignende studie i DR Byen. I noget, der ser ud som en dagligstue. Bag vinduespartierne er der indsat en baggrund, der ligner en rigtig udsigt over byen. Næsten da.

Indretningen er hyggelig, hjemlig og varm. Et frugtfad, pyntekrukker, blomster og en yndig buste, som giver det overordnede indtryk en smule kant.

Den joviale vært med en troværdig jysk dialekt præsenterer programmets format og teaser til, hvad vi senere kan forvente at opleve denne aften.

Herefter henleder han opmærksomheden til den fromme, tilforladelige og afvæbnende pianist, der siger et eller andet introagtigt uden rigtigt at sige noget.

En del af formatet er, at »jer derude« skal være med, og en af de muligheder, »jer derude« har for at deltage i løjerne, er at ønske en sang. Senere i programmet skal vi se klip af helt almindelige danskere.

De helt almindelige danskere giver indblik i små aspekter af livet. Det kan være i en forening, eller det kan være på arbejdet. Nogle er klædt ud, andre er ikke.

»Det er en hyldest til den danske sangskat, til foreningslivet, ja sågar til kvindefodboldlandsholdet.«


Det virker muligvis unødvendigt med en så minutiøs gennemgang af »Fællessang – hver for sig«, men det er faktisk slet ikke det program, vi taler om endnu.

Det er derimod første afsnit i første sæson af »Drengene fra Angora« – satireserien fra 2004. Og det er selvfølgelig påfaldende, at helt samme beskrivelse er dækkende for »Fællessang – hver for sig«.

I et forsøg på at lave et program med målgruppen »alle«, er man kommet til at opfinde et format, der er så dumt, at man selv i DR-regi har gjort tykt grin med det 16 år forinden.

Men det er selvfølgelig blot formatet, der ligner satire. DR har trods alt lånt Phillip Faber et prægtigt Fazioli-flygel, hvor Esben Pretzmann i rollen som husmusikanten Henrik Solgård, »Den nordjyske jukebox«, som han kaldtes, måtte nøjes med et pianette.

Det er da unægtelig også langt mere behageligt at høre Phillip Faber slå tonen an til »Septembers himmel er så blå« af Alex Garff, end det er at høre Henrik Solgård forsøge at finde startakkorden til »Hvalborg« af Shu-bi-dua. Og nok om det.

Mads Steffensen og Phillip Faber byder i ni programmer velkommen til en ny omgang fællessang på DR. Første program blev sendt 23. oktober, der ville have været Kim Larsens 75-års fødselsdag, og det blev selvfølgelig fejret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benita Marcussen/DR.

»Fællessang – hver for sig« er selvfølgelig også andet end en parodi – på en parodi – på sig selv. Det er en hyldest til den danske sangskat, til foreningslivet, ja sågar til kvindefodboldlandsholdet.

Af festlige indslag vil jeg uden tvivl fremhæve sømandskoret fra Ærø, Marstal Småborgerlige Sangforening. Det var suverænt det bedste bud på fællessang, der bare fungerer.

I et svenskrødt træhus på havnen blev der drukket flaskeøl fra kassen og sunget sømandssange akkompagneret af både harmonika og banjo. »Fra Halifax til Spanien«, »Den er fin med kompasset«, »En sømand elsker havets blå«, »Søren Bramfris lærkesang«.

En langt mere overlegen medley end den halvhjertede Disney-medley, som Phillip Faber og Mads Steffensen forsøgte at lave til en form for quiz under et ikkeindslag.

Et helt program bare med Marstal Småborgerlige Sangforening, og jeg ville sidde klistret til skærmen fredag efter fredag. Det bliver nok ikke rigtig tilfældet med »Drengene fra Angora«-light.

Andan sæson af »Fællessang - hver for sig« havde premiere 23. oktober på DR1, og sendes de kommende 8 fredage.

LÆS MERE