Mediekommentar: Det er rystende og grotesk at høre, hvad der foregik den aften, Kofod havde sex med en ung DSUer

Under DSUs påskekursus i 2008 havde den daværende 34-årige udenrigsordfører for Socialdemokratiet – nu Danmarks udenrigsminister – sex med en pige på kun 15 år. I fredagens udgave af programmet »Det, vi taler om« gennemgik panelet sagens detaljer baseret på blandet andet vidnesbyrd fra DSUere. Men hvor meget af det er egentlig ny information? Ikke rigtig noget af det. Til gengæld mangler vi stadig at få hele historien, skriver Aminata Amanda Corr.

Få noget rygrad og kom frem i lyset, lyder opfordringen til de DSUere, der var nærmeste vidner til, hvad der foregik på værelset, hvor nuværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og en 15-årig pige befandt sig i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»I denne uges »Det, vi taler om« fortæller Henrik Qvortrup, hvad der i virkeligheden skete den aften, Jeppe Kofoed havde sex med en pige, der lige var fyldt 15 år. Han fortæller, hvordan hun græd, hvordan hendes DSU-venner forsøgte at råbe op, og hvordan folketingspolitikerne lagde låg på og havde et hold til at rydde op efter ham.«

Således lyder beskrivelsen af radioprogrammet »Det, vi taler om« fra i fredags, hvor paneldeltagerne Henrik Qvortrup, Anne Kirstine Cramon, Jonas Kuld Rathje og Niels Pinborg gennemgår den aften i 2008, hvor Jeppe Kofod havde sex med en ung DSUer.

Mig bekendt er det første gang, at nogen stykker alle de offentligt tilgængelige informationer sammen og gennemgår forløbet kronologisk, som panelet gør det i programmets anden time, og det er mildest talt en hovedrystende beretning.

Som programbeskrivelsen lover, fortæller Qvortrup og Okman blandt andet om, hvordan en håndfuld unge DSUere fandt pigen grædende i badet, om hvordan de unge DSUere lovede Kofod tæsk med en fejekost, hvordan baglandet og ungdomspartiet var oprevet og rasende, og hvordan det hele ganske hurtigt forsvandt igen, imens Kofod flyttede ind hos Martin Rossen umiddelbart efter.

Der er lidt usikkerhed omkring, hvorvidt det var på pigens 15-års fødselsdag, eller om det var få dage efter.

Anne Kirstine Cramon læser i øvrigt op af en artikel i Ekstra Bladet 26. marts 2008 med titlen »Turde ikke selv sige undskyld«. Her fortæller den daværende landsformand for DSU, Jacob Bjerregaard, som nu er S-borgmester i Fredericia, hvordan pigen og hendes forældre er »knuste«, og at »de føler, at Jeppe har misbrugt sin position over for deres datter«.

Det ser jo allerede ikke kønt ud, men ud over, hvad man hører i programmet, var der i 2008 en af pigens veninder, som til Se og Hør fortalte, at pigen aldrig vil komme sig over episoden, og at de unge DSUere var hendes redning.

I øvrigt fortæller en central kilde i politikermiljøet, at Kofod var helt klar over, at pigen var 15 år, og at det var første gang, hun havde sex.

»Jeg så det hele. De seks fyre reddede hende fra ham. Hun har det dårligt, og hun vil ikke tale med nogen om det. Hun er brudt helt ned« sagde den 15-årige piges veninde dengang. Efter episoden fandt man et blodigt lagen.

Der er ingen tvivl om, at det har været en grim oplevelse for den unge pige ikke alene den pågældende aften, og det har åbenlyst heller ikke været rart for hende i den efterfølgende periode med den store mediebevågenhed.

Der er nu igen stor medieopmærksomhed omkring sagen, og hermed lyder en opfordring til alle jer tidligere DSUere, der var der den aften, og som ved, hvad der skete, og hvordan sagen blev håndteret: Støv det moralske kompas af, og stå frem, og fortæl, hvad der skete. Kun sådan kan det hjælpe pigen – som i dag er en voksen kvinde – med at få sin historie fortalt, uden at fokus skal være på hende.

Hvor gammel var hun helt præcis? Hvorfor er de så forbandet tavse i Socialdemokratiet? Hvem er de seks DSUere, der kom hende til undsætning, og hvorfor har vi ikke hørt fra dem? Hvad tænker de om sagens forløb og håndteringen? Få noget rygrad og kom frem i lyset.

Programmet »Det, vi taler om« sendes live på bt.dk hver fredag. Alle udsendelser kan høres som podcast