»Majestætisk« og »astronomisk« eller »dumt og forfængeligt«? Overraskende ABBA-nyhed får meget blandet modtagelse

ABBAs kommende plade og nye singler rydder forsider i Storbritannien, mens Politikens anmelder er mindre imponeret.

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog og Björn Ulvaeus da de vandt Eurovision med sangen »Waterloo«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olle Lindeborg/TT News Agency/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den overraskende nyhed om ABBAs første album i fire årtier går verden rundt. Pladen hedder »Voyage« og kommer til november, og i 2022 skal bandet også spille en række koncerter i London.

Man kan allerede nu høre to nye ABBA-sange på diverse streamingplatforme. De to singler har titlerne »I still have faith in you« og »Don’t shut me down« og får både rosende og mindre pæne ord fra verdens musikjournalister. Men bandet, der har solgt 150 millioner plader, var selv på deres karrieretop jo ikke et band, der behagede anmelderne.

Nyheden om det kommende album og de to nye singler fra Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus og Benny Andersson ryddede forsiderne i Storbritannien.

Journalisten Neil Henderson slår hver aften en række af landets avisforsider op på Twitter. Derfor kan man se, at Daily Mirror, Daily Record, The Sun, The Times, Daily Mail, Daily Express og The Guardian er blandt aviserne, der har den svenske popfirkløver på forsiden fredag.

Jude Rogers har lyttet til sangene for The Guardian. Anmelderen kalder singlerne for en »frisk og bevægende tilbagevenden til poppens højeste tinder«.

Hun skriver, at hun troede, at  »Voyage« bare skulle være en koncertrække, og at hun ikke turde drømme om, at der ville komme et helt album. »Og så kom bannerførerne for dette popmirakel. »I Still Have Faith In You« og »Don't Shut Me Down« – to sange, der millimeterpræcist er skåret til, så de får flest mulige følelser ud af lytteren, skriver Rogers og giver henholdsvis fire og fem stjerner til de to sange.

Svenske SVTs musikanmelder er lige nu i London, og han siger, at BBC afbrød sin nyhedsudsendelse for at berette nyheden.

»Mine anmelderkolleger er meget positive over for de to numre, både i Sverige og internationalt,« siger Per Sinding Larsen til SVT.

Det må han siges at have ret i. BBC-journalisten Mark Savage har således forfattet et helt essay om sit personlige forhold til ABBA, som han har været fan af, siden han gik i børnehave:

Powerakkorder og forfængelighed

»Da bandmedlemmernes ægteskaber gik i opløsning i de tidlige 80ere, mistede bandet sin energi. Deres sidste single, »Under Attack« fra 1982, føltes gammeldags og undervældende,« skriver han om singlen, som indtil torsdag aften var bandets sidste.

Mark Savage skriver, at det derfor var med blandede følelser, at han nu i tre år har ventet på albummet, efter han hørte, ABBA havde været i studiet igen.

»Men nu er vi her i 2021 med det første nye ABBA-musik, siden E.T. udkom, og jeg er glad for at fortælle, at de ikke har slået fejl,« skriver Savage og fortsætter med en beskrivelse af »I Still Have Faith In You«:

»Sangen bygger langsomt og majestætisk op til et astronomisk klimaks fyldt med powerakkorder og fortryllende harmonier, mens bandet synger ‘Through joy and the sorrow, we have a story and it survived’ (...) Hvis det føles som en sejrsrunde, er den kun rimelig, da ABBA blev ondt og uretfærdigt hadet i dets velmagtsdage,« skriver Savage.

Herhjemme er Simon Lund, musikredaktør hos Politiken, mindre begejstret. Han kalder koncertrækken med digitale, unge versioner af ABBA, for »en åndssvagt forfængelig idé« og skriver videre, at de to nye singler ikke er gode nok til, at det giver mening med et comeback efter så lang tid. Til gengæld mener Lund, at man kan høre, at Bjørn og Benny har brugt en del tid på at lave musik til musicals i mellemtiden:

»Man behøver bare at lukke øjnene, så kan man se en skuespiller stå i en lyskegle forrest på en scene og række sine hænder ud mod publikum. Eller en Disney-prinsesse på en bjergtop. Klodsede klicheer. Ligesom den helteguitar, der rigtig skal sætte gang i den storhed, som aldrig indtræffer,« skriver Simon Lund og giver 2 stjerner.

Lyt til de to nye sange herunder: