Mads Brügger løfter sløret for nyt medie: »Jeg er selv et brændt barn«

Mads Brügger, der var en af hovedkræfterne bag Radio24syv, er i fuld gang med at stifte et splinternyt medie. Projektet har ikke tænkt sig at modtage en krone i statsstøtte.

Mads Brügger, tidligere programchef på Radio24syv, finder det tankevækkende, at »stort set al medievirksomhed i Danmark er marineret i mediestøtte«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han kalder sig selv et brændt barn – og hans nye medie skal ikke modtage en krone fra staten.

Siden den hedengangne radiokanal Radio24syv i oktober 2019 kunne høres i æteren for sidste gang, har en af kanalens hovedkræfter, Mads Brügger, haft travlt. Først og fremmest har han gjort sig bemærket med dokumentarserien »The Mole« om en dansk muldvarp, der infiltrerer Nordkorea og over ti år afslører regimets metoder.

For lidt over en måned siden erfarede Berlingske, at den tidligere programchef var i færd med at stifte et helt nyt medie. Dengang ville Brügger hverken be- eller afkræfte projektet, men kun fortælle, at han er »involveret i noget, der er vanvittigt spændende«.

Lige indtil onsdag. Her delte Mads Brügger på Twitter en såkaldt udgivererklæring på det nye medie, som han skal være administrerende direktør og ansvarshavende chefredaktør for.

Mediehuset Friheden er navnet på det nye projekt, hvis kerneområde bliver politik og som i første omgang skal være et skriftligt medie.

»Men jeg er jo imperiebygger, så der kan sagtens komme andre udtryksformer,« siger Mads Brügger, der ikke er meget for at gå i detaljer med, hvilket indhold mediet vil beskæftige sig med.

»Det er ikke, fordi jeg vil spille kostbar, men vi slår først dørene op for alvor i starten af juni, og her vil det blive åbenbaret, hvad det er, der konkret skal ske,« siger Mads Brügger.

»Udgivererklæringen, som vi nu har præsenteret, er til for at markere vores publicistiske værdier og så imødegå spekulationer om, at vi skulle være et borgerligt medie. Det er vi ikke.«

Ingen støtte fra staten

I erklæringen kan man blandt andet læse, at Mediehuset Friheden ikke vil modtage statsstøtte:

»I alle kendte samfund har staten traditionelt været den største trussel mod en fri og uafhængig presse, og derfor er der noget dybt unaturligt ved, at stort set alle danske medier modtager statsstøtte. Hvad der gør problematikken endnu mere pikant, er at de samme medier fører sig frem som om, de er frie og uafhængige. Det er de ikke,« står der i udgivererklæringen.

Mads Brügger ser ikke sig selv som en »ekstremist, der er imod al mediestøtte«. Men han finder det tankevækkende, at »stort set al medievirksomhed i Danmark er marineret i mediestøtte«:

»Jeg synes for eksempel, det er interessant, at der står i forståelsespapiret for vores regering, at der skal være et forpligtende samarbejde mellem politikere og medier. Men det er der ikke rigtig nogen, der vil uddybe hvad betyder,« siger han.

»Ytringsfrihed er et helt essentielt ord for publicistisk virksomhed, så »Friheden« synes jeg er et helt oplagt navn at bruge,« siger Mads Brügger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Noget, som gjorde et stort indtryk på Mads Brügger, var, da Kulturministeriet i forbindelse med første coronanedlukning beordrede DR og TV 2 til at hjemsende alle medarbejdere undtaget ansatte i nyhedsafdelingerne. En ordre, det senere viste sig, der ikke var lovhjemmel til.

»Hvor kom ordren fra? Hvad var forretningsgangen i det? Jeg undrer mig stadig meget over, at det aldrig helt blev opklaret, hvem der gav den ordre,« siger Mads Brügger.

Har du nogle konkrete eksempler på, at statsstøtten har været et problem for danske medier?

»I 2011 luftede Henrik Sass Larsen (S) nogle tanker om, at en af de vigtigste opgaver for en kommende S-regering ville være at stække mediestøtten til borgerlige aviser. Det fik han en masse skældud for, men disse tanker fornemmer man jo stadig er der.«

»Og så er jeg jo selv et brændt barn. Jeg var involveret i et meget succesrigt og veldrevet medie, Radio24syv, som fandt sit endeligt, fordi vi faldt i unåde på Christiansborg. Det er et eksempel på, at den, der betaler for orkesteret, også bestemmer musikken.«

Har du nogle eksempler på historier, som et statsstøttet medie ikke ville kunne skrive, fordi de modtager statsstøtte?

»Jeg vil ikke sidde og pege fingre ad specifikke medier. Det er jo ikke, fordi man nødvendigvis er i lommen på staten, hvis man er ansat på et statsstøttet medie. Jeg siger bare, at ideelt set er det langt at foretrække, at der ikke er økonomiske bånd mellem stat og medie. Det burde jo ikke være et kontroversielt synspunkt,« mener Mads Brügger.

Topfolk fra erhvervslivet i ryggen

Mediehuset Friheden, som skal baseres på abonnenter, er finansieret af seks medunderskrivere i den netop offentliggjorte udgivererklæring.

I ryggen har Mads Brügger altså Bjørn Høi Jensen, tidligere bestyrelsesformand for Den Berlingske Fond og den borgerlig-liberale tænketank CEPOS. Blandt investorerne finder man også Denis Viet-Jacobsen, tidligere bestyrelsesformand i det skandaleombruste selskab OW Bunker.

Hvis du ikke vil modtage statsstøtte, men samtidig får penge fra private investorer, hvor frit er Mediehuset Friheden så?

»Det fremgår meget smukt og fint af udgivererklæringen, som stiller mig fuldstændigt frit. Det har de alle sammen, mig selv inklusive, skrevet under på. Så det er jeg helt tryg og rolig ved.«

Er det ikke bare andre interesser end statens, du gør dig afhængig af?

»Den her samtale starter jo med, at jeg har præsenteret en udgivererklæring, hvor ejerkredsen skriver under på, at Mediehuset Friheden er fuldstændig frit. Hverken rødt eller blåt, men frit. Så synes jeg, at den potte er ude. Hvis jeg havde bare en antydning af en fornemmelse af, at jeg skulle dække et bestemt emnefelt på en bestemt måde, så var jeg jo selvklart ikke gået i gang med det her.«

»Det bliver opsigtsvækkende godt«

Mads Brüggers liste over ansatte tæller indtil videre Maya Tekeli, tidligere journalist på Ekstra Bladet og Radio24syv. Derudover er han i gang med at lukke aftaler med to og søger yderligere to journalister, der skal dække politik.

Men hvordan vil det nye medies indhold adskille sig fra andre danske mediers? Det er en snak, Mads Brügger først vil tage, når Mediehuset Friheden er gået i luften.

»Det vil jeg gerne demonstrere i praksis. Men jeg vil sige, at det bliver opsigtsvækkende godt.«