LinkedIn bortcensurerede dansk chefredaktørs leder

Det sociale medie LinkedIn fastholder sin beslutning om at have fjernet en leder fra Ekstra Bladet, efter den administrerende direktør i JP/Politikens Hus, Stig Ørskov, klagede. Det skriver Fagbladet Journalisten.

En leder er en artikel, der udtrykker en avisens officielle holdning til et aktuelt spørgsmål. Men Ekstra Bladets holdning, udtrykt på lederplads af chefredaktør Henrik Qvortrup, blev for meget for et socialt medie og blev derfor bortcensureret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henrik Qvortrup tiltrådte sin nye stilling som chefredaktør på Ekstra Bladet for en uge siden, men en af hans første ledere i avisen har allerede skabt røre.

Lederen fra 4. juli med overskriften »Gør oprør mod husarresten« opponerede mod, at 10.000 danskere lige nu sidder i »tvungen coronaisolation« på trods af, at der er meget få indlagte.

Men da lederen blev postet på det sociale medie LinkedIn, blev den fjernet af LinkedIn, med forklaringen om, at den »overtrådte retningslinjerne for Linkedins faglige forum«. Det skriver Fagbladet Journalisten.

Da direktøren for JP/Politikens Hus, der udgiver Ekstra Bladet, Stig Ørskov, bemærkede sletningen i et andet opslag på LinkedIn, blev også det fjernet.

»Tidligere i dag fortalte jeg i et opslag på LinkedIn, at det Microsoft-ejede sociale medie havde valgt at censurere et opslag, hvor Henrik Qvortrup henviser til en ledende artikel, han har skrevet i Ekstra Bladet. Nu er mit opslag så også blevet fjernet,« skrev Stig Ørskov på Twitter.

Alle, der har prøvet at kontakte kundeservice i større amerikanske virksomheder, vil vide, at man oftest får et høfligt skrevet automatsvar tilbage. Det gælder også den øverste leder i en af Danmarks største medievirksomheder.

Stig Ørskov skrev nemlig senere på Twitter, at han havde fået et sådan maskinsvar, og at det er »bedrøveligt« for en virksomhed som Microsoft, der ejer LinkedIn, at den ikke vil forsvare sine beslutninger.

Nu, et par dage efter, har han fået et mere udførligt svar på, hvorfor LinkedIn fjernede hans opslag om lederen, skriver han på Twitter.

Årsagen var følgende sætning i lederen, som man også kunne se i det screenshot, som Ørskov havde postet på LinkedIn: »Alle sårbare og udsatte grupper er vaccineret. Og for stort set alle de andre er det helt og aldeles uproblematisk at blive smittet«.

LinkedIn svarede Ørskov, at ordlyden strider imod det sociale medies retningslinjer mod misinformation. Til Fagbladet Journalisten fastholder LinkedIn, at kampen mod misinformation på deres platform vejer tungere end ytringsfrihed, skriver Journalisten.

»Selvom alle synspunkter er velkomne på LinkedIn, vil vi fjerne indhold, hvis det er i strid med vores politikker. I denne omskiftelige verden bringer folk samtaler om følsomme emner til LinkedIn, og det er afgørende, at disse samtaler forbliver konstruktive og respektfulde, aldrig skadelige,« skriver Najat Abdalhadi fra LinkedIn til Journalisten.

Fagbladet Journalisten har bedt Søren Riis Paludan, professor på Institut for biomedicin på Aarhus Universitet, om at læse lederen igennem. Professoren mener, at netop den sætning, er det tætteste Qvortrup kommer på misinformation, men at det ikke kan direkte karakteriseres som sådan. Paludan siger dog,  at hvis man fjernede ordene »helt og aldeles« fra sætningen, så var den faktuelt helt korrekt.

Debatten om sociale mediers påståede begrænsning af ytringsfriheden har taget fart det seneste år, efter blandt andre USAs tidligere præsident Donald Trump blev udelukket fra Twitter.

Facebook er også blevet mødt med anklager om censur, efter det sociale medie sammen med Twitter lavede en udrensning af misinformation, særligt den, der kommer fra gruppen QAnon.