Lasse Marker: Google bør mødes med fordømmelse

VLAK-regeringen viste, at den var villig til at regulere de store internationale spillere. Mit håb er, at den nuværende S-regering vil være parat til at gøre det samme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge måtte Google, Facebook, Amazon og Apple stå skoleret over for den amerikanske kongres, der mener, at techgiganterne har fået for meget magt. De sidder i dag på så store markedsandele, at det nærmer sig monopoldannelse, hvilket man i USA har tradition for at slå hårdt ned på. Der er derfor meget på spil for Sundar Pichai, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos og Tim Cook, der risikerer at måtte se deres virksomheder blive tvangsopsplittet.

Den amerikanske kongres er villig til at regulere techgiganterne, hvis de misbruger deres enorme magt. Det samme bør det danske folketing være.

»Det er ikke første gang, techgiganterne har fjernet eller censureret indhold fra danske kunstnere eller kulturinstitutioner.«


I sidste uge fjernede Google al dansk musik fra YouTube, fordi Koda har afvist en aftale, der reducerer de danske komponisters og sangskriveres rettighedspenge fra YouTube med knap 70 procent. Selv om der er forhandlinger i gang om en ny fællesnordisk aftale, har Google altså valgt at spille med musklerne og demonstrere deres dominans på markedet.

I 2018 foregik næsten en tredjedel af danskernes musikstreaming på YouTube. Med tanke på, at den danske kulturpolitik i mere end 60 år har været drevet af visionen om at gøre kulturen tilgængelig for alle, er det derfor bemærkelsesværdigt, at Google ikke er blevet mødt med større fordømmelse af Folketingets partier.

Mere censur

Det er ikke første gang, techgiganterne har fjernet eller censureret indhold fra danske kunstnere eller kulturinstitutioner. I foråret blev Kvindemuseet først censureret af Google, der ikke ville godkende museets nye app i Google Play på grund af fotos af nøgne kvindekroppe. Efterfølgende var det Facebook, der censurerede Kvindemuseets formidling på grund af stødende sprogbrug. Det er åbenlyst problematisk og desværre kun det seneste eksempel i en lang række sager.

I bogen »Digital Cultural Politics« (2020) beskriver lektor på Københavns Universitet Bjarki Valtysson, hvordan techgiganterne på den måde bedriver kulturpolitik. Det er derfor på tide, at vi spørger os selv, om det bør være amerikanske virksomheder eller vores folkevalgte politikere, der skal definere den danske kulturpolitik?

I den seneste medieaftale for 2019-2023 blev streamingtjenester som Netflix og HBO pålagt at investere to procent af deres omsætning i Danmark i nyt dansksproget indhold. Det har ikke resulteret i, at Netflix og HBO har droppet det danske marked, men derimod i flere dansksprogede serier. Medieaftalen har således vist, at vi godt kan regulere techgigantnerne på dansk jord.

VLAK-regeringen viste, at den var villig til at regulere de store internationale spillere. Mit håb er, at den nuværende S-regering vil være parat til at gøre det samme og tage kampen op mod Google, Facebook, Amazon og Apple.