Længe ventet serie om verdens nok mest berømte sexskandale har haft udenlandsk premiere: Her er anmeldernes dom

Tredje sæson af den prisvindende serieskaber Ryan Murphys antologiserie, »American Crime Story«, får ros i britiske medier, efter at den er blevet sendt på BBC. Sæsonen handler om Lewinsky-affæren.

 
Trailer til »Impeachment: American Crime Story«. Video: FX Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Monica Lewinsky var først i 20erne, da hun i 1990erne var praktikant i Det Hvide Hus. Affæren med den daværende amerikanske præsident, demokraten Bill Clinton, begyndte angivelig, da hun løftede sin jakke og viste præsidenten sin g-strengstrusse. Det skulle ifølge Lewinsky have fået præsidenten til at invitere hende ind i privaten.

Affæren udviklede sig til en af den nyere tids største politiske skandaler – og uden tvivl 90ernes største sexskandale – da Clintons løgn om affæren førte til en rigsretssag imod ham i 1998.

Monica Lewinsky brød sammen og fik selvmordstanker på grund af sagen.

Affæren og retssagen er nu blevet til tredje sæson af antologiserien »American Crime Story«, hvis tidligere sæsoner handlede om henholdsvis sportsstjernen O.J. Simpson, der i retten blev frikendt for drabet på sin ekskone, og om den mand, der myrdede modeskaberen Gianni Versace, Andrew Cunanan. De to tidligere sæsoner kan ses på Netflix.

Den nye sæson om Lewinsky-affæren bærer titlen »Impeachment: American Crime Story«, og nu har de britiske anmeldere haft fat i serien efter premieren på BBC. Som Berlingske tidligere har beskrevet, har Monica Lewinsky selv været med til at producere serien.

I britiske The Guardian skriver anmelderen, at »Impeachment: American Crime Story« er en »slibrig sensation«. Åbenbart er det hverken Monica Lewinsky eller Bill Clinton, der er i fokus, men derimod bureaukraten Linda Tripp, som i virkelighedens verden døde sidste år. Linda Tripp spilles i serien af Sarah Paulson, der også havde en af hovedrollerne i første sæson af »American Crime Story«.

»Det er svært at se »Impeachment« uden at tænke på, at Tripps død har gjort, at serieskaberne har haft frie hænder til at give hendes karakter en ondskabsfuld behandling,« skriver The Guardian-anmelderen om Tripp-karakteren, som altså spilles af Sarah Paulson iført en dragt, der får hende til at se tyk ud. Sidstnævnte har Paulson sagt undskyld for.

Stjerneregn

Anmelderen slutter med at skrive, at selvom sæsonen ikke er lige så god til at få os til at se på historien med nutidige øjne som de to foregående sæsoner, er den som rendyrket underholdning glimrende. The Guardian giver serien fem ud af seks stjerner.

Det er serieskaberen Ryan Murphy, der står bag alle tre sæsoner, og han er af det toneangivende amerikanske medie The New Yorker blevet kaldt »Den mest magtfulde mand i tv-branchen«.

Det britiske filmmagasin Empire er også begejstret i sin anmeldelse: »Ligesom med Ryan Murphys sæsoner om O.J. Simpson og Gianni Versace appellerer »Impeachment« til ens tabloide nysgerrighed, mens den nedenunder har mere intellektuelle budskaber,« skriver Empire.

Førnævnte Linda Tripp var årsag til Lewinsky-affærens offentliggørelse, fordi hun uden Monica Lewinskys viden optog telefonsamtaler, hvor Lewinsky talte om affæren. Tripp sagde selv, at hun offentliggjorde samtalerne af patriotiske grunde, men i »Impeachment« bliver den forklaring skudt ned, skriver Empire.

Beanie Feldstein spiller Monica Lewinsky i serien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Til absolut ingens overraskelse er Sarah Paulson ekstraordinært god i rollen som Linda Tripp. Paulson spiller hende som en kluntet, glædesløs kvinde, hvis tilstedeværelse er evigt nedslående for omgivelserne,« skriver mediet og giver fire ud af fem stjerner.

I britiske Evening Standard er det især Beanie Feldstein i rollen som Monica Lewinsky, der får ros. »Feldstein er hypnotiserende god som Lewinsky. Hvert enkelt ansigtsudtryk fortæller en hel historie. Hendes entusiasme over at være i Det Hvide Hus føles ægte, og det samme gør hendes efterfølgende hjertesorg, forvirring og frygt,« skriver avisen, som giver serien fire ud af fem stjerner.

Berlingske afventer svar fra Netflix på, om »Impeachment: American Crime Story« kommer på dansk Netflix, og i så fald hvornår.