Lad Brian Mørk være. Manden er et menneske

Ugen på kanten: Endnu en shitstorm, som ingen vandt noget på, og en vidunderligt dårlig internetforbindelse i Vejby Strand. Aminata Amanda Corr dissekerer ugen, der gik.

Brian Mørk har været jaget vildt på sociale medier efter et opsigtsvækkende tweet Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg ved godt, at Ugen på kanten som regel handler om at grille ugens hyklere, sjufter, fjollehoveder og arrangører af julelege.

Der plejer at være stemning for at pege på alle dem, der fik sagt eller gjort noget dumt eller komisk i ugens løb.

Men det er svært at svinge sig op til at gå op i noget som helst for tiden, og det er derfor ikke så lige til at finde ud af, hvem der sådan rigtig har dummet sig mest.

Der er selvfølgelig mennesker, som altid kan svinge sig op til at gå godt, gammeldags i baglås over dette eller hint, og de har også været at finde de seneste syv dage.

Jeg tror for eksempel ikke, at komikeren Brian Mørk har det for fedt for tiden.

I kølvandet på de forfærdelige historier om Naser Khader, som på ingen mulig måde kan eller skal forsvares, fik Brian Mørk skrevet et tweet og en opdatering på Facebook, som gjorde ham noget så upopulær.

Han er blev skældt hæder og ære fra på alle sociale medier. Og jeg må indrømme, at jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvem der egentlig har fat i den lange ende. Måske ingen? Jeg tror ingen.

»Khader affæren viser os at unge piger ikke altid siger nej når de møder creeps. De sidder bare og tager imod og lader idioten tro at det er ok at være klam. Kan vi træne vores døtre til at være klare i spyttet? Der er rovdyr derude og det hjælper faktisk ikke at spille død.« Skrev komikeren Brian Mørk på Twitter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Jeg har læst Brian Mørks oprindelige tweet igen og igen, og inden jeg kommenterer, vil jeg lade dig selv, kære læser, danne dig et indtryk. Han skriver:

»Khader affæren viser os, at unge piger ikke altid siger nej, når de møder creeps. De sidder bare og tager imod og lader idioten tro, at det er ok at være klam.

Kan vi træne vores døtre til at være klare i spyttet? Der er rovdyr derude, og det hjælper faktisk ikke at spille død.«

Og tilføjer:

»Og jeg gider ikke høre mere på »kan vi måske opdrage vores drenge til at opføre sig ordentligt i stedet«. Det håber og tror jeg, at langt de fleste forældre gør. Men det stopper ikke vores døtre fra at rende ind i psykopater. Du kan ikke opdrage psykopati ud af folk.«

Personligt tror jeg, at Brian Mørk oprigtigt har haft gode intentioner, og jeg tror også, at hans egentlige budskab er sympatisk nok, men det er bare lidt uheldigt at komme med en udmelding om, at visse kvinder er for dårlige til at sørge for ikke at blive voldtaget.

Ordet »bare« skærer lidt i øjnene. »De sidder bare og tager imod«.

Jeg tror ikke, der er noget »bare« ved at blive voldtaget. Og det er uheldigt at formulere det, som om det er en aktiv handling at »lade« sig voldtage.

VI plejer jo heller ikke at pege fingre ad ofre for vold og bebrejde dem, at det var for dårligt, at de lod sig slå ned. Selvfølgelig medmindre det  er kvinder.

Som jo faktisk typisk skal igennem samme Brian Mørk-agtige antagelser, hvis de »bare« har »ladet« sig få tæv af en, de elsker.

Måske er der noget med det der med sociale konstruktioner og en kultur, der er sådan lidt mere op ad bakke for hunkøn.

Men altså, hvad ved jeg. Jeg sidder her i Vejby Strand, 100 meter fra vandet, og ser frem til det kolde glas rosé, jeg har tænkt mig at drikke til min morgenmad.

Der spiller Billie Holiday på et anlæg. Jeg har været i vandet og skal hurtigst muligt i vandet igen. Er livet ikke bare vidunderligt?

Det tror jeg så bare ikke, det har været for Brian Mørk den seneste uge eller to.

Fordi virkeligheden ser jo efterhånden sådan ud, at hvis man får sagt nogen ufølsomt i en følsom debat, så bliver man savet over af en horde af vrede mennesker, og det kan være voldsomt.

Alt for mange mennesker tror, at det er en helt legitim handling at forsøge at true folk til tavshed. At forsøge at ramme dem på deres levebrød og generelt bare gå efter manden i stedet for bolden.

Og reaktionerne på Brian Mørks opslag har fået mig til at skifte side.

Det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan sige noget lidt dumt på sociale medier, uden at man skal bankes oven i hovedet af tusindvis af mennesker – alene fordi de er uenige. Slap lige af, med andre ord.

Der er en form for skæbnens ironi i, at midt i denne shitstorm imod Brian Mørk, som må siges at være helt ude af proportioner, døde tegneren og billedkunstneren Kurt Westergaard i en alder af 86 år.

Og uden sammenligning i øvrigt kan man altså ret nemt trække nogle streger imellem, hvor hovedløs en reaktion kan være på noget, som ved første øjekast er lidt ligegyldigt.

Jeg tænkte oprindeligt, at Muhammed-tegningerne var et lidt fjollet og meget ligegyldigt indslag, men reaktionerne afdækkede jo, at det slet ikke var spor ligegyldigt.

Vi kan være ude i noget af det samme med situationen med Brian Mørk.

Et meget ligegyldigt og lidt uheldigt tweet kan sætte hele internettet på den anden ende og ende i trusler og chikane.

Nok er nok. Tag til Vejby Strand allesammen. Her er internetforbindelsen håbløs, så her er slet ingen shitstorms. Og så lad Brian Mørk være for nu. Manden er et menneske.