Kulturminister: Homofobi skal bekæmpes på alle fronter

Homofobiske tilråb mod FCK-spilleren Viktor Fischer harmer kulturminister Mette Bock, der nu kræver en redegørelse fra DBU. I Aarhus støtter man Fischer med en regnbuefarvet bænk ved Ceres Park.

FCK-spilleren Victor Fischer fejrer her en scoring i Amsterdam. Den seneste uge har han to gange været udsat for homofobiske tilråb, hvilket han har kritiseret i pressen. Nu tager kulturminister Mette Bock, der også er sportens minister, sagen op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stanley Gontha Ritzau Scanpix

To gange inden for en uge er FCK-spilleren Viktor Fischer i kampe blevet mødt med homofobiske tilråb, bl.a. søndag da FCK mødte OB, og det er fuldstændig uacceptabelt, siger kulturminister Mette Bock (LA), som også er sportens minister.

»Homofobi skal bekæmpes på alle fronter, uanset hvor det finder sted. Jeg tager dyb afstand fra de tilråb, der har været rettet mod Viktor Fischer. Det er totalt uacceptabelt, og jeg forventer, at der tages hånd om det omgående,« siger Mette Bock, der nu inddrager Dansk Boldspil-Union, DBU, i sagen.

»Jeg vil bede DBU om at redegøre for, hvad de konkret vil gøre for at ændre den dybt krænkende kultur, tilråbene er udtryk for. Politisk er det vigtigt, at vi bakker op om DBU, Spillerforeningen og klubbernes arbejde mod homofobi i sporten. Homofobi skal bekæmpes på alle områder. På fodboldbanen. Fra tilskuerrækkerne. I fodboldklubberne. I fanklubberne. Og selvfølgelig også uden for sportens verden,« siger Mette Bock.

»Det er vigtigt at sige fra, som Viktor Fischer tydeligt har gjort det på hele fodboldens vegne. Jeg vil gerne gøre det på regeringens vegne, så det ikke kan misforstås. Vi skal vise, at homofobi hører en anden tidsalder til,« siger kulturminister Mette Bock. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Viktor Fischer har selv tydeligt i pressen sagt fra over for tilråbene, som bl.a. har lydt: »Fischer, han er gay«, der oversat betyder, »Fischer, han er bøsse«.

»Det er vigtigt at sige fra, som Viktor Fischer tydeligt har gjort det på hele fodboldens vegne. Jeg vil gerne gøre det på regeringens vegne, så det ikke kan misforstås. Vi skal vise, at homofobi hører en anden tidsalder til. Derfor er det også en vigtig og nødvendig debat, der nu er rejst,« siger Mette Bock.

Sagen har vakt debat i sportsverdenen, og Fodboldens Disciplinærinstans vil nu tage de to episoder op, og organisationen har desuden modtaget en anmeldelse af de to episoder fra Pan Idræt, der arbejder med at kæmpe mod homofobi.

DBU er glad for, at Fodboldens Disciplinærinstans tager sagen op. DBUs kommunikationschef, Jakob Høyer, sagde mandag til Ritzau, at han håbede, at nogen ville anmelde de to episoder, så »der kan blive fulgt op, og at det her kan få nogle konsekvenser«.

Brøndby Support

»Lad os slå fast med det samme: Det er uacceptabelt, pinligt og over grænsen for, hvad der bør accepteres til fodbold i 2019. Det er homofobisk, ligesom det er racistisk at lave abelyde efter mørke spillere.«


Brøndby Support har også taget afstand fra hændelsen, der involverede Brøndby-tilhængerne.

»Lad os slå fast med det samme: Det er uacceptabelt, pinligt og over grænsen for, hvad der bør accepteres til fodbold i 2019. Det er homofobisk, ligesom det er racistisk at lave abelyde efter mørke spillere,« skriver Brøndby Support på sin hjemmeside.

Regnbuefarvet bænk

Aarhus Kommune kom tirsdag med sin tydelige kommentar til sagen, da man opsatte en regnbuefarvet bænk ved Ceres Park, som et skulderklap til Viktor Fischer, der oprindeligt er fra Aarhus.

»Med den debat, der florerer lige nu, synes vi, at det var det bedste statement, vi kunne lave som kommune. Vi vil gerne sende et signal om mangfoldighed, og vi vil gerne sende det signal uden at moralisere,« siger kommunikationschef for afdelingen for Teknik og Miljø, Sune Bové, til TV2 Østjylland.

Den regnbuefarvede bænk, der er stillet op ved John Stampes Plads, er ikke lavet til lejligheden, oplyser Sune Bové. Den blev første gang sat op i forbindelse med Aarhus Pride.