Racisme afbryder fransk ligakamp i fodbold

Amiens-anfører Prince Gouano blev fredag udsat for racisme og nægtede kortvarigt at spille videre.

Amiens-anfører Prince Desir Gouano (til venstre) retter henvendelse til fansene, da han blev udsat for racisme fredag aften. Jeff Pachoud/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fredag aften blev en fodboldkamp i Frankrigs bedste række, Ligue 1, afbrudt på grund af racisme.

I det 78. minut af kampen mellem Dijon og Amiens blev opgøret stoppet, da Amiens-anfører Prince Gouano ikke ville spille videre, da han hørte racistiske tilråb fra tribunerne.

- Det er slut. Vi spiller ikke videre. Jeg tager mine holdkammerater af banen, og vi går i omklædningsrummet, lød det inde på banen fra Prince Gouano.

Efter en større diskussion mellem spillere, trænere og dommere gik fransk-ivorianeren Gouano demonstrativt ned og skuede ud mod tilskuerne, før kampen blev genoptaget. Efterfølgende fortalte fransk-ivorianeren om tilråbene.

- Vi er i det 21. århundrede, og racisme er uacceptabelt. Jeg markerede det ved at stoppe spillet, for i disse tider er vi alle lige.

- Selvfølgelig er der forskellige hudfarver, men det gør ingen forskel. Vi er alle mennesker. Kodeordet for mig er kærlighed. Man bliver nødt til at vise kærlighed over for personen ved siden af sig, siger Prince Gouano ifølge Bein Sport.

Dijon-angriberen Benjamin Jeannot støtter sin modstanders beslutning om at afbryde kampen.

- Jeg hørte ikke tilråbene, men hvis de var der, støtter jeg fuldt op om hans beslutning. Jeg har fuld forståelse for, at han ville stoppe kampe kampen, for det er ikke let at kontrollere tilråbene, og han har min fulde støtte, lyder det blandt andet fra Jeannot.

Kampen endte 0-0.

Den afbrudte kamp i Frankrig kan muligvis ses som et forvarsel inden superligakampen søndag mellem Brøndby og FCK. Her er der blevet spekuleret i, om kampens dommer eventuelt kan finde på at afblæse kampen før tid, hvis der igen lyder homofobiske tilråb eller sange fra tribunen mod spillerne, sådan som var tilfældet i sidste uge, hvor først OBs fans råbte homofobiske fornærmelser efter FCKs Viktor Fischer, mens Brøndbys fans dagen efter sang en homofobisk sang om Viktor Fischer i forbindelse med kampen mellem FC Nordsjælland og Brøndby.

De homofobiske sange og tilråb har i den seneste uge fået stor opmærksomhed i såvel danske som internationale medier, hvor både DBU og UEFA har rost Viktor Fischer for at tage afstand fra tilråbene.

Men også racisme plager europæisk fodbold. Alene i de seneste uger og måneder er der flere eksempler på racisme i fodboldkampe på tværs af Europa.

Det har blandt andet fundet sted i Serie A i en kamp mellem Cagliari og Juventus og i en EM-kvalifikationskamp mellem Montenegro og England.

Inter, Dinamo Zagreb og Dynamo Kiev er desuden blevet straffet med lukkede eller delvist lukkede tribuner i flere hjemmekampe efter eksempler på racistisk opførsel blandt tilskuerne.

Uefa-præsident Aleksander Ceferin har opfordret dommerne til at afblæse opgør i det øjeblik, de hører racistiske toner fra tribunerne.

/ritzau/AFP