Kulturlivet til Joy Mogensen: Det er et spørgsmål om overlevelse

Dansk kulturliv ønsker mere anerkendelse, bedre løsninger og flere penge. Sådan lyder meldingerne til kulturminister Joy Mogensen (S) forud for politiske forhandlinger om yderligere hjælp.

Coronakrisen får mange til at tænke alternativt. Her er det Medina, der optræder på en tagterrasse 25. juli.Foto: Philip Davali Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal flere penge på bordet, hvis der skal være liv på de skrå brædder i fremtiden.

Det mener direktør i branche- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Teater Peter Mark Lundberg.

»Det er alfa og omega, at vores ønsker bliver imødekommet,« siger han.

»Alternativet er, at dansk kulturliv brænder ned.«

Udmeldingen kommer, efter at kulturminister Joy Mogensen (S) har meddelt Folketinget, at hun indkalder til nye forhandlinger om yderligere hjælp til det trængte kulturliv. Imens spiller teatrene fortsat for halve sale, mens landets spillesteder stadig kigger langt efter gæsterne.

»Vores ønske er færre hovsa-puljer, der bare sprøjtes afsted,« siger Peter Mark Lundberg.

»Jeg kan godt forstå, at som situationen var i foråret, var man nødt til at prøve sig frem. Nu er vi ovre den periode, og vi er nødt til at se på løsninger, der har det lange lys på. En stor opfordring til politikerne er, at de ikke laver 1000 initiativer, men nøjes med ét, der virker.«

Allerøverst på teatrenes ønskeliste til kulturministeren er mere kompensation. Lige nu spiller danske teatre kun for publikum på hvert andet sæde. Teatrene har planlagt den nye sæson. Kontrakterne er skrevet, kulisserne er bygget, og der tabes penge på hver eneste forestilling, der spilles.

»Det allervigtigste for teatrene i Danmark er, at der kommer en kompensationsordning for de manglende indtægter, fordi vi spiller for færre publikummer, end vi plejer. Den ordning skal gælde for hele næste sæson. Det er vigtigt, at vi har råd til at spille teater, og det har vi ikke, når man kun må lukke halvdelen af publikum ind,« siger Peter Mark Lundberg.

»Det bliver ikke med et trylleslag halvt så billigt at lave en teaterforestilling, bare fordi man må lukke halvt så mange ind. Det er vigtigt med en langsigtet løsning. Der giver mulighed for, at man fortsat kan leve med nogle corona-restriktioner,« siger han.

Esben Marcher, direktør Dansk Live

»Jeg mener stadig det er et valg, om man vil holde spillesteder lukkede eller åbne. Man kunne også forbyde fodboldkampe. Der sker helt tydeligt prioriteringer rent politisk.«


Halvdelen af de teatre, der er medlemmer hos Dansk Teater, er ifølge direktøren så hårdt ramt, at de vil lukke inden jul, hvis der ikke kommer kompensation. Han mener samtidig ikke, at det er for høje krav at stille til kulturministeren, at der skal flere økonomiske midler i spil.

»Det koster flere penge at lukke ned igen. Hele sæsonen er planlagt. Bliver vi bedt om at lukke igen, er alle udgifter der stadig. Det må være billigere at kompensere for den difference, der er ved at spille for færre folk, end at skulle kompensere for tabet, hvis vi skal lukke ned,« siger han.

Spillesteder i knæ

Holdningen er den samme hos organisationen Dansk Live, der repræsenterer spillesteder og festivaler i Danmark.

»Vi ønsker en hjælp, der sikrer, at spillestederne overlever. Hjælpepakken skal dække tabte indtægter. Koncerterne er planlagt, og hvis man skal holde spillestederne i live, skal de omkostninger dækkes, « siger direktør Esben Marcher.

»På den lange bane ønsker vi, at vi kan få kulturministeren og Folketinget til at forstå, hvordan musiklivet og livebranchen hænger sammen, og få skabt en anerkendelse af, hvor stor en del musikken er af dansk kulturliv. Det har været ret tydeligt, at den forståelse har der ikke været fra politisk side,« siger han.

Økonomisk er mange af landets spillesteder ifølge Esben Marcher helt i knæ. Egenkapitalen er væk, og de har brug for omsætning, hvis de skal sikre sig overlevelse. Dansk Live håber, at der under forhandlingerne vil blive prioriteret benhårdt.

»Der er så få brancher, der fortsat vil være påvirkede. Vi ønsker, at det kommer til at stå klart, hvem der skal have hjælp. Jeg mener stadig, at det er et valg, om man vil holde spillesteder lukkede eller åbne,« siger han.

Museerne ønsker fokus

Kigger man i museernes retning, så er det  følge direktør i Danske Museer Nils M. Jensen  hen over sommeren overordnet set gået godt. Her har hjælpepakken med halv pris på entré til museerne båret frugt.

Der er endnu ikke dannet et fuldt overblik over økonomien på de danske museer efter sommeren, men de har alligevel et ønske til ministeren.

»Vi ønsker, at der fortsat vil være fokus på, at der er nogle i museumsbranchen, der får en meget, meget svær vinter. De museer, der typisk har mange oversøiske gæster, er hårdest ramt. De taler om, at deres økonomi er helt i bund. Vi ønsker helt generelt et fortsat fokus på kulturen og museerne,« siger Nils M. Jensen.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Joy Mogensen, men hun ønsker ikke at udtale sig på denne side af forhandlingerne.