Kommunikationseksperter: Kongehuset havde glemt noget vigtigt, inden det gik ud med pressemeddelelsen

Det ellers koldt kommunikerende kongehus er nu fyldt med følelser. Eksperter forklarer, hvordan det offentlige familiedrama kunne være undgået – og hvordan Kongehuset nu kan komme videre.

 
Dronningen har haft overvejelsen ganske længe, sagde hun onsdag – men hun vidste ikke, at den gjorde børnebørnene kede af det. Video: TV 2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er vant til at se et kongehus og en kongefamilie med nedtonet kommunikation.

Men nu er der følelser på spil, det er stormfuldt og teatralsk. Et offentligt familiedrama med patosfyldte ord som »udstødelse«, »fortræd« og »straf«.

Det skyldes blandt andet, at kommunikationen fra Kongehuset ikke er blevet håndteret ordentligt. Det siger Anna Rørbæk, den ene af to kommunikationseksperter, som Berlingske har bedt vurdere Kongehusets kommunikation de seneste dage.

»Vi er vant til, at de kongelige opfører sig professionelt og velgennemtænkt, når de skal optræde offentligt. Derfor kommer det til at virke helt afsindigt, når man pludselig kan se en følelsesladet prins Joachim blive interviewet på et fortov i Paris,« siger Anna Rørbæk fra Rørbæk Kommunikation.

Hun har arbejdet med kommunikation i over 20 år, blandt andet i pressetjenesten hos Radikale Venstre og som kommunikationschef i Børnefonden.

Stormen blev udløst onsdag, da Kongehuset offentliggjorde, at prins Joachims fire børn fra nytår ikke længere kan kalde sig prinser eller prinsesse.

En helt unødvendig ydmygelse

Kresten Schultz Jørgensen er administrerende direktør i Oxymoron. Tidligere har han blandt andet været ministersekretær i Forskningsministeriet, chefredaktør på Dagbladet Dagen og Aktuelt, nordisk kommunikationsdirektør i The Coca-Cola Company og kommunikationsdirektør på Det Kongelige Teater. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Det drejer sig om børnene Nikolai på 23 år og Felix på 20 år, som prins Joachim har med grevinde Alexandra, samt Henrik på 13 år og Athena på i år, som prins Joachim har med prinsesse Marie.

Pressemeddelelsen indeholdt en passus om, at beslutningen var taget for børnenes skyld. Men hvis det er rigtigt, så skulle man have forklaret det internt i kongefamilien, før man sagde det eksternt.

Det siger Kresten Schultz Jørgensen, der er kommunikationsrådgiver og stifter af Oxymoron, hvor han rådgiver nogle af Danmarks største virksomheder.

Kresten Schultz-Jørgensen siger, at Kongehuset med den manglende interne interessepleje gik glip af at fremstå, som om det er fremtidssikret og i takt med virkeligheden.

I stedet har man fået dette familiedrama for åbent tæppe, hvor alle med børn – selv ærkerepublikanere som Zenia Stampe – får sympati med prins Joachim, prinsesse Marie og grevinde Alexandra.

»Det er en helt unødvendig ydmygelse af forældre, der er kommet på mellemhånd, og vi genkender det allesammen. Det svarer til at ens børn er sat af fodboldholdet eller ikke kommer med til børnefødselsdag – situationer, hvor vi ikke kan forklare det til vores børn på en god måde,« siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Han mener ellers, at den eksterne kommunikation, eksempelvis med pressemeddelelsen, sådan set er veludført.

»Men inden man når så langt, skal man internt have gødet jorden i god tid. Beslutningen skulle for flere år siden have været klappet af, og det skulle have været klappet af generøst, sådan så alle var glade. Kun på den måde ville man kunne have undgået den nuværende situation,« siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Mærsk, LEGO og Kongehuset har noget til fælles

Han sammenligner Kongehuset med nogle af de store, danske familieejede virksomheder, hvor netop spørgsmål om, hvem der skal overtage de vigtige poster, også kan udløse uenigheder i offentligheden.

»I sådanne familievirksomheder er der også meget stærke følelser på spil, når man ændrer i bestyrelsesposter, når privilegierne skal uddeles, og når man ændrer på direktionsgangen. Man kan forestille sig, at bølgerne går højt internt, og det gør de så også i Kongehuset,« siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Det er helt klassisk, at hvis to virksomheder skal fusionere, eller hvis der skal være en fyringsrunde, så har beslutningstagerne haft lang tid til at tænke over det. Det fremgår også af hoffets kommunikation, at det er noget, Dronningen har tænkt over i lang tid.

Men man skal huske de mennesker, som ændringerne skal gå ud over. I en klassisk virksomhedsomstrukturering eller fusion, vil medarbejderne straks tænke på det nære.

»Bliver kontoret flyttet, så jeg får længere på arbejde? Skal jeg fyres? Hvordan er frokostordningen?« opremser Anna Rørbæk, og siger, at sådan er det også i Kongehuset.

Dronningen skulle altså have forklaret sine børnebørn, hvorfor det på sigt ville være en god idé, at de ikke skulle overbebyrdes med opgaver og pligter.

Det er hun tilsyneladende ikke lykkedes med, og det er derfor, hun ikke kan styre hvad der nu sker i det offentlige rum.

»Kontrasten i forhold til, hvordan man ellers har set prins Joachim, er voldsom. Vi ser, hvor nedbrudt og såret han er. Han kæmper for sine børns rettigheder og fremtid, han er et såret familiemedlem og en fader, mere end han er prins. Han træder ind i vores verden som et menneske, som man ikke kan få andet end medfølelse med,« siger Anna Rørbæk.

Kronprinsessens gode timing, og hvordan man redder dagen

»Modsat Dronningen er begge sønner meget følsomme, og prins Joachim er ikke blevet mindre følsom, efter at han overlevede en hjerneblødning. Men Dronningen er ikke rigtig til at rykke i denne slags ting. For hende er pligten, formerne og kongehuset over alt andet. Åbenbart også familien,« sagde kongehusekspert Trine Larsen til Berlingske torsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Begge kommunikationseksperter er enige om, at fredagens udmelding fra kronprinsesse Mary var det helt rigtige valg.

For det første, fordi man holder kronprins Frederik ude af det, så det ikke fremstår som en fejde mellem brødrene. For det andet, fordi kronprinsesse Mary – i modsætning til den nuværende situation – gødede jorden for, at hun og Kronprinsen også vil overveje deres egne børns – udover prins Christians – titler i de kommende år.

Derudover mener begge kommunikationseksperter, at hvis denne situation skal løses, så skal Dronningen på banen.

»Dronningen kunne godt sige offentligt, at det ikke var empatisk nok, og at familien skal blive bedre til at tale sammen, efter man har lært det the hard way,« siger Kresten Schultz-Jørgensen.

Anna Rørbæk formulerer samme forslag, men en anelse skarpere:

»De skal holde Kronprinsen ude af det, fordi han skal skærmes i forhold til sit fremtidige virke. Men Dronningen skal sige offentligt, at hun som bedstemor og mor ikke håndterede situationen godt nok. Måske kommer Dronningen for første gang i sit liv til at lave et stort, følelsesladet interview, så den danske befolkning kan blive forsikret om, at hun ikke er følelsesmæssigt afstumpet,« siger Anna Rørbæk.

Dermed er jorden måske gødet for mindre af den nedtonede kommunikation, som man er vant til at se fra Kongehuset.

Måske.

For lige inden denne artikels deadline udkom en historie i B.T. .

Dronningens søster, prinsesse Benedikte, blander sig i debatten og roser sin søster.

»Jeg synes, at selvfølgelig er det svært for dem i starten, det er helt klart, men min søster tager kloge beslutninger,« lød det fra prinsesse Benedikte til den fremmødte presse, da hun fredag eftermiddag skulle indvie OK-Fondens plejehjem Hornbækhave.