Grevinde Alexandra: Børnene føler sig udstødt

De fire kongelige børnebørn kan fra det nye år alene bruge deres titler som grever og komtesse af Monpezat.

 
Fremover får prins Joachims børn titel af henholdsvis grever og grevinde af Monpezat. Hidtil har de været henholdsvis prinser og prinsesse. Billedet er fra dronning Margrethes 50-års jubilæum 11. september. Fra venstre ses prins Felix, prinsesse Marie, prins Joachim, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai, der ankommer til frokost på kongeskibet Dannebrog.Foto: Mads Claus Rasmussen. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En reel krise har ramt Amalienborg, efter Kongehuset har meldt ud, at alle prins Joachims børn får frataget prinse- og prinsesse-titlerne.

Prins Joachims gren af den kongelige familie er nemlig rystede over beslutningen, og nu udtaler grevinde Alexandra sig på vegne af sig selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

»Vi er alle uforstående over for beslutningen. Vi er kede af det og i chok. Det her kommer som et lyn fra en klar himmel. Børnene føler sig udstødt. De kan ikke forstå, hvorfor deres identitet tages fra dem,« siger grevinde Alexandra til B.T.

Presserådgiver Helle von Wildenrath Løvgreen understreger, at grevinden er for påvirket af Kongehusets opsigtsvækkende udmelding til at sige mere på nuværende tidspunkt.

Tidligere i dag kom det frem, at ingen af prins Joachims børn fra den 1. januar kan kalde sig prinser og prinsesse. Titler de har haft, siden de blev født. I pressemeddelelsen fra Kongehuset lyder det, at man fjerner titlerne som en 'naturlig forlængelse' af beslutningen om, at prins Christian er det eneste royale barn, der fremover skal modtage apanage.

»Hendes Majestæt Dronningen ønsker med sin beslutning at skabe rammerne for, at de fire børnebørn i langt højere grad skal kunne forme deres egen tilværelse uden at være begrænset af de særlige hensyn og forpligtelser, som et formelt tilhørsforhold til Kongehuset som institution indebærer,« lyder det videre i pressemeddelelsen.

Beslutningen har rystet grevinden og prinseparret.

Prins Nikolai var som bekendt den første prins i den generation af kongelige børn. Han blev født i 1999 og fik titlen prins til Danmark.

Prins Felix sammen med prins Joachim, grevinde Alexandra og prins Nikolai, efter at han er blevet student fra Gammel Hellerup Gymnasium i 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

En titel han – og hans bror prins Felix, prins Henrik og prinsesse Athena skulle have beholdt, indtil de blev gift. Men nu er det slut.

Siden 2018 har Kongehuset systematisk afviklet prins Joachims rolle i Kongehuset. Først nedlagde man hans hof og fyrede både prinsens sekretær Søren Bo Bojesen og prinsesse Maries hofdame, Britt Siesbye.

I 2019 kom det så frem, at prins Joachim skulle tage en uddannelse ved det franske militærakademi, Ecole de militaire, i Paris. Prinsen sagde, at han var sendt på »mission for Dronningen.«

I 2020 blev prins Joachim forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris. Men kort tid inden blev han ramt af en blodprop i hjernen, mens familien opholdt sig på Château de Cayx i Sydfrankrig.

Kort inden prinsens sygdom sagde prinsesse Marie i et opsigtsvækkende interview, at de ikke var rejst til Frankrig på eget initiativ.

»Det er ikke altid os, der bestemmer,« sagde hun til Se og Hør.

B.T. arbejder på at få en kommentar fra Kongehuset.