Kom nu lige tilbage i kampen, kære komikere. Vend blikket ud af egen navle og få os til at grine af os selv og hinanden igen. Det her er uværdigt

Mediekommentar: Penisplagiat, angst og truslen om digitalt buksevand lå som en tung skygge over alt det sjove, vi ellers kunne have fået til årets Zulu Comedy Galla.

Nikolaj Stokholm er vært, når Operaen i København bliver forvandlet til Danmarks største comedyscene – der er nemlig Zulu Comedy Galla 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV 2
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan I huske de mange sjove, kontroversielle og mindeværdige vittigheder fra årets Zulu Comedy Galla?

Alle de kontroversielle udtalelser, der gik lige til kanten – og måske lidt over – og fik os til at tænke over, og grine af, alt det, der gør lidt ondt. Nej? Heller ikke mig.

Zulu Comedy Galla 2021 endte med i år at demonstrere, at mængden af shitstorms, cancel culture og had på Twitter har kastreret de danske komikere. De tør ganske enkelt ikke mere.

I stedet blev årets største, danske comedy-event til en demonstration af, at hele faget er havnet i en usjov bermudatrekant af wokeness, angst og manglende ambitioner. Der hvor drømme rejser hen for at dø.

Der blev hverken sparket opad eller nedad, i det morads af pleaser-gen og forstoppelse, der skulle forestille, at være en ventil. Næppe.

Det bedste billede på, hvor ligegyldig Nikolaj Stokholms værtsrolle var skrevet, er, hvor samtidsløst hele optrædenen var. Man kunne have sagt hver eneste vært-joke i 1984, og ingen ville opdage, at der var tale om et indblik i en fjern fremtid.

Generelt var det den personlige anekdote, der styrede årets show. Hvor vi først skulle høre Heino Hansen fortælle om at have skidt i en skraldespand, senere Simon Talbot om at have forældre i Jehovas Vidner.

De tre unge talenter, der i showet får titlen »æsler«, var i år norske Dharshika Christopher, som er barn af en flygtning, der fortalte jokes om at være norsk og barn af en flygtning.

Oliver Stanecu, der har sklerose, som lavede jokes om, at have sklerose. Og Jalal, der er transkønnet og oprindeligt palæstinenser, som lavede jokes om at være transkønnet og oprindeligt palæstinenser.

Der blev med andre ord hverken sparket opad, nedad eller til den ene eller den anden side. I stedet tog alle den sikre vej og kiggede ind i egen navle.

I foråret 2021 kom det frem, at Thelander uopfordret havde sendt adskillige upassende billeder, såkaldte dick pics, til op mod 50 kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Dermed er dansk comedy blevet en konkurrence i at have mest muligt taletid, sideløbende med en konkurrence om at sige så lidt som muligt. Et holdningsmæssigt ingenmandsland uden komiske observationer.

Den ene sketch, der har fået bare skyggen af omtale efterfølgende på sociale medier, var indslaget, hvor vært Nikolaj Stokholm går på scenen med hvad, han præsenterer som »aftenens bedste idé«. Sagt med ironisk distance og mild angst i blikket.

Hernæst entrer han scenen iført en læderjakke med påklistrede, dinglende penisattrapper. Og danser rundt, så de gummilignende penisser dingler. »Stokke-pikke-stokke-pikke-stokke-pikke-far-far«, synger han til.

Jonatan Spang, som selv kort var på scenen for at nominere Linda P til »Årets komiker«, har efterfølgende opfanget og delt på Twitter, at samme sketch blev vist på australsk tv allerede i 2020.

Og der er her tale om det australske program »LOL: Last One Laughing Australia«, hvor en mand kommer på scenen iført en læderjakke – der til forveksling ligner den, Nikolaj Stokholm, har iført sig, og danser rundt i.

Er det ikke pinligt? Det ene indslag, der kunne trække en smule samtale, var hugget et andet sted fra. Klippet hedder »Dick jacket«, hvis man vil finde det på YouTube.

Jonathan Spang var i øvrigt en af de få, der turde sige noget om andet end sig selv. Blandt andet fik han nævnt sidste års show og efterfølgende #metoo-krænker-oprydning og ikke mindst Alex Thelander, der må siges, at være en plet på Comedy-branchens straffeattest.

Ja, det var ham, der fik skræmt alle kvinder ud af branchen med billeder af egen penis.

Alt i alt var der sjove elementer. Liam O'Connor var sjov, Mahamad Habane var sjov, Melvin Kakooza var sjov. Men man sad alligevel tilbage til sidst med en følelse af at være iført både ridehjelm og albuebeskyttere, og være rullet ind i vat. Bare for at sikre sig, at ingen kom galt afsted.

Og er et Comedy Show overhovedet sjovt, hvis man ikke en eneste gang spørger sig selv som seer, hvorvidt en joke var for meget? Her var det hele bare for lidt.

Kom nu lige tilbage i kampen, kære komikere. Vend blikket ud af egen navle, og få os til at grine af os selv og hinanden igen. Det her er uværdigt.