Køkaos truer i kirken: Sådan bliver din julegudstjeneste

På grund af coronarestriktionerne er det umuligt for de danske kirker at få plads til det antal kirkegængere, der normalt kommer til julegudstjenesterne. Derfor tager kirkerne utraditionelle midler i brug. På Frederiksberg planlægger kirken »et minde for livet«.

De danske kirker må skære drastisk ned på antallet af gæster til årets julegudstjenester. Her Budolfi Kirke i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Juleaftensdag er den helt store dag for folkekirken, hvor både den faste menighed og de mindre kirkevante strømmer til gudstjeneste. De nuværende retningslinjer for håndtering af covid-19-smitten betyder imidlertid, at der kun bliver plads til en brøkdel af de vanlige julegæster på kirkebænkene. Derfor har man i en række kirker landet over lagt hovederne i blød for at få flest muligt ind til julegudstjenesterne.

Antallet af danskere, der normalt deltager i julegudstjenester, er aldrig blevet opgjort nøjagtigt på landsplan, men fageksperter regner med, at det er mellem 20 og 30 procent af befolkningen.

»Normalt pakker man juleaften kirkerne med så mange mennesker, som brandmyndighederne tillader. I år bliver det langt færre som følge af restriktionerne. Kirkerne har dog opbygget mange erfaringer i løbet af året med at tilgodese så mange som muligt uden at gå på kompromis med sikkerheden,« siger Ellen Aagaard Petersen, der er redaktør for Folkekirken.dk.

Nogle steder øger man antallet af gudstjenester – som i Blovstrød Kirke, der satser på at nå hele otte gudstjenester juleaftensdag. Andre kirker har flyttet gudstjenesterne ud i idrætshaller for at få plads til flest muligt. Juleaftensdag vil Brejning og Vækkerskilde Kirke for eksempel »rejse en granskov« på Brejninggård Efterskole og holde julegudstjenester under de indendørs graner. Hvidbjerg Sogn på Mors har samlet julegudstjenesterne i Sydvest Mors’ Kultur- og Fritidscenter, mens Tolne Sogn i Vendsyssel fejrer julen med gudstjeneste i Tolne Efterskoles hal.

I Frederiksberg Sogn er man vant til fulde huse i julen. Men sådan bliver det ikke helt i år.

»Kirken står et frygteligt dilemma. Juleaftensdag betyder meget for utroligt mange mennesker. Der er mange, der har det som fast tradition at gå i kirke i julen, men der er også mange, der i disse tider har et særligt behov for at høre juleevangeliets forkyndelse af håb og frelse og for at komme og være del af en større sammenhæng og fællesskab. Men samtidig må kirken overholde de gældende restriktioner og ikke risikere at blive arnested for ny smittespredning, og det tager vi højde for i vores planlægning af julen,« siger præst i Frederiksberg Kirke Helle Park Thorsen Halse.

Kirken rykker udendørs

Den gamle ottekantede Frederiksberg Kirke holder normalt fem julegudstjenester med 500 deltagere, mens sognets anden kirke, Frederiksberg Slotskirke, afholder tre gudstjenester med 220 deltagere. Med de nuværende restriktioner på forsamlinger er det kun muligt at huse henholdsvis 70 og 42 deltagere pr. gudstjeneste. Da det ikke er muligt at øge antallet af gudstjenester af logistiske grunde, og fordi det tager tid at rengøre kirken forskriftsmæssigt efter hver gudstjeneste, vil der uvægerligt være hundredvis af frederiksbergere, der i år må undvære julegudstjenesten.

»Vi er fra kirkens side klar over, at der er nogle, der vil gå forgæves, og det er vi kede af. Derfor har vi gjort, hvad vi kunne, for at imødekomme så mange som muligt. Vi har for eksempel flyttet julegudstjenesterne for børnefamilier til lillejuleaften, så vi kan have fire almindelige julegudstjenester 24. december. Præster og personale sender julehilsener og juleprædiker ud på digitale platforme og indgår i et samarbejde med provstiet om at TV-transmittere julegudstjenesten,« siger Helle Park Thorsen Halse.

»Når det nu ikke kan være anderledes, så glæder vi os meget til at holde gudstjeneste i det fri,« siger præst i Frederiksberg Kirke Helle Park Thorsen Halse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Park Thorsen Halse.

Men det største tiltag er sognets udendørs julegudstjenester på Frederiksberg Slot.

Hvor Frederiksberg Slotskirke med de nuværende restriktioner som nævnt må reducere antallet af gæster fra 220 til 42, vil det da være slottets mure, der danner smukke rammer om en udendørs gudstjeneste efter alle forskrifterne.

»Når det nu ikke kan være anderledes, så glæder vi os meget til at holde gudstjeneste i det fri. Det bliver meget stemningsfuldt med kor og blæserorkester. Jeg kan godt forestille mig, at det kunne blive et minde for livet,« lover Helle Park Thorsen Halse.

Ligesom i andre kirker i landet, er der på grund af covidsmitten indført forudbestilling af pladser til julegudstjenesterne i Frederiksberg sogn. I Frederiksberg Kirke vil der skulle bestilles billet til alle pladser, mens der ingen billetbestilling er til gudstjenesterne i slotsgården ved Frederiksberg Slotskirke.

»Det er en voldsom reduktion i antallet af gæster. Men selv om man ikke har en billet, kan man måske godt få plads i Frederiksberg Kirke alligevel, da der altid vil være nogle billetter, der ikke bliver hentet,« siger Helle Park Thorsen Halse.

Transportabelt kirkeorgel på hjul

I Løgstør Kirke flyttes årets julegudstjenester 24. december til den lokale sportshal, Lanternen, hvor folk kan sidde med to meters afstand, så man kan synge julesalmer.

»Vi plejer at have to julegudstjenester i Løgstør Kirke, hvor der kommer 350 til hver, så folk sidder som sild i en tønde. Men med coronarestriktionerne kan man kun være 45 personer i kirken, hvis man skal kunne synge, så vi flytter de to gudstjenester til den lokale hal og holder der to gudstjenester med plads til 350 ad gangen. Vi vil kunne synge, for ellers er det ikke jul,« siger sognepræst Pernille Vigsø Bagge.

Hun siger, at man vil gøre så meget som muligt for at omdanne hallen til et hyggeligt kirkerum med grantræer, guirlander og dæmpet belysning.

Hvordan har du det med at skulle holde julegudstjeneste i en sportshal med bandereklamer og lysstofrør?

»Bandereklamerne vil blive pillet ned i dagens anledning. Vi har lige besøgt hallen sammen med organisten for at se, hvad der kan lade sig gøre. Det er ubetrådt land for os, så bekymringen går på, om vi kan skabe en hygge og en stemning, som en sportshal normalt ikke har. Hvad gør vi med belysningen, hvor mange juletræer skal vi have, og hvad gør vi med lyden? Vi har et lille transportabelt kirkeorgel på hjul, som vi tager med i stedet for et elklaver, og vores lokale lydekspert, Ejnar Sønder, kommer og styrer lyden. Der bliver en talerstol i stedet for en prædikestol. Det er nogle helt nye fagligheder, vi skal have i gang,« siger Pernille Vigsø Bagge, der er tidligere folketingsmedlem for SF.

Frederiksberg Sogn rykker ud under åben himmel i Frederiksberg Slots gård for at få plads til julegudstjeneste med coronarestriktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Man skal på forhånd bestille plads, og hun er spændt på, om folk vil møde op til en halgudstjeneste, og om det vil tiltrække andre end de sædvanlige kirkegængere.

»Vi bor jo i et lokalområde, hvor folk værner om traditionerne, men det kan jo være, at det her tiltrækker nogle andre end dem, der plejer at komme i kirken, og det kan være, at de, som plejer at komme, bliver væk, fordi det ikke foregår i kirken. Det ved vi ikke på forhånd,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Hvordan har du det med at årets store kirkelige højtid foregår i en hal?

»Det er en stor udfordring. Vi har joket med, om jeg skal lave en prædiken fuld af sportsmetaforer – at man skal blive inden for stregerne, at man til jul skal være holdspiller og så videre. Det udfordrer vores kreativitet at blive rykket ud af sin comfortzone. Jeg har været meget i tvivl. Valget stod mellem at holde ti gudstjenester i kirken, hvilket er strabadserende, eller holde to i hallen. Det kan både blive en succes og en fiasko. Nu prøver vi det og går all in, får konfirmanderne til at lave guirlander og inddrager så mange som muligt for at gøre det hyggeligt. Men jeg håber, at det kun bliver i år,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Mange andre sogne i Jylland har flyttet julegudstjenesterne til den lokale sportshal.

Dobbelt op på gudstjenester

I den lille kønne Blovstrød Kirke i Nordsjælland afholder man i år otte gudstjenester 24. december mod normalt fire for at få plads til så mange som muligt.

Folk skal på forhånd booke sig ind via kirkens hjemmeside eller ringe til en af kirkens ansatte for at bestille plads, og næsten alle pladser er allerede besat.

»Der bliver om formiddagen tre børnegudstjenester, hvor man ikke må synge, for så må vi være 48 personer i kirken. Om eftermiddagen afholder vi fire traditionelle, men korte gudstjenester, to uden sang og to med sang, hvor vi kun må være 24 i kirken. Desuden en midnatsgudstjeneste,« siger sognepræst Kristine Krarup Ravn.

Normalt må der være 120 mennesker i kirken, hvilket med fire gudstjenester giver plads til 480, men i år bliver der kun plads til omkring 300 i alt.

»Det føles helt vildt mærkeligt, at man skal reservere plads i kirken, og det er i modstrid med princippet om, at kirken skal være åben for alle, og at alle bare kan møde op. Det er svært at acceptere. Det er også mærkeligt at holde julegudstjeneste uden sang – det forandrer en gudstjeneste virkelig meget, men sådan er mange af vores bisættelser også i øjeblikket,« siger Kristine Krarup Ravn.