Københavns Kommune kaster redningskrans til udendørs kulturarrangementer – men arrangører døjer med en større hovedpine

I januar blev forslaget nedstemt. Men nu bliver det alligevel muligt for københavnske koncertarrangører at tage entrébetaling for koncerter på offentlige veje og pladser. Imidlertid har manden bag sommerens største jazzarrangementer fået en endnu større hovedpine.

»Patienten er kommet ud af koma, men ligger stadig i respirator,« fortæller Tue Lund Christensen, der står bag Jazz på Balders Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en redningskrans – men måske nytter det slet ikke noget.

Nu får arrangører af udendørs kulturarrangementer alligevel mulighed for at opkræve entréindtægter på offentlige pladser i København. I hvert fald i resten af 2021. Det blev besluttet på et møde i Teknik- og Miljøudvalget mandag.

Den midlertidige tilladelse er blevet vedtaget som forsøg på at sikre en større økonomisk sikkerhed for arrangørerne under covid-19-pandemien.

»Jeg er super glad for, at der nu er et flertal, der støtter op om forslaget, så vi kan gå en sommer i møde med udendørs kulturarrangementer. Nu sætter vi en hånd i ryggen på byens kulturarrangører. Jeg tror virkelig, at vi alle kommer til at værdsætte kulturen meget mere nu, hvor vi har set hvordan det er at leve uden,« siger Mette Annelie Rasmussen, der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget for De Radikale, og som står bag forslaget.

Det er ikke første gang, forslaget har været oppe at vende. 25. januar i år lykkedes det ikke Radikale at få et flertal i ryggen. Mens Socialdemokratiet og SF stemte for, var De Konservative, Enhedslisten, Alternativet og Venstre imod.

»Det er en uskik, at gaden skal spærres af. Det kan også være problematisk for beboerne, der skal frem og tilbage. Vi ved dog godt, at de har det svært i kulturbranchen, og Københavns Kommune har jo gennem forskellige puljer midler til rådighed, som kan hjælpe de trængte arrangører,« sagde medlem af Teknik- og Miljøudvalget Flemming Steen Munch (V) til Berlingske i januar.

Det er sund fornuft

Når forslaget denne gang er blevet vedtaget, skyldes det Finn Rudaizky, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Dansk Folkeparti. Han var ikke til stede ved første afstemning. Denne gang står han sammen med de Radikale, Socialdemokratiet og SF som medforslagsstiller.

»Jeg krævede, at de partier, der gik ind for det, skulle stå på forslaget, så ingen partier skulle profilere sig på de andres bekostning,« siger Finn Rudaizky og fortæller, at Dansk Folkeparti i udgangspunktet er modstander af, at offentlige områder lukkes ned, så lokale beboere ikke kan være med.

»Når vi alligevel gør det denne gang, er det fordi covid-19 vægter ekstraordinært højt. Her har vi valgt, at vi alle sammen må hjælpe de trængte erhverv med at generere indtægt. Det er sund fornuft,« siger han.

Men muligheden for at kræve betaling for offentlige kulturarrangementer har ikke nødvendigvis løst arrangørernes problemer.

Som det ser ud lige nu, kommer der ikke til at være Jazz på Balders Plads den kommende sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Patienten er kommet ud af koma, men ligger stadig i respirator«

En af de arrangører, der har forsøgt at få Københavns Kommune i tale, er Tue Lund Christensen. Han er festivalchef for Roots and Jazz, der står for jazzarrangementer på Balders Plads – byens største scene under Copenhagen Jazz Festival. Her har man længe ønsket, at man til juli kan bede tilskuerne om et »superbilligt« beløb på 100 kroner til støtte for festivalen. Det har altså ikke været muligt før nu.

»Selvfølgelig er vi glade. Det betyder, at vi får sendt et signal om, at kultur ikke er gratis, og at kulturen tager sig selv alvorligt,« siger Tue Lund Christensen. Men – og det er et stort men – nu har et større og mere presserende problem gjort livet surt for jazzarrangøren.

Med regeringens nuværende afstandskrav, må der højst være 500 tilskuere til Jazz på Balders Plads. Til sammenligning er der under jazzfestivalen normalt et publikum på 3.000-4.000 mennesker.

»Patienten er kommet ud af koma, men ligger stadig i respirator,« siger Tue Lund Christensen og fortæller, at det slet ikke vil være økonomisk realistisk at afholde arrangementer for mindre end 1.000 tilskuere. Indtægten plejer nemlig at stamme fra ølsalg.

»Det er den triste sandhed. Men jeg tror simpelthen ikke på, det kan lade sig gøre.«

På længere sigt frygter Tue Lund Christensen, at de mange restriktioner for koncertarrangementer vil give branchen varige mén.

»Du får som publikum ikke den oplevelse af livemusik, som du har regnet med. Hver eneste gang, du sidder tilbage med en flad fornemmelse, sker der noget oppe i din hjerne. Pludselig skal der ikke så meget til, før du synes, det er for dyrt at tage til koncert,« siger han.