Kira Skov gør front mod racisme: Et Danmark med flere trosretninger gør os stærkere

Torsdag samles musikere, digtere og debattører på Rådhuspladsen for at deltage i Mellemfolkeligt Samvirkes »Musik mod racisme«-arrangement på Rådhuspladsen.

Sangeren Kira Skov vil sende et tydeligt signal om, »at vi er mange, der ønsker et mangfoldigt land«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Rådhuspladsen vil torsdag kl. 17 blive indtaget af kunstnere og debattører, der vil holde gratis koncert i solidaritet med medborgere, der i disse dage bliver udsat for »hadtale og trusler«.

De optrædende kunstnere tæller sangere som Annisette, Nikolaj Nørlund og Naja Marie Aidt, Isam B, Sjaka Loveless, Wafande, Pharfar, Mette Lindberg. Iris Gold og Marie Carmen Koppel. Musikken vil blive spædet op med velvalgte ord fra blandt andre direktør i tænketanken Justicia Jacob Mchangama og foredragsholder Khaterah Parwani.

Sangeren Kira Skov er også blandt de optrædende på Rådhuspladsen. Hun beskriver, hvordan hun selv er blevet chokeret af tonen i flere TV-udsendelser og lægger ikke skjul på, hvem hun snakker om.

»Rasmus Paludan og Stram Kurs skræmmer mig og gør mig vred. Jeg vil gerne bidrage til at sende et tydeligt signal om, at vi er mange, der ønsker et mangfoldigt land. Hvor folk af anden etnisk baggrund, andre kulturer og trosretninger er noget, der gør Danmark stærkere. Jeg forstår ikke den der frygt for, at det fremmede får os til at miste vores identitet. Vores land har jo altid udviklet sig,« siger Kira Skov.

Når Mellemfolkeligt Samvirke holder koncert mod racisme midt under valgkampen, skyldes det den berømte dråbe, der har fået bægeret til at flyde over, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) Tim Whyte.

»Jeg ved, at retorikken under partilederrunderne får børnene i min søns skole til at diskutere, hvem i klassen der fremover må være her, og hvem der ikke må. Tonen trækker dybe spor og skaber frygt,« siger Tim Whyte.

Racisme og paradigmeskift

I pressemeddelelsen udtaler forbundsformand i FOA Mona Striib sig blandt andet om paradigmeskiftet i dansk flygtningepolitik og kæder den sammen med racismen.

»Vi oplever desværre en undertone af racisme i debatten og i den praktiske politik i Danmark. Den er tydelig, hvis man bare følger lidt med på de sociale medier. Den er også tydelig på det politiske niveau, hvor vi ser tiltag som det såkaldte paradigmeskifte, hvor det skal være lettere at inddrage opholdstilladelser og at hjemsende mennesker, der ellers hver dag bidrager til det danske samfund. Vores medlemmer er blandt dem, der oplever denne racisme i praksis. Det er nødvendigt, at vi siger fra over for racisme i alle dens former, derfor er FOA også med, når Mellemfolkeligt Samvirke holder koncert mod racisme,« siger FOA-formand Mona Striib.

I Mellemfolkeligt Samvirkes pressemeddelelse sættes der lighedstegn mellem racisme og det såkaldte »paradigmeskifte« i flygtningepolitikken. Er man racist, hvis man støtter paradigmeskiftet?

»Nej, ikke nødvendigvis. Men paradigmeskiftet betyder blandt andet, at hver flygtningefamilie får 2.000 kroner mindre om måneden, en ydelse som Institut for Menneskerettigheder i forvejen har betegnet som værende på kanten af Grundloven. Her betyder paradigmeskiftet helt konkret, at mange af dem, der kommer under fattigdomsgrænsen, har en anden etnisk baggrund end dansk,« siger Tim Whyte.

Koncerten finder sted torsdag den 23. maj fra kl. 17 til 19.30.