Byens puls strømmer gennem Aidt og Nørlunds fælles album

Takket være Naja Marie Aidts stærke ord om sorg, håb og storbyensomhed løfter albummet ​»Housewarming«, som Nikolaj Nørlund har skrevet musik til, sig over det monotone og bliver et rørende værk.

I mere end et år har forfatter Naja Marie Aidt og sangskriver og producer Nikolaj Nørlund sendt sange og brudstykker af melodier frem og tilage til hinanden mellem Brooklyn og Amager. Resultatet er albummet ​»Housewarming«  under navnet Aidt/Nørlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Nikolaj Nørlunds stemme er i sin egen kategori. Den er monoton, men det klæder den at være monoton, nærmest messende, frem for syngende. Det er med til at etablere en genkendelighed, så man bliver ledt ind i teksterne.

De seneste mere end 20 år har Nørlund sat lyd til nogle af de smukkeste ord på dansk, med begyndelsen tilbage i 1996, da han solodebuterede med ​»Navnløs«, hvor han fortolkede Michael Strunges rodløse digte.

Nu samarbejder han med Naja Marie Aidt, og det er så strålende indlysende, at de to finder sammen – og det er da også sket før, med ​»Odysseus« (2000) og ​»Andersens drømme« (2005). Men med ​»Housewarming« får vi endelig et helt album med Aidts tekster og Nørlunds melodier.

»Sorgen kan vi ikke undgå, men trods den og albummets numre om ensomhed, er ​»Housewarming« ikke et rekviem. Sangene sitrer og er håbefulde, ordene heler og skaber plads til drømmene. «


Han er en af rockscenens mest respekterede sangskrivere og producere, og hun er en af sin generations stærkeste og mest skrøbeligt ærlige forfattere.
Tidligt gjorde hun sig bemærket med sine bramfri og smukke digte, men senest er det især bogen ​»Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage« fra 2017, der har cementeret hende i vores fælles bevidsthed. Den handler om sønnen Carls død. Og det emne berører hun også sammen med Nørlund:

Hvordan skal jeg leve uden dig? / Du fløj, min skat / En grufuld nat / Du fløj mod fjerne tinder på sommerfuglevinger / Hvordan skal jeg leve uden dig? spørger han gennem hende på »Sommerfuglevinger«.

Så simpelt, og alligevel forstår man det lidt bedre. Det største tab. Men holder man nogensinde op med at lede efter det, man mistede? Ikke, hvis man skal tro nummeret ​»Prospect Park«:

Jeg søger efter dig på de smalle stier / Jeg leder i den hemmelige skov / Jeg ser dig i de blomstrende kirsebærtræer, jeg hører dig grine for sjov / Jeg kender dit lys og din dybeste nat … Der er du i den blanke og strømmende flod, du er væk, og du er lige her / I Prospect Park

Byens puls i musikken

Naja Marie Aidt har boet i New York de seneste ti år, og det kommer til udtryk i engelske fraser og stednavne fra metropolen, mens musikken spejler storbyen med analoge keyboards, der taktfast pulserer og vibrerer.

Det er musikeren Adi Zukanovic, der tryller med lydene på tangenterne, og det bliver nærmest elektronisk med de nostalgiske trommemaskiner og det støvede Fender Rhodes-klaver. En spændende kontrast mellem fortid og nutid, der gør musikken tidløs. Særligt et nummer som ​»Søster, broder« med ord og akkorder, der gentages, bliver en hypnotiserende ode.

Men det bliver også en tand for ensformigt med de rolige synthesizere og Nørlunds messende vokal, så det er et tiltrængt stemningsskift, da Katinkas sprøde, mørke røst harmonerer med Nørlunds i ​»Q-tog over Brooklyn Bridge«. Hendes stemme skaber en fin kontrast til hans, mens hun bønfalder os alle: ​»Please be kind«.

Ikke et rekviem

Man tager sig selv i at ønske, at Nørlund havde hevet bare et par flere gæstesangere med, fordi det giver både ordene og musikken flere nuancer.

Sorgen kan vi ikke undgå, men trods den og albummets numre om ensomhed er ​»Housewarming« ikke et rekviem. Sangene sitrer og er håbefulde, ordene heler og skaber plads til drømmene. Aidts tekster er en gave til Nørlunds musikalske univers, og albummets titelnummer er en kærlig påmindelse om, at vi skal nyde livet:

Og du lukker dine øjne i / Og venter på at himlen / Farves rød / Gæsterne kommer / Drikker drinks og danser heftigt til musik som aldrig slutter / Og siger hey, du er den bedste ven i verden.

Aidt/Nørlund: Housewarming
Playground Music